От 60 ст. за кило череши на полето, до три лева на пазара

Тонове набрани плодове са по гаражите и мазетата
Обновена: 29 юни 2015 18:59 | 29 юни 2015 18:54, Камелия Цветанова
19
От 60 ст. за кило череши на полето, до три лева на пазара
Снимка: Булфото, архив

Около 150 земеделски производители и собственици на черешови масиви се събраха в центъра на кюстендилското с. Таваличево, за да изразят недоволството си от ниските изкупни цени и спирането на изкупуването на плодовете.

Тонове набрани череши са по гаражите и мазетата или не са извозени от градините, защото изкупуването е спряно, каза управителят на кооперацията Борислав Гогев, цитиран от БНР.

Според него и протестиращи от Драговищица, Коняво, Катрище и други села, държавата и държавните органи трябва да се намесят.

Протестиращите настояват за среща с областния управител на Кюстендил Виктор Янев, но той не се е отзовал.  

В региона обвиняват за всичко "бандата на четиримата" италианци, които от десетилетия диктуват условията и цените за реализирането на кюстендилските череши.

Последните дни цената им паднала на 60 стотинки за килограм, но изобщо нямало изкупуване, особено на тъмните сортове, оплакаха се от с. Драговищица.

„Не може държавата да изисква от нас да сключваме договори с берачите, да плащаме данъци за регистриранитеот реколтата печалба, а да не контролира чуждестранните търговци, които изкупуват на безценица черешите ни“, казват протестиращите.

Държавата следва да съдейства за откриване на пазари и за реализацията на реколтата ни, настояват земеделски производители.

Един от основните изкупвачи Микеле Санторели тази година не изкупувал в Кюстендилско, защото имал около 5 хиляди декара собствени градини, които вече плододават, в Пловдивско.

Санкциите срещу Русия също се отразили зле върху обема на изкупуваната продукция от череши в региона, казаха от земеделските кооперации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, не им харесва цената на някой *** ми да търсят друг вариант, все държавата да се намесва, от мъртъв писмо чакат.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗАЩООт коя планета си ?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разликата отива в джоба на държавните ***.
11
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 8 години
Тоя па ... В Лондон в сейнсбъри са 8 паунда на 50% намаление...евентуално моеш да си вземеш испански сбръчаняци за по 6 паунда за 2кг. Много си зле бате...вземи не лъжи хората!
10
0
 
3
 
! Отговори
Хритова преди 8 години
Те не ги садят всяка пролет,но си има всекидневна грижа за дръвчетата ...УМНИ МИ ГРАЖДАНИНО....
9
0
 
3
 
! Отговори
до Терминал 5 преди 8 години
Ти Лондон май си го виждал само на картичка. Като видиш кило череши за 50 пенса, ела ми се обади.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 8Путко, за 3 лева литъра домашна бяла липа пия в момента. А ти си пий от бойлера.
7
4
 
5
 
! Отговори
Терминал 5 преди 8 години
И в центъра на Лондон има малки сергии ;) теско не е най - евтината верига - то ако някой отиде в лидъл може и 0.50 p да си ги купи. Еднопосочния билет и да ви няма от България - малко ще е трудно 1 година ама после няма да съжалявате
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Череши да ти предлагат за 3 лева килото си е колкото комедия, толкова и явна подигравка. Като бях дете ми се ядяха много и си ги ядях черешите директно от дърветата до летището на Варна- хрущялки. Сега и без пари да ми дават череши не ям. Просто не ми се ядат плодове нито сладко. Виж, хубаво вино за 5-6 лева 750 мл не отказвам с порция морски дарове за мезе.
5
6
 
4
 
! Отговори
до батката, преди 8 години
който живеел в центъра на Англия. В Теско са 7.50 раунда за килограм, има едни гаднички, които са по 4.00. Та като видиш цена от 2 паунда, погледни и грамажа.
4
2
 
19
 
! Отговори
Терминал 5 преди 8 години
До 1 Ти луд ли си бе 28 лева килото това са си 10 паунда, аз работя на центъра и са 2 паунда килограма, а в теско за 10 паунда си купуваш кило сьомга - ако си мислиш че в Англия е по скъпо от Бг-то се лъжеш
3
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60 ST SA IM MNOGO,DA NE BI DA SA GI SADILI VSIAKA PROLET.TEZI SELIANDURI MNOGO NA HITRI SE PRAVIAT.10 ST. SA IM DOSTATACNO.
2
3
 
4
 
! Отговори
LudaTetka преди 8 години
Az bera v Ovostarskia i mi davat po 0.30 st. na kilo i sum dovolna, stotici tonove chereshi sedat neobrani po durvetata i taka ste si ostanat pri polozenie che instituta e darzavna sobstvenost ta kakva durzava chakate da se namesi ne znaia
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Англия черешите са по 28 лв килото: tesco/groceries/product/details/?id=266291241