Симитли поиска път и КПП към Македония

Селата над града опустяват заради липсата на път, жалват се местните
2
Симитли поиска път и КПП към Македония
Снимка: Булфото, архив

Община Симитли иска да се отвори границата с Македония край село Сухострел и там да бъде изграден КПП.

Местната власт не се е отказала от амбициозния проект за реконструкция и доизграждане на 30-километровия път от общинския център през село Брестово до Сухострел на българо-македонската граница, съобщава БТА.

Планът предвижда и строителството на граничен контролно - пропускателен пункт на граничната бразда със западната ни съседка. Проектът е стратегически и бе одобрен на Областния съвет за развитие.

"Има решение на държавата отпреди повече от 10 г. за откриване на КПП тук. Проектът е на стойност около 38 милиона лева. С отварянето на границата ще можем да стигаме по-бързо до съседите, да засилим икономическите връзки, да обменяме идеи в областта на културата и спорта, да оживим целия район и да спасим селищата от обезлюдяване", каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

В момента в по-голямата част пътят е черен и да се стигне до границата с Македония е истинско приключение, като на практика това може да стане само с високопроходими автомобили.

"Селата над Симитли опустяват заради липсата на път. В Брестово има двайсетина души, в Сухострел са само 4. С ремонта на шосето доста хора ще се върнат насам. Може да не живеят постоянно тук, но ще стегнат къщите си, ще си направят вили, защото тук въздухът и водата са превъзходни“, твърдят местни хора.

От общината са категорични, че е дошло времето да се отвори границата в района. Това ще облекчи трафика на автомобили, които пътуват за и от Македония. Най-важното е, че ще се засили обменът между двете общини Симитли и Пехчево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: македонияСимитлиКПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да бе, служил съм там преди 40 години, място забравено от бога, в Брестово живееха 5 човека, а у Со'стрел 30 от които 25 овчара! зор е да се на направи път да може да се сече гората, или това което е останало от нея! Пехчево и Негрино/имаше едно село там у македонско/ са последна грижа села!