Горещо, горещо... Сянката на плажа - до 30 лева

След слабия юни наемателите се надяват да напълнят ивиците
Обновена: 2 юли 2015 08:42 | 2 юли 2015 08:40, Веселина Йорданова
54
Горещо, горещо... Сянката на плажа - до 30 лева
Снимка: архив, БулФото

Дискусията за ценитена плажа тепърва ще набира скорост. Чадър и два шезлонга - от 20 до 30 лв. Това е цената за сянка на българските плажове. Може да стигне и до 50 лв. - зависи колко ВИП е зоната, пише "24 часа".

След слабия юни наемателите се надяват юли и август да напълнят ивиците, които са сред най-обичаните от родните туристи.

Народни цени - лев за чадър и лев за шезлонг, обеща избраният скоро наемател на ивицата Атанасовска коса в Бургас. Тя е част от т. нар. плаж Солниците, който е сред най-посещаваните заради близостта с луга и кал.

За първи път това лято Атанасовска коса ще бъде облагородена. Търгът бе спечелен от бургаска фирма. Тя ще стопанисва ивицата за 5 г. срещу годишен наем от 54 000 лв.

Сред плановете на наемателя е да изгради зона за хора с увреждания, на които чадърите да са безплатни. Евиният плаж, който преди години бе на тази ивица, ще бъде възстановен, като ще има обособени две части - за жени и за мъже.

На съседния северен плаж в Бургас сянката струва 3 лв., а в комплект с шезлонг сумата е 6. Той е един от най-евтините, но в същото време и от най-уредените плажове по Южното Черноморие. Наемателят миналата година спечели и плажа на Черноморец, който ще стопанисва 5 г.

Непроменени от 7-8 г. са цените на централния плаж в Созопол, който се радва на традиционни посетители. Чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв.

Средно по 10 лв. излиза плажът с чадър и шезлонг на къмпинг “Градина” край Созопол. Особено през уикендите изглеждащият необятен плаж изведнъж отеснява.

Сред най-предпочитаните водни атракции на “Градина” е карането на сърф. На ивицата има няколко сърф училища, от които се възползват много летовници по време на лятната си почивка. Всъщност плажовете с това име са “Градина къмпинг” и “Градина централен” - те са с различни наематели.

Внезапни проверки за задълженията на концесионерите на плажните ивици по Черноморието да извършва МРРБ. Това разпореди преди дни Върховната административна прокуратура. Задължително трябва да си види и как се поддържа и безплатната част от плажовете.

Цената на сянката е гореща тема в началото на всяко лято, но в навечерието на сезона възникна скандал. Хотелиери в Слънчев бряг предложиха държавата да свали концесионните такси, като за сметка на това ивиците в комплекса да предлагат безплатни чадъри и шезлонги.

“Това бе напълно осъществима идея”, убеден е хотелиерът Венелин Ташев. Той е сред тези, които смятат, че състоянието на ивицата и начинът на управление влияят пряко върху качеството на целия туристически продукт в комплекса. Ивиците са 3, отдадени са на концесия през 2001-2002 г. за срок от 20 г.

Цените на чадърите и шезлонгите са еднакви от най-южната до най-северната част в Слънчев бряг - по 8 лв. На повечето места се предлага чадър с 2 шезлонга за 24 лв.

Периодично между хотелиери и концесионери, или между хората, които извършват различните плажни дейности, избухват конфликти. Например хотелите на първа линия са недоволни от пяна партита, които започват по обед и продължават до 17-18 ч, тъй като пречат на следобедната почивка на други туристи. Те са много атрактивни - надуваеми басейни на плажа се пълнят с пяна и туристите се забавляват под звуците на силна музика.

На южния плаж в Несебър хотелите пуснаха жалба до МРРБ и Министерството на туризма заради начина, по който са разположени чадъри и шезлонги на ивицата.

Сезонът започна благоприятно за собствениците на леглови бази - с достатъчно място за безплатно плажуване, докато една сутрин осъмнали с подредени чадъри точно пред хотелите.

Миналата седмица от МРРБ оповестиха резултатите от проверката, която е била извършена на 17 юни.

“Зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите следва да са равностойни като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера плажни принадлежности. Липсва обаче нормативно изискване за точното местоположение на съответните зони”, се казва в протокола.

За обезпечаване на това задължение концесионерът е длъжен да представи схема за местоположението на зоната от активната плажна площ и за свободно плажуване. Инспекцията по жалбата от Несебър показала, че свободната територия е повече от регламентирените 50% свободни площи.

