Откриха мъртви птици при петролния разлив край Бургас

Обитателите на защитената местност умират заради замърсените води
20 юни 2015 15:52, Василия Пейчева
4
Откриха мъртви птици при петролния разлив край Бургас
Снимка: БТА

Нощна чапла и множество ларви и възрастни екземпляри на риби и земноводни, включително и на защитената жаба - сирийска чесновница са открити мъртви, вследствие на петролния разлив в непосредствена близост до защитена местност "Вая". Това съобщи Радостина Ценова от Българско дружество за защита на птиците, цитирана от БТА.

На 17 юни т.г от продуктопровод на "Лукойл Нефтохим" бяха излети 30 тона гориво. Една част попадна в защитеното езеро "Вая" и река Чукарлийска. Замърсените от петролния разлив води са нанесли щети на обитателите на защитената местност и техните местообитания.

Още по темата

Територията около разлива е ключова за хранене на гнездящите в защитената местност сиви и ръждиви чапли и особено на нощните, които тази година са над 90 двойки. В прилежащите тръстикови масиви се храни и големият воден бик, който също гнезди в защитената местност, добави Ценова.

Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците ще продължат да следят състоянието на езерото "Вая" и в най-кратки срокове ще организират специална проверка в района на защитената местност, за да установят има ли други пострадали видове и техни местообитания, информира Ценова.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЗК налага санкции по половин милион лева заради реклама на големите търговски вериги, а на "Лукойл", който взима милиарди и нанася подобни щети,ще наложат някаква смешна санкцийка и ще се оправдаят с конспиративните си теории за кражба...
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл не плаща данъци, краде безобразно от акциза на бензина, има си собствено пристанище на което български полицай или митничар не смее да стъпи. Сега може да замърсява и безнаказано българската природа. Русия смята България за своя собственост.
2
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Недоволните от размера на глобата както и Лукойл имат право да обжалват пред новоизбрания архиерей на епархията архимандрит Исахак Похосян.
1
2
 
10
 
! Отговори
. преди 5 години
Малка им е глобата на Лукойл...