Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес

Жандармерията предложи да ги придружи, но те са се отказали
15 юни 2015 13:50,
199
Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес
Снимка: bgonair.bg

80% от учениците от квартал "Орландовци" днес не са дошли на училище, обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на Регионална кръгла маса в Гоце Делчев.

"Искаме децата ни да отидат на училище. Не искат да излязат, а днес завършват. Хората ги е страх да отидат на работа", обяви днес ромският лидер Петко Асенов, след като научи, че жандармерията ще придружи децата, които искат да отидат на училище. Оказа се обаче, че те все пак са решили да останат по домовете си.

Още по темата

В същото време полицейската акция в квартала продължава. В "Орландовци" положението в момента е спокойно, но това не е защото са се укротили страстите, а заради засиленото присъствие на полиция и жандармерия. На място и днес се провежда полицейска операция, като се издирват участници в сбиванията в събота.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призова гражданите, които са планирали да протестират през днешния ден в квартала, да го направят мирно, за да няма повече ескалация на напрежението.

Според представителя на ромите агресията по време на вчерашния протест в квартала е вследствие на провокатори.

"Не може да се създава такова напрежение. То се създава от партиите, които са на националистическа основа", каза Петко Асенов, председател на Национален център на ромите в България пред камерите на Bulgaria On Air.

Според Симон Милков, който е родом от "Орландовци", е било въпрос на време нетърпимостта между българи и роми в квартала да ескалира и да се превърне в етническа агресия.

"Чашите са пълни и в един момент кипват. Вчера по улицата като тръгна тълпата наистина бяха много екзалтирани хората. Има афект, има и агресия, но не мога да ги съдя", коментира той.

Директорът на "Националната полиция" - главен комисар Христо Терзийски, обяви, че към момента не разполага с данни зад протестите в квартал "Орландовци" да стоят политически лидери.

Гледайте още по темата в репортажа на bgonair.bg:

Още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дето тия наще взимат рушвети на поразияТо затова никой не го е страх, ще си плати колкото трябва всичко ще му се размине
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има прекалено много полицаи в тази държава. Погледенете статистиката. Бетер САЩ сме
41
0
 
25
 
! Отговори
Ромът е алкохол преди 8 години
След поредният битов инцидент(по думите на МВР шефката) нещата скоро може да се превърнат в битова война! Отново ще сме първи в измислянето на всякакви безумни термини замазващи действителността
40
0
 
19
 
! Отговори
CDROM преди 8 години
У наше село цел клас "ракии" барабар с пивовара пропуснаха срока , та вие за един ден сега. Е освен ако не е бил ден за полова култура, ама ме съмнява.
39
0
 
51
 
! Отговори
Men преди 8 години
Доплака ми се, горките деца. Сигурно всеки ден са първи в училище, а сега лошите расисти не ги пускат. Веднага жандармерията да се намеси и да изгони расистите, как така ще пречат на ученолюбивите и работливите!
38
0
 
27
 
! Отговори
Ром,ромче,ромка ??? преди 8 години
Какво означава думата "ромчета" ?Не , че нещо , но ми я подчертава , като грешна.
37
0
 
9
 
! Отговори
ЛЕ_ЛЕЕЕЕЕЕЕЕ преди 8 години
Брайко, браво за риторичния въпрос!!! Грешка, брат и машината го зная.
36
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на социализъма ни, ромите имаха работа. Защо? Защото държавата беше доста добре ги интегрирала. Те работеха. Сега къде отиват МИЛИОНИТЕ ЕВРО, които са предназначени уж за интеграция? Просто държавата поради политически причини е оставила ромите на произвола на съдбата и не ги закача.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудо голямо, че 2-3ма няма да идат на училище, ако и толкова ходят !!!
34
0
 
28
 
! Отговори
ЛЕ_ЛЕЕЕЕЕЕЕЕ преди 8 години
Е, как така точно днес - последния учебен ден??? Да не си вземат бележниците???? Ле-леееееееееее а те цяла година са ходели на училище!
33
0
 
27
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Стига бе! Отказали. Е нали им обясни министъра, че това е битов инцидент и няма никаква етническа заплаха!
32
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че те кога са ходили на училище?...
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е политика, затова и трият коментари.
30
0
 
38
 
! Отговори
Брайко преди 8 години
Ха ха ха...смях от сърце.... ромчетата пропуснали школото днес... а вчера...а миналата седмица...а миналия месец бяха ли на школо??? Един риторичен въпрос-защо като напиша роми и ромчета програмата ми го подчертава с червено като правописна грешка?
29
0
 
18
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Приятелче,когато бяха протестите срещу Рашкови във Варна аз имах 10 000 чоевека зад гърба си и правихме най бурните качествени протести,правихме ги така ,че политическата шайка беше стресната,организирахме хаос ,полицията беше безсилна да ни спре,и ако не мислехме с главите си щеше да има много жертви и от двете страни.Началника на полицията на Варна ни се молеше като дете треперещ и уплашен,така ,че не ми говори,Бойковци,мойковци всички се покриха ако помниш,после тази енергия беше разбита
28
0
 
34
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
ЧЕ ТАЗИ *** ПО ПРИНЦИП НЕ ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ...МОЖЕ СЕГА ДА ОСЪДЯТ БЪЛГАРИЯ ЗА ДИСКИРИМАНАЦИЯ...ЧЕ НЯКОЕ МАЙМУНЛЕ Е ИЗПУСНАЛО ДА СПЕЧЕЛИ ОЛИМПИЯДАТА ПО ФИЗИКА..АМА НАЛИ ИМА ТОЛКОЗ ФОНДАЦИИ И АСОЦИАЦИИ ДЕТО ОТ ТОВА СЕ ИЗДЪРЖАТ...ИНАЧЕ БЪЛГАРИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ...И УЛИЧНИТЕ *** ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА С БЯЛА КОЖА В БГ...
27
1
 
27
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Изведнъж се сетиха, че трябва да ходят на училище.
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В сайта ром бг ли съм?
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 35Ами ти като си толкова отворен, що бягаш да чистиш ***, а не направи нещо?Дървен философ е най-лесното нещо на света
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахам...трийте коментари, трийтеВсяка дума е по-важна от тази на народа