Уиски по морето - спирт с китайска есенция

Добавката се внасяла съвсем легално у нас
Обновена: 29 юни 2015 09:02 | 29 юни 2015 08:40, Веселина Йорданова
50
Уиски по морето - спирт с китайска есенция
Снимка: архив, Ройтерс

Уискито, което се предлага по някои от кръчмите и дискотеките по Българското Черноморие, е спирт с китайска есенция. Добавката, която е на прах и се използва за помади, се внася съвсем легално в страната, а цветът и мирисът й наподобяват този на отлежалото уиски.

Твърди се, че нововъведението е открито от столични “алхимици”, които се занимават с производството на фалшив алкохол в един от софийските цигански квартали, пише "Монитор".

Лабораторията им беше разбита преди два месеца, а от там полицаите изнесоха хиляди шишета, подготвени за пласиране по черноморските курорти.

Предполага се обаче, че те са изместили производството си на друго място. Столичаните се запознали с качествата на китайския прах, след като го използвали за направата на лекарства за усилване на половата мощ, лечение от алкохолизъм, отслабване и ред други помади, които продавали на Женския пазар в София. Лекарствата нямали никакъв ефект върху организма – нито положителен, нито отрицателен.

„Лаборантите” обаче открили, че при смесването му със спирт и необходимите оцветители се получавал вкус, изключително близък до марковото уиски.

От Комисията за защита на потребителите вече започнаха масови проверки по кръчмите по морето, при които са иззети проби от напитки, за които е имало съмнение, че са фалшиви. Резултатите, които се очакват след месец, обаче ще покажат какво точно е имало в бутилките.

„За целта ние сме увеличили присъствието си във всички райони на Черноморието. Имаме и командировани колеги от вътрешността на страната. Имаме и допълнително наети лица само за кампанията, които са от съответните места, където се извършват проверките и се формират екипите. Всъщност, стремим се да направим така, че да поддържаме поне по 20 екипа, които да извършват проверки едновременно по цялото протежение на крайбрежието”, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Той обаче отказа да се ангажира с предположения какво може да има в иззетите от инспекторите проби, докато резултатите не станат готови.

„Освен че е изключително опасен за здравето, фалшивият алкохол е вреден и за туризма. Много чужденци идват у нас именно заради евтиния алкохол. Много често обаче те изпадат в тежки психически и физически състояния, когато прекалят с него. Миналата година дори имахме няколко смъртни случая, на чужденци, които се самоубиха, след като са пили менте. Това нещо е по-опасно от дрогата. Скапва ти мозъка”, обяснява наемател на един от най-големите барове в курорта Слънчев бряг.

По думите му сивият сектор в производството на всякакви видове алкохол менте удря не само държавата с невнесени акцизи, ДДС и данъци, но и редовните производители. Законните изби се принуждават да извършват собствени разследвания и да подават сигнали в полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНордикс Пловдив също произвеждат и продават качествени наливни алкохоли на нормални цени.
37
1
 
3
 
! Отговори
Васил Тодоров преди 8 години
До туристМоже и в Турция, дори е по-чисто, културно и евтино.
36
1
 
3
 
! Отговори
God преди 8 години
До Анонимен 43За съжаление, каквото сам си направиш, друг не може да ти направи. В туризма ни има много случайни хора, които са на принципа "да го излъжа един път, пък ако ще да се връща". Така не се прави устойчив бизнес. Има и свестни хотелиери и ресторантьори, разбира се, но те патят най-много. След като се натровихме цялото семейство в една (уж) лъскава кръчма в Стария град в Несебър и сина ми на връщане от морето директно влезе в инфекциозна болница, никак не ме влече нашето море.
35
1
 
3
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Само си помислете кой си поръчва уиски в некви долнопробни кръчмури или турбомутрафонски "актуални" чалгадискотеки. На такъв клиент и това му е много.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плюят ни туризма. Внушават ни че сме ***. Някакви чиновници който трябва да се съкратят се изкарват страшно нужни, едва ли не герои. Хората които работят в този отрасъл и дърпат България напред се изкарват едва ли не мошеници. Срещу кой е тази пропаганда, срещу България. Кой я прави ......и защо?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не бре от чай го правят вискито
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ем че аз не знам вискито да се прави от друго освен от спирт
31
2
 
15
 
! Отговори
турист преди 8 години
Ей затова ще си ходим пак в гръцко, а наште шибеци хотелиери и ресторантьори да си пият буламачите
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винпром Карнобат и в момента си продават наливен алкохол без бандерол :-). Има ракия, има уиски. Повечето хотели по морето зареждат с такъв алкохол. И не само по морето.. Чувал съм че ракията е хубава :-).. същата като в бутилка, но без бандерола. Цената е 4лв. на литър
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винпром Карнобат продаваха например литър спирт за 5.50.Да, ама проблема е, че не ползват спирт от 5.50 литъра, а такъв от 50 стотинки- сигурно промишлен.
28
1
 
18
 
! Отговори
Черноморко преди 8 години
Проблемът си е в хората.Не употребявайте алкохол по родните курорти и не рискувайте здравето си!Аз лично отивам на море,за да си почивам и да избягам от ежедневието.С приятелката ми на шезлонга до мен или пък с книга в ръка.Останалото е алкохолен туризъм и позьорщина!
27
3
 
16
 
! Отговори
75 преди 8 години
Важното е да си пич и пичка. Да пиеш уиски във "нашумели заведения".Какво се пие няма значение.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези фалшификати не могат де се произведат без съдействието на полицията и политиците!Така,че те да си свършат работата, а не искат големи заплати и пенсии на 40 години!
25
2
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Кисело ли е гроздето бе
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли българи наивници които да мислят, че на Лай...морието се сервира нещо истинско? Идва ли. Но чуждите туристи гледат евтинията и да се напият с химикали. Важното е да намотат главите. Есента ще продават или фалирВат.
23
3
 
13
 
! Отговори
Дългия Джон Силвър преди 8 години
Щом вкуса му е близък до марково уиски, значи е уиски. Наздраве.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че как иначе ще докарват "ол инклузив" за 40-50лв. - нощувка и плюскане на корем. Елементарно - алкохол менте, продуктите имитация и на половин цена с изтекла годност. Но лошо няма, това си е форма на обществен договор между хотелиерите-хайдуци и клиенти-баламурнии. Знаем, че ни хранят с ***, но си траем, защото е ясно, че за тези пари друго не бихме могли да получим.
21
1
 
17
 
! Отговори
Хотелиер преди 8 години
ми то няма качествени кадри...
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Млечните продукти змщо млади хора получавмт инфаркт храната е *** и няма лаболатория да се иследва
19
2
 
12
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Е как да е колбасите ни са без месо безалкохолните боя и подсладител хляба да не ви кажа дори и аналгин има менте у нас