І етап: Училищата-гнезда чакат седмокласниците

Подредбата – от най-желаните, към по-малко желаните училища
16 юни 2015 08:05,
0
І етап: Училищата-гнезда чакат седмокласниците

От днес до 19 юни седмокласниците трябва да подават заявления /по образец/ в училищата-гнезда за участие в първия етап на класирането за прием в държавните и в общинските училища, след успешно положени изпити от националното външно оценяване.

Училищата-гнезда, в която ще се подават заявленията, са публикувани на сайта на РИО-София. При подаване на заявлението трябва да се представят оригиналите и копия на удостоверението за завършен седми клас, служебната бележка за оценките от успешно положените приемни изпити и медицинско свидетелство за здравословно състояние /за прием в професионални паралелки и в профилите "Изкуства" и "Спорт"/.

Още по темата

Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно, четливо и добре обмислено. Подредбата на училищата /по профили, професии и специалности/ трябва да се осъществи от най-желаните - към по-малко желаните.

Училището-гнездо, в което може да бъде подадено заявлението, може да се избере свободно,
като няма ограничения, нито райониране.

До 25 юни ще бъдат обявени списъците с приетите ученици на първия етап на класирането. Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първия етап, трябва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втория етап от класирането - от 26 до 30 юни. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание.

Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът остава на мястото си от първия етап на класирането. Ако кандидатът е минал на по-предно свое желание, следва да сезапише в приемащото училище - от 6 юли до 8 юли, включително.

За неуспелите да се класират и за неудовлетворените от втория етап на класирането ученици, има възможност за участие в третия етап на класирането. За него от 10 до 14 юли ще се подава ново заявление в училището-гнездо, в което желанията могат да се подредят отново, съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата.

Ако на втория етап ученикът се е записал, за да подаде заявление за участие в трети етап, трябва да изтегли документите си.

След обявяване на резултатите от третото класиране и останалите свободни места следва етап на попълване на незаетите места по приемащи училища до 28 юли. Необходимата информация ще се получава от директорите на приемащите училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари