Слуховете за повишена радиация у нас са неоснователни

Системите за радиационния фон не отчитат такава опасност
Обновена: 2 юли 2015 22:53 | 2 юли 2015 21:49,
97
Слуховете за повишена радиация у нас са неоснователни
Снимка: БТА

Слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил нямат основание. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР. По думите му няма място за притеснения във връзка с пожара в Украйна.

"Наблюдаваме го от два дни и искам да кажа, че, първо, пожарът не е в печално известната централа Чернобил, а в нейните околности. Развива се в гориста местност. Горят сухи треви, храсти и торф. Преди около 2 часа пристигна официално съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от НИС в Украйна пристъпват към неговото окончателно погасяване. Министерството на извънредните ситуации на Украйна не съобщава за повишен радиационен фон. Нещо повече - националната система, която контролира гама-фона над България, не алармира никъде за повишен фон в България", заяви той.

Още по темата

Националните системи на Румъния, на Молдова, също не предупреждават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиацонния гама-фон също не съобщава за подобни проблем, допълни той.

"Така че, слухът, който е тръгнал, е неоснователен", категоричен е Николай Николов.

В същото време от Агенцията за ядрено регулиране съобщават, че при тях няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

От там припомнят, че пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил". Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България, съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ, се посочва в съобщението на АЯР.

"Огънят в зоната за ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил" не е предизвикал промяна във фона на границите на Украйна с Беларус и Русия, а камо ли на 1000 км", обясни шефът на аварийния център на Агенцията за ядрено регулиране Марина Низамска пред "24 часа".

"Там, на място, е регистрирано двукратно увеличение на цезий 137, но това е естествено, защото тази земя е замърсена от времето на аварията в атомната централа и при пожара се издигат прахови частици. Няма обаче как да се получи трансгранично замърсяване, тъй като липсва взрив, който да издигне високо в атмосферата радиация, която да се разпространи", допълни тя.

Низамска заяви, че в Чернобил има 39 мониторингови станции, които отчитат ситуацията.

От МВР също съобщиха, че няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е изкуствено създавана паника!! Не се поддавайте на провокациите!!!
60
1
 
2
 
! Отговори
Просветен преди 8 години
До ГрегЦезият е бета радиоактивен, но при разпадането си отделя гама-линия с енергия 661,66 keV, което довежда до изменения в гама-фона :-)
59
1
 
1
 
! Отговори
Просветен преди 8 години
До ГрегЦезият е бета радиокативен, но при разпадането си отделя гама-линия с енергия 661,66 keV, което довежда до изменения в гана-фона :-)
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простотия и радиация не признават граници.
57
1
 
4
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
У нас всичко е пей сърце
56
1
 
3
 
! Отговори
до 89 преди 8 години
Е, кво, ще отидеш на Марс ли и да те лъжат и да не те лъжат? Или ще се скриев в някоя пещера?
55
1
 
12
 
! Отговори
Грег преди 8 години
Следат гама фона, но цезий 137 е бета радиоактивен!!! Така, пак ни лъжат да мрем "без паника""!
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега разбирам защо на животните понякога се слага йод във водата :)))
53
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
... И колко показва твоят уред?... Нямам впредвид това.... дълго е....
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до българин не се излагай, "няма как да знаем". Събуди се, не живееш в комунизма (поне според това какво ти предлага живота днес). Какво имам предвид - технологията днес ти позволява за 200 лв да си вземеш точен радиационен измервател
51
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Истината няма как да знаем... Само можем да гадаем., нали и при аварията определен кръг от хорица са знаели... но казали ли са на другите?... Е сега времето е наше... знаем ли какво се случва?... можем ли да реагираме адекватно?... социалният експеримент в България ни доказва за пореден път, че слуховете определят битието ни! Остнало ли е друго? Нещо ценно?,..... Ценностна система? Ще кажат ли наистина ако има нещо?,... $-класата пред панелката в люлин ще ме закара ли до безопастно място...
50
0
 
8
 
! Отговори
Румънска медия: преди 8 години
Radioactivity levels around the Chernobyl nuclear power station went up to ten times the normal level on Thursday.The rise in the level of radiation is the result of massive fire. Kiev authorities have informed that the level of radiation was ten times the acceptable value.The area around the damages nuclear reactor at Chernobyl, Poleskoie, is contaminated with Caesium 137, according to Russia Today, and concentrations of the radioactive element have reached what experts call ..
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атакисти, стига сте плашили с война и апокалипсиси, на всички сте ясни що за мижитурки сте, всъщност тука е много радиоактивни, я марш в Сибир на чист въздух!
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До . - 67Велики конспиратори сте. И на мен ми се обадиха няколко човека с различни версии от къде са научили. Отговарям на Вас защото за последните месеци няма повишение на гама фона над допустимите норми до момента. Това не означава, че няма да има превишение в даден момент, но това ще се съобщи - има си цели няколко организации, които се занимават с това и има постоянно дежурни хора (МОСВ, АЯР и др). Насаждането на паника сред населението е меко казано безотговорно.
47
0
 
2
 
! Отговори
Shark Sinatra преди 8 години
Видео от днес,в което ни информират,че "Пожар в чернобыльской зоне отчуждения не могут потушить Новости Украины Сегодня 02.07.2015 "https://youtube/watch?v=yGdZlIkklhM
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
но дойде винету със своята дръглива ***
45
6
 
17
 
! Отговори
До 43 преди 8 години
Резултатите са в нормата - 0.20-0.25 микросиверта/час се счита за нормален радиационен фон. А песимистично настроените фенове на истериите и конспирациите поне да бяха потърсили малко информация, преди да обявяват края на света, че изглеждат инфантилно и смешно.
44
9
 
12
 
! Отговори
. преди 8 години
Знаете ли, че още април месец имаше още по-голям пожар на същото място, но никой не съобщи даже?! То е ясно, че не трябва да очакваме някой да ни каже, при положение, че 1986 е било същото. За това, затваряйте си прозорците, който може, да не излиза поне до обяд, да не отваря прозорци и да пие калий. На мен ми каза една приятелка, защото баща и работи в полицията в Пловдив и са ги предупредили. Явно не може да очакваме друго...пак добре, че има хора, на които им казват.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
86 г немаше радиация ефекта беше от масажа на буда върху ушите на тато
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Йодните табкетки ще ти помогнат само да не се разруши и да не направи рак щитовидната жлеза. За семе не помагат. Уплътнявай прозорците, пускай щорите, не яж зелени зеленчуци, купи си радиационен детектор от ebay, около 100$ са.