Акция "Транзитен номер": КАТ срещу хитрите шофьори

Хайката ще лови коли с чужда регистрация, които си карат така от години
Обновена: 18 юни 2015 09:31 | 18 юни 2015 07:08,
16
Акция "Транзитен номер": КАТ срещу хитрите шофьори
Снимка: архив, Reuters

НАП и КАТ са започнали масирани проверки в цялата страна заради временни регистрационни номера на автомобили. А причината: и в двете структури са получени множество сигнали за хитри шофьори, които продължават да карат колите си с транзитни табели, въпреки че е изтекал тримесечния срок за смяна.

Затова е започнала и хайка на всички автомобили с чуждестранна регистрация в цялата страна. Издирването на колите продължава вече няколко месеца. Интересен факт е, че най-често това правели хора, закупили си автомобили втора ръка на известни скъпи немски марки.

Търговци на коли разказват, че те пристигат от чужбина с транзитни номера. Табелите могат да бъдат използвани у нас за период най-много от три месеца, след което трябва да се пререгистрират. Някои собственици обаче продължавали да карат със старите номера, тъй като по този начин не плащали нито данъци, нито глоби. Най-разпространени били австрийските номера, на които не е обозначено до кога важат.

"За да разберат, че номерата не са актуални, полицаите трябва да проверят документите им. Хубавото е, че вече се научиха и започнаха да го правят. Има и случаи, в които купувачите се разбират със стария собственик и запазват номера. Това обаче означава човекът да си сложи главата в торбата. Защото ако стане някакъв проблем и колата е регистрирана в една уредена държава като Германия, например, всичко ще лъсне много бързо", заяви пред "Монитор” търговец на автомобили.

Собствениците на сините табели за временно пребиваващи също не плащали данъци у нас. Те се използвали предимно от студенти от Турция дошли да се обучават в България.

Друга врътка, използвана за спестяване на данъци, пък било декларирането на колата като спряна от движение. Този номер се прилагал най-честно за много скъпи коли, внос от чужбина. За прехвърлянето на тези возила на български собственик трябва да се платят солени такси и данъци. И за да се избегне плащането на тези крупни суми, които могат да достигнат и няколко хиляди лева, возилото влиза у нас като спряно от движение.

Така на хартия не се води автомобил, а купчина ламарини и за неговото прехвърляне се плащат малки такси. След това новият собственик отивал в КАТ, където заявявал, че пак иска да пусне колата в движение, и плаща друга малка такса и возилото отново е изрядно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
въвчас преди 8 години
мисля че тази статиика е малко поръчкова,от някои неграмотен и безизвестен журналист,на които му е трябвало некои лев.долавя се типичната българска завист и злоба,че некои си е докарал от ес, някаква таратаика без значение колко струва.и баи ганио веднага почва да злобее.тоо измамник глеи ква кола докара,сигурно милиони струва и я кара със чуждите номера мръсника,гаранция е крадена,затова е с тези номера.това е мисленето на зависливата ни бг, наациа.ДА АМА НА.ние сме във европа.може да си кара.
8
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Кога ще има акция "* без шоф.книжка"?Питам повторно,де,защото предишния въпрос се разтвори в евромъглата над България.
7
2
 
8
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИЦИ преди 8 години
изтекал тримесечния срок за смянаАло журналистите, ИЗТЕКЪЛ СЕ ПИШЕ.НЕГРАМОТНИЦИ ТАКИВА, ДАЖЕ КОМПЮТЪРА ГО ПОДЧЕРТАВА С ЧЕРВЕНИЧКО,ЧЕ СТЕ НЕГРАМОТНИ Е ЯСНО, АМА МАЙ СТЕ И СЛЕПИ
6
2
 
38
 
! Отговори
Blake преди 8 години
До ГеоргиТакива пишлигарчета после правят големите бели - карат скъпи коли, които едвам са купили, правят се на гоелмите състезатели, а иначе са с гладки гуми 5-та употреба, и сипват по 5 лева газ на бензиностанцията... комплексари!
5
2
 
39
 
! Отговори
Георги преди 8 години
то не случайно в българия има толкова много S-класи :). Пълно е с "тарикати", които им е скъпо да си плащат данъците, болят ги краката за това спират на места за инвалиди. Имаш 5 лева, а се държиш все едно имаш 10. Живей си според това което имаш, за да се чувстваш на мястото си. Скоро слушах едно момче така.. Ще си купува Audi A8, ама "моля се да са му сменени ремъците и ролките, че смяната е 1000лв." Ще си купиш кола, ама ще се молиш друг да я е обслужил.. друг да и плати данъците..
4
5
 
27
 
! Отговори
Schwaebisch Hall преди 8 години
В статията не се прави разлика между ВРЕМЕННА регистрационна табела, известна още като "транзитни номера" и постоянна регистрация. Очевидно е, че някой се опитва да заблуждава обществото с ПР акции с които ще плаши гаргите.За домашно на автора на статията, оставям да разбере, защо няма нищо незаконно в това да притежаваш автомобил с регистрация от страна членка на ЕС.За десерт, може да попита защо има толкова много скъпи коли с немска регистрация SHA и защо никой нищо не може да им направи!
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
иха за 15 г нашата милиция разбра за една далавера и сега започва в седлващите 15 г да предприема действия...
2
0
 
29
 
! Отговори
M преди 8 години
Хахаха, сетиха се тези "умници" да гонят дивото....
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е написана от някой лаик пак... Малки таксички, тънки таксички...