200 шивачки в Лом от месеци оцеляват без заплати

Съкратени са от фирмата, без да са им платени дължимите пари
12 юли 2015 10:42, Елка Василева
85
200 шивачки в Лом от месеци оцеляват без заплати
Снимка: архив, Reuters

Близо 200 шивачки от Лом вече шест месеца живеят без заплата, а през май са останали и без работа. От фирмата са съкратили всички и не са им изплатили дължимите възнаграждения, забавени с месеци. Обещали са им, че ще изплатят парите в петък, но крайният срок мина, а парите ги няма, съобщи Нова телевизия.

Таня, Наташа и Мая са едни от 200-те шивачки от Лом, които вече четвърти месец очакват да получат заплатите си. "Ние трябва да умираме от глад, а някои жени сме работили по 24 часа само и само да се изпълнят поръчките", заяви Наташа Василева, която е работила близо седем години в италианската шивашката фирма. Неизплатените й заплати са близо 2000 лева.

 Хладилникът й не е бил пълен от повече от три месеца.  Тя и двете й деца разчитат единствено на заплатата на съпруга й, за да могат да оцеляват. "Много е страшно. Имаме да плащаме ток, вода, никой не го е грижа. Аз четири месеца сядам на масата и няма какво да сложа", оплака се тя. Наташа вече е завела дело в Районния съд в Лом срещу италианската шивашката фирма заради неизплатените й заплати.

 За Таня не само гладът е страшен. Жената вече няколко месеца не си е купувала лекарствата, които трябва да взима заради тежко заболяване. "100 лева на месец струват само лекарствата", призна Тяна Дикова. Тя има да взима от фирмата близо 1000 лева. Всеки месец я притиска и банката, защото заради неизплатен заем вече е длъжница и там. Съпругът й преди месеци също останал без работа и доходи. "Вкъщи разчитаме на това, което си произведем” , призна тя.

Борба за живот през последните месеци е и в семейството на Мая. "Трудно е, ние сме 5-членно семейство, плащаме си сметките, но човек трябва да си вземе парите, които е изработил и които му се полагат", коментира Мая Иванова.

От българското представителство на фирмата казаха, че и те очакват превод от Италия. Кога обаче не се наемат да кажат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Ломзаплатишивачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
keks fr kaisii преди 8 години
Kak ne sa gi pokazali dosega tea rabotodateli v fb - tam za vseka kapka limonada i chai si puskat selfita s smartphonite?!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Obarnete se kam Drugarite ot gerb nali Ste glasuvali sa gerb eto vi saplatite a i na plevneliev se opla4etr i goranov te sa milioneri i schte vi pomognat
49
3
 
7
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Вие сте реце балъци...такива тикви като вас не могат да се родят на никое друго место по света..честно..вие може да учудите всякакви психосветила на науката..развеселявате ме с напъните си да изглеждате живи..по интересното е и неосведоменоста по всичко и бръщолевенето на глупости нямащи нищо общо с действителноста.с една дума МОРДОР..с още една.МОРДОРЦИ..иначе е весело от страни развличам се с вас ..
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е такова нещо като българина няма,НЯМА.Отива в чужбина не му плащат,стои си в родината,работи за чужденци,пак не му плащат.Излиза,че българина за своя труд от чужденци пари не взима.Отива на море,за чужденците пак е по евтина почивката.А онез отгоре,почнали за избори да приказват,всичката е наред на милата ни родина,че за избори се готвят.Хора вие какво чакате,правете сухи тренировки пред урните,и чакайте само номера на бюлетината да ви кажат.Напускайте тази страна,спасявайте се
47
2
 
7
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Маалее..амбразурчиците на комунисто-олигархичните-капиталисти.. (такова животно съществува само в БГ и СССР.)..пак плакнат беззъбите останали *** че капитализма им е виновен..хахаха...вижте чехия ..там има капитализъм бе *** ниедни..хахаха..Пеевски ли е капиталист наследствен или онзи Лудогорец или Боко е наследствен политик..вие сте мноо прости..и изобщо не ми споменавайте англия щото правата ми се защитават от 1000организации..и се моля да не ми платят 1СЕДМИЦА..не 6 месеца и да ги осъ
46
1
 
3
 
! Отговори
vqra преди 8 години
TRQBVA DA PODADATKOLEKTIVEN ISK ZA DALJIMITE SI ZAPLATI .OT OPIT GO KAZVAM .PROCEDURATA E BAVNA ,NO NI SI VZEH PARITE SLED 4 GOD S LIHVITE .DA SI TARSQT ADVOKAT ,NQMA KAKVO DA 4AKAT I SLU6AT SLADKI PRIKAZKI .
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60.Драги , вярваш ли си или незнаеш !Първоначалния капитализъм в САЩ , какъв е бил ? Работиш докато умреш.Ако се контузиш си навин , без обезщетение , без болнични . И днес в САЩ не плащат болнични !Работили са без пенсии.Докато работниците влизат в конфликт с работодателите и излизат на стачки . По първите стачкуващи са стреляли . Докато не са си организирали синдикати и да озаконят някакви права . Че може да си болен за 3 дни и да се върнеш на работа .доста е било жестоко !
44
1
 
