Гърмен сега: Българите протестират, ромите за гъби

Жители на кв. "Кремиковци" не искат да събарят къщите си
22 юни 2015 14:00,
106
Гърмен сега: Българите протестират, ромите за гъби
Снимка: bTV

Изтече 3-дневният срок, който ромите от Гърмен дадоха на протестиращите, за да се съгласят на среща между инициативните комитети на двата лагера. Българите обаче пак отказват.

Един месец след масовия бой между роми и българи в квартал "Кремиковци" е по-пусто от обичайното. В сезона на гъбите голяма част от местните са напуснали гетото, за да създадат катуни в гората.

Още по темата

За останалите тук, в момента по-големият проблем от недоволството срещу тях е това, че повече от 100 семейства са останали без детски - спрели им ги, защото децата не ходят на училище, по думите на родителите им само от месец.

Залепените миналата седмица от инспектори констатации на вратите на незаконните къщи вече ги няма. А обитателите им не искат да ги съборят, нито доброволно, нито принудително. Твърдят, че искат да се примирят с българите.

Мирните протести продължават всяка вечер. Не са спрели обаче и кражбите. След поредното шествие протестиращите залавят нарушители с натоварена със сено каруца.

"Аз мисля, че точно когато дадоха този ултиматум, те започнаха повече да крадат. Абсолютно никаква промяна. Даже имам чувството, че се засилиха нещата в кражбите. В деня на техните ултиматуми, намерихме каруцата с кражба. Няма. Категорично няма да преговаряме", обяви пред bTV Иван Байрактаров от Инициативния комитет на протестиращите в Гърмен.

Същото твърди и Иван Кременлиев от същия комитет: "Значи ние казваме "не" на преговорите и "да" на закона. Това е. Зад нас не стои нито една политическа сила, даже и неправителствена организация. Ние се уповаваме на това. На закона. Нищо повече".

Районът продължава да бъде охраняван от полиция, жандармерия и 4 охранителни камери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
kraino vreme e da se razbere,che v Balgaria balgari upravliavat. Na koito ne im haresva-da si varviat
48
2
 
20
 
! Отговори
mathur преди 8 години
Боко , герб и компания си пази избирателите.....Ще се излиза Отново на жълтите павета ама този път ...до край....
47
0
 
27
 
! Отговори
Безнадежден случай преди 8 години
Според последните новини, днес ромите са заплашили, че "ще има война", ако не бъдат прекратени протестите срещу тях.Местните хора пък се оплакват, че ромите са започнали да крадат още повече.Какъв е изводът? Създадоха им илюзията, че са недосегаеми и те се опитват да ни се качат на главата! Лошото е, че при това тяхно държание, няма как конфликтът да се реши цивилизовано.
46
0
 
16
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Та значи камерите и жандармерията не са панацея. Какво друго ще предлажи министърката. Или ще си мълчи деликатно.
45
0
 
29
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Като се охранява от полиция и жандармерия защо има пак кражби?Никаква полза от тях няма.
44
0
 
20
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Районът продължава да бъде охраняван от полиция, жандармерия и 4 охранителни камери." Е, тез тогава кого охраняват. Или пак ще кажат, че няма подадени сигнали за кражба.
43
8
 
3
 
! Отговори
да, от Хелзинки съм! преди 8 години
Къде ги испанските ромски гета?Ама ИСПАНСКИ, не български и румънски, избягали там да спят под мостовете (понеже в България нямало расова дискриминация и имало работа за тях и отишли от хубавото на лошото, щот били мазохисти, хаха)
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей с тия маичински папагали само за едно КУЧЕ държавата дава 35 лв. На ден по кучкарниците разбрахте ПАПАгали
41
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига джафкахте без тва бг ша става романистан аиде шест без десет на които не му изнася да хваща гората
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...БХК гледа действията на полицията под лупа, когато става въпрос за проблемния етнос..."Пък не им давайте да гледат толкова много...
39
0
 
16
 
! Отговори
До 44 преди 8 години
Има много ограничения, БХК гледа действията на полицията под лупа, когато става въпрос за проблемния етнос. Иначе МВР лесно ще се справи с много от проблемите, създавани от тази общност.Ако пък им спрат помощите и започнат да ги заселват там, където за тях има работа /по запустелите села/ и въведат двудетния модел - надбавки само за първите две деца и никакви надбавки и майчински за родители под 18 г., считай, че няма да съществуват 95% от проблемите, създавани от ромите днес у нас.
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадът гъби а полицията спи !
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да, от Хелзинки съм!Ei tsaruvl v Ispania si ima tsiganski geta,i vsiaka nedeli se obgrazda ot( gurdia civil i policia local) politsiatai i zapochvat da tarashat nared.Tuka kvo, nashte gi e strax da vleznat v maxlata kamoli da tarashat domovete.Eto tova e integratsia totalen kontrol nat tia...--,,--.
36
18
 
3
 
! Отговори
да, от Хелзинки съм! преди 8 години
"не му отговаряйте"И какво печелите от това? По-малко ли ви крадат ромите, по-подредена ли ви става държавичката?Ония от Франция или Испания са слушали "Хекзинкските" и са си интегрирали техните роми още преди 100 год (и повече) (а роми има в цяла Европа, от векове) - е, те са сбъркали, така ли? А вие сте на прав път, така ли? Е какво мрънкате тогава бе!?
35
1
 
3
 
! Отговори
sport aktiv преди 8 години
bg partiite, mvr i kmetskite namestnici sa mafiata s adresnite registracii v rbg - rund 2... aktivnni bg grajdani ...box!
34
0
 
36
 
! Отговори
Уви! преди 8 години
Ултиматумът на ромите е още по-нагъл, тук преразказват съдържанието му в по-мека форма. Те направо заплашват да съдят България в Страсбург, ако държавата не забрани протестът срещу деянията им.След всичко, което се случи напоследък не само в Гърмен, аз си направих следния извод: Каквато и форма на протест да изберат не-ромите, пострадали от ромски своеволия, в отговор ромите твърдо отказват да променят каквото и да било в манталитета си, отказват да коригират незаконното и искат още подаяния.
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е "хелзинкския", те затова ромките си продават децата в Гърция, защото като добри майки не искат децата им да растат в гетото, после се връщат, пак забременяват и пак продават, всичко с мисълта за доброто на децата. Хайде сега оставете "хелзинкския" да се епилира на спокойствие, не му отговаряйте.
32
21
 
6
 
! Отговори
да, от Хелзинки съм! преди 8 години
"Дават ли по 30 000 лева за булка?"А българите дават ли 3 000 000 лева за яхта?Не говорим за 0,001% от населението. А за широобхватна национална трагедия!
31
0
 
28
 
! Отговори
Дарвин преди 8 години
някой по долу твърдеше че е от Хелзинки , та се сетих даваха филм за ромите в Западна Европа как са интегрирани и т.н. и операторите случайно попаднаха на бус с българска регистрация в Хелзинки, както си перяха дрехите в един готически фонтан...на тези *** им трябват стотици години пропусната цивилизация...
30
1
 
24
 
! Отговори
Фалконети преди 8 години
Трябва да се основе нова партия ДПСБ- Движение за Права и Свободи на Българите! Давам ви инициативата, вие сте на ход! Толкова ли не може да се намери читав адвокат който да осъди ДПС че не защитава Българите? При доказан геноцид над нас! Мисля че ще е лесно, но няма воля!