Горещо, горещо... Сянката на плажа - до 30 лева

След слабия юни наемателите се надяват да напълнят ивиците
Обновена: 2 юли 2015 08:42 | 2 юли 2015 08:40, Веселина Йорданова
54
Горещо, горещо... Сянката на плажа - до 30 лева
Снимка: архив, БулФото

Дискусията за ценитена плажа тепърва ще набира скорост. Чадър и два шезлонга - от 20 до 30 лв. Това е цената за сянка на българските плажове. Може да стигне и до 50 лв. - зависи колко ВИП е зоната, пише "24 часа".

След слабия юни наемателите се надяват юли и август да напълнят ивиците, които са сред най-обичаните от родните туристи.

Народни цени - лев за чадър и лев за шезлонг, обеща избраният скоро наемател на ивицата Атанасовска коса в Бургас. Тя е част от т. нар. плаж Солниците, който е сред най-посещаваните заради близостта с луга и кал.

За първи път това лято Атанасовска коса ще бъде облагородена. Търгът бе спечелен от бургаска фирма. Тя ще стопанисва ивицата за 5 г. срещу годишен наем от 54 000 лв.

Сред плановете на наемателя е да изгради зона за хора с увреждания, на които чадърите да са безплатни. Евиният плаж, който преди години бе на тази ивица, ще бъде възстановен, като ще има обособени две части - за жени и за мъже.

На съседния северен плаж в Бургас сянката струва 3 лв., а в комплект с шезлонг сумата е 6. Той е един от най-евтините, но в същото време и от най-уредените плажове по Южното Черноморие. Наемателят миналата година спечели и плажа на Черноморец, който ще стопанисва 5 г.

Непроменени от 7-8 г. са цените на централния плаж в Созопол, който се радва на традиционни посетители. Чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв.

Средно по 10 лв. излиза плажът с чадър и шезлонг на къмпинг “Градина” край Созопол. Особено през уикендите изглеждащият необятен плаж изведнъж отеснява.

Сред най-предпочитаните водни атракции на “Градина” е карането на сърф. На ивицата има няколко сърф училища, от които се възползват много летовници по време на лятната си почивка. Всъщност плажовете с това име са “Градина къмпинг” и “Градина централен” - те са с различни наематели.

Внезапни проверки за задълженията на концесионерите на плажните ивици по Черноморието да извършва МРРБ. Това разпореди преди дни Върховната административна прокуратура. Задължително трябва да си види и как се поддържа и безплатната част от плажовете.

Цената на сянката е гореща тема в началото на всяко лято, но в навечерието на сезона възникна скандал. Хотелиери в Слънчев бряг предложиха държавата да свали концесионните такси, като за сметка на това ивиците в комплекса да предлагат безплатни чадъри и шезлонги.

“Това бе напълно осъществима идея”, убеден е хотелиерът Венелин Ташев. Той е сред тези, които смятат, че състоянието на ивицата и начинът на управление влияят пряко върху качеството на целия туристически продукт в комплекса. Ивиците са 3, отдадени са на концесия през 2001-2002 г. за срок от 20 г.

Цените на чадърите и шезлонгите са еднакви от най-южната до най-северната част в Слънчев бряг - по 8 лв. На повечето места се предлага чадър с 2 шезлонга за 24 лв.

Периодично между хотелиери и концесионери, или между хората, които извършват различните плажни дейности, избухват конфликти. Например хотелите на първа линия са недоволни от пяна партита, които започват по обед и продължават до 17-18 ч, тъй като пречат на следобедната почивка на други туристи. Те са много атрактивни - надуваеми басейни на плажа се пълнят с пяна и туристите се забавляват под звуците на силна музика.

На южния плаж в Несебър хотелите пуснаха жалба до МРРБ и Министерството на туризма заради начина, по който са разположени чадъри и шезлонги на ивицата.

Сезонът започна благоприятно за собствениците на леглови бази - с достатъчно място за безплатно плажуване, докато една сутрин осъмнали с подредени чадъри точно пред хотелите.

Миналата седмица от МРРБ оповестиха резултатите от проверката, която е била извършена на 17 юни.

“Зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите следва да са равностойни като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера плажни принадлежности. Липсва обаче нормативно изискване за точното местоположение на съответните зони”, се казва в протокола.

За обезпечаване на това задължение концесионерът е длъжен да представи схема за местоположението на зоната от активната плажна площ и за свободно плажуване. Инспекцията по жалбата от Несебър показала, че свободната територия е повече от регламентирените 50% свободни площи.