11
 
! Отговори
до Tulski преди 8 години
Капитализъм ли?Това не е капитализъм,това си е чист комунизъм.За комунизма се говореше,че заплати няма да се дават.Капитализма е в Германия,Англия,Австралия,Холандия.......капитализма и демокрацията са там,където и клошаря може да си позволи почивка.Това ако някой си позволи да го направи в капиталистическа Германия,само го подхвърляш на ZOLL
43
2
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 8 години
*** си като комунист! Това не е капитализъм, а най-обикновен правен казус. Няма закон който да разрешава на което и да е лица /физическо или юридическо/, да не плаща задълженията си спрямо друго лице. Свободата дава право на избор, къде да работиш и при какви условия например. Ти щом искаш някой да мисли и взема решения вместо теб, значи умственото ти развитие е спряло някъде около 10-годишна възраст.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЛИ ВИ ДОКАРАХА ИНВЕСТИТОРИ БЕ! ЦЕЛИ 26 ГОДИНИ ВИ ГИ ДОКАРВАТ ТЕЗИ ИНВЕСТИТОРИ ЗА ДА СТЕ ИМ РОБИ БЕЗ ПАРИ. МУТРИТЕ В ПАРЛАМАТА САМО ЗА ИНВЕСТИЦИИ ГОВОРЯТ И ВИЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАТЕ НА ЛЪЖИТЕ. АКО НЕ БЕШЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ НЯМАШЕ ДА ИМАТЕ И ЖИЛИЩА. ЩЯХТЕ ДА ЖИВУРКАТЕ НА ПАЛАТКИ И ФУРГОНИ. ОТ ПРОСТО ПЛЕМЕ ДЪРЖАВА НЕ СТАВА. КАКЪВТО НАРОДА ТАКИВА И УПРАВНИЦИТЕ МУ. КАЧВАТ ТИКВИ ГЕЙЧЕТА КРИВОУСТИ НА ВЛАСТ И ПОСЛЕ СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО СТЕ НАЙ МИЗЕРНИТЕ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТАКА И ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
49. Лондон,Пазарна икономика никъде няма 100%.Даже в САЩ . А Англия е съчетание от капитализъм и социализъм ( за работническата класа ). След като си загубят работа държавата им плаща наема , тока. През пролетта бях в Манчестър и Лондон ! Така че ?- въпрос на решение на богатите да избегнат революция , която е започнала при Тачър !
40
0
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Няма да стане, да. Защо ли. Нима поколението преди нас го интересуваше, когато преди 15 години започнаха да увеличават пенсионната възраст. За онези пенсионери, които са съгласни следващите поколения да останат без пенсии да правя нещо? НЕ!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, че от кого да получиш подкрепа? Сам съм, на 47, несемеен с родители пенсионери. Разбрах, че нямам осигуровки за 6 месеца за миналата година. А те, моите родители ми заявиха: нали искахте демокрация, ето я, сега се оправяй, но от нас не търси нищо. Ти трябва да ни даваш, а не ние.На кого можеш да разчиташ в тая държава? На институции- НЕ. На близки- НЕ. А после как да обичаме тази държава, която се отрича от нас, след като преди нас поколението не ги интересува дали ще вземем изобщо пенсии
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така е било и така ще си бъде в ***, само роби са останали, останалите избягаха да робуват на немци, американци, италианци, англичани. за да се оправят нещата трябва една революция, да се разстрелят политици, бизнесмени, мутри, да им се изгорят имоти и животи и да се оттърси българският народ от този постоянен живот в страх и робство, ама няма да стане никога
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей , тия Италианци , в началото на българската демокрация изсякоха горите по Ломско и крайДунавския Северозападен район .Сега и фирми имат тук ,дето не плащат заплатите !Плевнелиев , големи са ти инвеститорите , ще ни въздигнат , та няма да имаме хляб на масите си !
36
3
 
5
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
До 25...ама все още има *** които не могат не искат или за това им плащат да разберат че ПАЗАРНА ИКОНОМИКА КАПИТАЛИЗЪМ И КАКВОТО ОЩЕ СЕ СЕТЯТ в БГ...НЕМА...не е имало няма и да има скоро..това което съществува там при вас е неопределимо и го няма никъде другаде освен там и в Русия...стига сте плюли по нещо което не сте и виждали ..
35
0
 
13
 
! Отговори
да преди 8 години
Във почти всички шивашки фирми се експлоатират шивачките.Това е така защото има едни,които се хранят от нашите данъци и не си гледат работата.Тези ''проверяващи'' са превърнали институцията в бащиния,няма да си мръдне пръстчето за работника,ще се обади предварително на ''бизнесмена'' преди да му направи проверка.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сменете си заглавието :ИТАЛИАНСКА Фирма , дошла на българска територия , да екгплоатира по подобие на гръцките фирми , българските шивачки , не плащат заплатите на 200 шивачки от Лом .
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Imigriral Selqnin!Kade sa Ataka i NFSB v takiva trudni momenti? Sigorno sa v nqkoi pensionerski klubove da promivat mozacite na babite i dqdovcite! To inak koito da im vqrva na tiq Sharlatani!!!
32
0
 
4
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Трябва да стимулират работодателите които не плащат осигоровки на работниците.Така пенсиония фонд няма да се натовари излишно ,защото работниците няма да се пенсионират посмъртно.