Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес

Жандармерията предложи да ги придружи, но те са се отказали
15 юни 2015 13:50,
199
Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес
Снимка: bgonair.bg

80% от учениците от квартал "Орландовци" днес не са дошли на училище, обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на Регионална кръгла маса в Гоце Делчев.

"Искаме децата ни да отидат на училище. Не искат да излязат, а днес завършват. Хората ги е страх да отидат на работа", обяви днес ромският лидер Петко Асенов, след като научи, че жандармерията ще придружи децата, които искат да отидат на училище. Оказа се обаче, че те все пак са решили да останат по домовете си.

Още по темата

В същото време полицейската акция в квартала продължава. В "Орландовци" положението в момента е спокойно, но това не е защото са се укротили страстите, а заради засиленото присъствие на полиция и жандармерия. На място и днес се провежда полицейска операция, като се издирват участници в сбиванията в събота.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призова гражданите, които са планирали да протестират през днешния ден в квартала, да го направят мирно, за да няма повече ескалация на напрежението.

Според представителя на ромите агресията по време на вчерашния протест в квартала е вследствие на провокатори.

"Не може да се създава такова напрежение. То се създава от партиите, които са на националистическа основа", каза Петко Асенов, председател на Национален център на ромите в България пред камерите на Bulgaria On Air.

Според Симон Милков, който е родом от "Орландовци", е било въпрос на време нетърпимостта между българи и роми в квартала да ескалира и да се превърне в етническа агресия.

"Чашите са пълни и в един момент кипват. Вчера по улицата като тръгна тълпата наистина бяха много екзалтирани хората. Има афект, има и агресия, но не мога да ги съдя", коментира той.

Директорът на "Националната полиция" - главен комисар Христо Терзийски, обяви, че към момента не разполага с данни зад протестите в квартал "Орландовци" да стоят политически лидери.

Гледайте още по темата в репортажа на bgonair.bg:

Още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
14
 
! Отговори
уиски преди 8 години
кво го триете коментара? да не би да не е по темата?
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валерия *** е хубава българска ромка,която трие коментарите по поръчка на ДПС
61
0
 
0
 
! Отговори
До 56 преди 8 години
Излизай , но не накичен/а , като елха.
60
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязвам опити на властите да наклепат протестиращите. И след Гърмен и след Орландовци, медиите като по поръчка излизат с едно и също заглавие- ромчетата в Гърмен пропуснали училище, ромчетата в Орландовци пропуснали училище. Опитват се да вменят вина у протестиращите, това е целта. Точно като убийството на 16 годишния младеж- побързаха да натопят футболните агитки, които бяха главни действащи лица на протестите в Гърмен, а после се оказа, че убиецът е друг...
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turchin!Imam chustvoto che nqkoi vliqtelni plateni lideri na romite, saioznichat sas Balgarski nacionalisticheski partii!Predpolagam che ednata partiq e na Volen! Reitinga na partiq ataka dosta padna nqkade na, ima nqma 4- 5 %!
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бедните горкичките и сега как ще тренират за олимпиадата по крадене?
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава работа, ама ц.ганска!
56
0
 
18
 
! Отговори
Хасан Бибит преди 8 години
Въх, въх жината неграмотни, дицата и то.
55
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:))))))))))))))))))))Дали е сватба, дали годеж, дали ще раждат, или ще берат жица - все го пропускат школОто! Хеле сега - протестът име де добре дошъл. Ще им извинят отсъствията и няма да спрат детските ;)
54
0
 
31
 
! Отговори
пепи преди 8 години
еее ...не могли горките дечица на училище да отидат,...колко жалко - щеше да им бъде първия учебен ден за годината
53
2
 
27
 
! Отговори
user преди 8 години
Върнете трудови войски. Само по този начин ще се интегрират.
52
0
 
31
 
! Отговори
Соросоид от САЩ преди 8 години
Голяма мъка ме налегна. Такива умни и образовани деца цял ден да се чудят от къде да крадат . Ние просто трябва да им съчустваме.
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-лесното е да се каже, че за всичко са виновни партиите и затаова няма да правим нищо, няма да се спазва законът от местната власт и нещата ще си останат по старому. И тук ли ще има камери вместо да приложат закона. Защо на сигналите не е обръщано внимание и цганите са оставени да безчинстват. За бой са местните власти, че си затварят очите.
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК и разни други НПО-та ги пазят, полицията ги пази, жандармерията ги пази, ако трябва и армията ще извикат да ги пази, а защо не и НАТО, какво става тук, бе?!?! А че българите измират и се разбягват с бясна скорост май на никой не му дреме! Ако са решили Великите сили да правят тук първата Ромска държава, да го обяват официално, за да се спасяваме кой как може!
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turchen!Da se stroqt novi Zatvori za vandalite!Vseki TROL i platen RASIST trqbva da vleze v zatvora! A dane govorim za kradlivite Romi zaradi koito i nie Turcite trqbva da obirame peshkira!
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 53 според твоето изказване по-добре да не излизам от вкъщи.....
47
1
 
36
 
! Отговори
журналист-българин преди 8 години
милите те. Цяла година не учат , а сега за един ден плачат , че не са на училище . Хвала на такЪви журналисти .
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 52Свали гирляндите , нова година мина.
45
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде беше вчера полицията когато щяха да ме оберат по сред бял ден, пази тези които искаха да ме оберат нали ето това е България.
44
0
 
36
 
! Отговори
80% ромбоидчета преди 8 години
Значи за останалите 20% не ромчета , днес е бил един спокоен и истински учебен ден.