“Това е така, тъй като в концесионната територия бяха включени дюните, които на практика не могат да се използват за плажуване”, обясняват съотношението хотелиерите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: туризъмплажове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех мечти, мечтииииииии...тази снимка от 95-та ли е?
20
7
 
37
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
НИКОГА НЯМА ДА ОТИДА НА НАШЕТО МОРЕ НА ПОЧИВКА.ОТ 6Г. ХОДЯ В ТУРЦИЯ.ТАМ ШЕЗЛОНГИ,ЧАДЪРИ,ПАРКИНГ ОХРАНЯЕМ ТИ Е ВКЛЮЧЕНО В ЦЕНАТА КОЯТО Е В ПЪТИ ПО-ЕВТИНА .ЗАЩО ХОДИТЕ НА НАШЕТО МОРЕ ДА ВИ МАРОДЕРСТВАТ РАЗНИ ТАРИКАТИ И ДА ЯДЕТЕ *** НА Е.С.? В ГЪРЦИЯ Е ПОЧТИ КАТО В ТУРЦИЯ. В ТУРЦИЯ ЗА 15 НОЩУВКИ НА БАЗА ПЪЛЕН ИНКЛУЗИВ С ИЗГЛЕД КЪМ МОРЕТО ЗА ДВАМА ПЛАТИХ 1480ЛВ. МОРЕТО Е МНОГО ЧИСТИ,ПЛАЖА Е ПРЕКРАСЕН,ОБСЛУЖВАТ ТЕ КАТО ВИП ПЕРСОНА.НЯМА ЗА КАКВО ДА ПОХАРЧИШ И ЛЕВ.
19
0
 
37
 
! Отговори
SA преди 8 години
Никой да не стъпва на плажовете на тия мутри,дето дават по 400-500 лева заплата за денонощен труд!Само така трябва с тия!
18
3
 
29
 
! Отговори
Курбалай преди 8 години
Отдавна спрях да ходя на море в България. Всичко съсипаха с тези концесии и далавери.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Градина" или "Царския плаж" е доста обширен.Има и свободни зони.Почитатели сме на плажуването с кърпа и собствени чадъри близо до вълните.Плажът на къмпинг " Градина" е невероятен.И тази година-пета по ред на 15. 07 сме на Черноморец.Обичам спокойствието на градчето, близостта му до Бургас и Созопол, но най-вече красотата, простора на Царския плаж.
16
0
 
6
 
! Отговори
alatuptatup преди 8 години
който има пари дава който няма си отива като мене в гърция и си пустинясва банки няма пълен кеф
15
6
 
7
 
! Отговори
даф преди 8 години
Лозенец - Оазис 2 шезлонга с чадър = 75лв.
14
2
 
31
 
! Отговори
УЙ преди 8 години
А ще може ли да се плаща на "лизинг" или само с ипотечен кредит...??? Питам, че да знам какви документи да си приготвя за наемането на чадъра...
13
0
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Появиха се ***
12
2
 
31
 
! Отговори
mgs преди 8 години
Струва ми се, че собственици и клиенти на българското черноморие са се изродили в садо-мазо дружинка, с всички екстри, като почнеш с алкохола и завършиш с къпането в собствените си ***. Не мога да разбера защо продължават да ни занимават с клуба си, аз заминавам на ПОЧИВКА (другаде).
11
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помнете ми думата, че до няколко години няма да може да стъпите на плажа без да си платите. Такова чудо целия плаж опасан с чадъри го има само в България. Какво да се чудуваме, след като мутрите държат целия бизнес.
10
10
 
1
 
! Отговори
Курбалай преди 8 години
До ЕлемагИдват разни хора. Идват и се забавляват, защото не са *** като теб, които по цял ден лаят по форумите.
9
0
 
0
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
До ЕлемагДойдоха "клиенти" които крадат от стоката!Не е истина!
8
1
 
27
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Руснаците дойдоха ли?Или не , заможните украинци?Или чакай,богатите Румънци?Последно кой дойде? :)
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А ти *** ПАК ще гниеш в панелката и ще плюваш(само това можеш)"----------------------------------------------------------------------------------------------------Ще гния, но не желая да ставам спонсор на мутри (повече отколкото по неволя съм)
6
4
 
32
 
! Отговори
макето преди 8 години
я предлагам шезлонг и чадър да струват 200 лв та да им се услади почивката на оратаа лично я си платих 2 евро за чадър и шезлонг + 1 биричка познайте дека
5
5
 
12
 
! Отговори
Г.йове преди 8 години
са тези, които ходят по каналоморието, щото един вид си просят е.нето
4
5
 
6
 
! Отговори
слънцето преди 8 години
дебела сянка е за 30лв.
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро зaминвaм, хотел със собствен плaж шезлонзи и чaдъри, aквa-пaрк, лятно кино и няколо бaрa, ол- инклузив. Aми не е нa нaшето черноморие, зaщо дa отидa тaм дa ме тормозят с моите пaри...
2
5
 
33
 
! Отговори
. преди 8 години
Е не е скъпо, ама по-добре под маслиново дърво за без пари :))