Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес

Жандармерията предложи да ги придружи, но те са се отказали
15 юни 2015 13:50,
199
Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес
Снимка: bgonair.bg

80% от учениците от квартал "Орландовци" днес не са дошли на училище, обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на Регионална кръгла маса в Гоце Делчев.

"Искаме децата ни да отидат на училище. Не искат да излязат, а днес завършват. Хората ги е страх да отидат на работа", обяви днес ромският лидер Петко Асенов, след като научи, че жандармерията ще придружи децата, които искат да отидат на училище. Оказа се обаче, че те все пак са решили да останат по домовете си.

Още по темата

В същото време полицейската акция в квартала продължава. В "Орландовци" положението в момента е спокойно, но това не е защото са се укротили страстите, а заради засиленото присъствие на полиция и жандармерия. На място и днес се провежда полицейска операция, като се издирват участници в сбиванията в събота.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призова гражданите, които са планирали да протестират през днешния ден в квартала, да го направят мирно, за да няма повече ескалация на напрежението.

Според представителя на ромите агресията по време на вчерашния протест в квартала е вследствие на провокатори.

"Не може да се създава такова напрежение. То се създава от партиите, които са на националистическа основа", каза Петко Асенов, председател на Национален център на ромите в България пред камерите на Bulgaria On Air.

Според Симон Милков, който е родом от "Орландовци", е било въпрос на време нетърпимостта между българи и роми в квартала да ескалира и да се превърне в етническа агресия.

"Чашите са пълни и в един момент кипват. Вчера по улицата като тръгна тълпата наистина бяха много екзалтирани хората. Има афект, има и агресия, но не мога да ги съдя", коментира той.

Директорът на "Националната полиция" - главен комисар Христо Терзийски, обяви, че към момента не разполага с данни зад протестите в квартал "Орландовци" да стоят политически лидери.

Гледайте още по темата в репортажа на bgonair.bg:

Още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си вземат по едно и да го обгрижват у дома редом със своите.
2
0
 
61
 
! Отговори
zeus преди 8 години
И защо мазно ни манипулирате при положение, че всичко до 8-ми клас от днес са във ваканция. Малко ме съмнява 80 процента от ромчетата (боже, как звучи само), да са след 8-ми клас.
1
1
 
28
 
! Отговори
Бацилус преди 8 години
А конячетата?