Четвърто денонощие продължава пожарът около Чернобил

Ликвидирани са три огнища горящ тор, остават още четири
Обновена: 3 юли 2015 12:15 | 3 юли 2015 11:47, Петя Славова
3
Четвърто денонощие продължава пожарът около Чернобил
Снимка: архив, Reuters

Четвърто денонощие продължава пожара в 30-километровата “мъртва зона” около Чернобилската АЕЦ. На четири места тлеят торфища, съобщи пресцентърът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

По данни на огнеборците, ликвидирани са три огнища на горящ торф, но на други четири места горенето продължава, предава БНТ. В потушаването на пожара участват над 150 пожарникари и 24 единици техника. Ситуацията е под контрол, твърдят властите.

Още по темата

Новината за избухналия пожар в гората около атомната централа притесни населението, не само на Украйна. От службата за ядрено регулиране на страната казаха, че установеното съдържание на Цезий-137 превишава двойно допустимата стойност. Както Dnes.bg писа, метеоролози във Варна коментираха, че облакът от Чернобил се носи на юг и по-скоро към Черно море. Според специалистите, Варна остава далеч от него.

По-късно още експерти успокоиха, че няма опасност за хората у нас. Главният комисар на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов поясни, че няма основание за притеснение, тъй като огънят не е избухнал в печално познатата централа, а в нейните околоности.



Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около атомната централа в Чернобил, съобщиха украинските власти.

Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят е засегнал около 130 хектара, вследвие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна.

В момента там на много места вали дъжд. В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза, съобщава украинската служба по ядрено регулиране.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2015/07/02/pojar-v-chernobil-idva-li-radiacionen-oblak-kym-nas.268745
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: чернобилпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямало опастност от радиация, понеже огънят бил избухнал в гората. Абе, Николов, кой ти е дал диплома на теб? Как може такива елементарни хора да отговарят за подобни институции? При аварията в Чернобил, радиацията обхвана целия район, радиоактивните елементи се набиха в почвата и се разпадат там с години. Много ясно, че при един пожар в гората и потушаването му се образуват облаци прах, които са пълни с радиочастици.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ликвидирани са три огнища горящ тор"Предпочитам радиация пред горящи ***.