“Това е така, тъй като в концесионната територия бяха включени дюните, които на практика не могат да се използват за плажуване”, обясняват съотношението хотелиерите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: туризъмплажове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то хотела ми за вечер в Слънчев мие по-евтин от колкото чадъра ееее....да го дхат, ко няя място за чадъра ми ще им тегля майната и повече на нашето черноморие няма да стъпя, да им опустеят хотелите и чадърите !
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ивиците са 3, отдадени са на концесия през 2001-2002 г. за срок от 20 г. ......иии *** далаверите и чудото..някой пак се е нагрухтял с пари както винаги в тая държавица!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а защо трябав да ти дават ЗАДЪЛЖИТЕЛНО два шезлонга и цадър за 30 лева? ти може да си носиш плажни кърпи и да не искаш шезлонги? Откъде накъде.шезлонгите и всичок без чадъра е ЕКСТРА и не следвало да струва повече от 5 лева, а ако искаш да си купиш естри - това е бонус.
38
0
 
2
 
! Отговори
Ах,морето преди 8 години
Абе простаци, защо ми триете коментарите?!!!Платени драскачи!
37
4
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
АБЕ МРАЗИТЕ РУСНАЦИТЕ ПЪК ГИ ОЧАКВАТЕ.ДА ВИ ВДИГНАТ ИКОНОМИКАТА.ОТ НАЧАЛО САНКЦИИ.ПОСЛЕ СЕ МОЛИМ ДА ИДВАТ РУСНАЦИ АБЕ МНОГО СТЕ УМНИ И ХИТРИ.ЩО НЕ КАНИТЕ НАТО И ЕС ДА ИДВАТ НА МОРЕТО .*** ТАКИВА А И УПРАВЛЕНИЕТО БЪЛГАРСКО СА ТАКИВА *** ОТ НАЙ МАЛКИЯТ ПОЛИТИК ДО ПРЕЗИДЕНТА
36
0
 
1
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
До саКАТО НЯМАШ ТОЛКО ПАРИ *** ЗА ПО-МАЛКО ДНИ ДА НАПРАВИШ РАЗЛИКА И ТОГАВА ПИШИ!
35
5
 
5
 
! Отговори
amбубата преди 8 години
Малко е! Щом има селяни да се врат по разни "къмпинги" тип ткзс, тъй ще е! Бог високо, цар- далеко, концесионер чадъри сади! хахахах
34
0
 
2
 
! Отговори
sa преди 8 години
да дойдат да ми ги вземат ако могат!
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плажа е държавна собственост, защо трябва да се плаща за чадър?Все едно, аз да сложа бариера на пътя за банкя и да събирам такса.
32
1
 
6
 
! Отговори
Беселина преди 8 години
До Анонимен 30: Много хубаво! Да са ти честити и си ги харчи разумно! На човек, който печели добре, през ум няма да му мине да даде на някакви *** 500 лв за чадър, а ще си иде на почивка със самолет, много по-евтно излиза, поне на мен. А ти блъскай, за да плащаш на някого да седи на дебела сянка и да плюе семки в пясъка, на който ще легнеш.
31
1
 
6
 
! Отговори
Daniel преди 8 години
До Анонимен 30Ne te li e sram, nadut drishlio. Ogledai se naokolo, znaesh li kolko hora ziveiat s po 300lv na mesec. Bezochliv ***, edin den moze da razberesh kolko nagal komentar si napisal.Kolkoto do 50lv za chadar, eto edna ot prichinite da ima poveche balgarski turisti na Halkidiki, otkolkto na cialoto BG chernomorie.
30
0
 
13
 
! Отговори
Беселина преди 8 години
А защо направо не го закръглят на 100 лв? Или на 1000? Хората, които могат да си позволят почивка сякаш предпочитат по-културното отношение извън България. Да не би като плащаш такса, да е почистен пясъка? Да не би да измиват от време на време шезлонгите?! Нека го направят направо един милион, та всичко да си дойде на мястото. Безсрамници и безбожници.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цял ден се бачка на обекта за 25 лв а тия *** са тръгнали да крадат труда на хората за измислени чадър и сянка-да пукнат дано
28
34
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен не е никакъв проблем да дам 50лв за чадър. 10 дни х 50лв = 500лв, което не е кой знае колко много. Вместо да плюете, по-добре работете по-стегнато - така 1000лв няма да са ви проблем и ще ги дадете с кеф за почивка.
27
4
 
5
 
! Отговори
Курбалай преди 8 години
Гледам, че до момента тоя *** "Народа асвалт не яде" има цели три плюса на малоумния си коментар. Явно има хора, които са по зле и от него/нея.
26
3
 
7
 
! Отговори
СА преди 8 години
До Народа асвалт не ядеДо болка си прав и затова сме на тоя хал в тая жалка държавица!
25
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще кажете за таксата за преминаване през частен имот на Силистар и като тръгнеш да вадиш левчета да си плащаш на толупите почват да ти дават зор да побързаш, че нямало да те чакат цял ден прави и правиш опашка. Единия преди 2 години беше толкова нагъл, че ако не бях с детето щях веднага да му избия зъбите. Просто в бг повече никога! Да фалират и да се закриват тия "курорти"!
24
25
 
21
 
! Отговори
Народа асвалт не яде преди 8 години
Хората в провинцията нямат какво да ядът а софиянците с голямите заплати им дай само по плажове да се таркалят. Ама те могът даси го позволят защото пребират парите на цяла България. Всички пари отиват при софянците.
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
остана ли някой да ходи на нашето море вместо в гърция? там е по-чисто, по-приветливи хора, по-добро обслужване, а цените - същите?
22
5
 
5
 
! Отговори
са преди 8 години
До МРАВКАто без пари бе-все едно каза 14.80 лева!На теб като ти се стои по 15 дена и имаш пари ние какво да направим,а?!