Към родните места, бегом! Граждани стават селяни

В над 5 хиляди български села вече има около 2 млн. жители
Обновена: 13 юли 2015 14:01 | 13 юли 2015 09:00,
107
Към родните места, бегом! Граждани стават селяни
Снимка: архив, Булфото

Рекордна миграция от града към селото отчита националната статистика за първите четири месеца на 2015 г.

В над 5 хиляди български села вече има около 2 милиона жители.

Данните на националната статистика сочат, че към края на миналата година в градовете живеят над 73.1% от населението, а в селата - почти 27 на сто.

Преселението от града към селото вече е с по-голям относителен дял спрямо обратното направление - от селото към града: 26.3 срещу 21 процента.

През миналата година селата в Софийска област са най-желани за преселниците. Близо 18 хиляди са ги избрали за свой нов дом. Според демографите тези миграционни процеси показват, че българското село не умира, а се преструктурира.

Защо все пак градът започва да изглежда не толкова привлекателен за живот и бизнес - обяснението на първо място е, че на село е по-евтино. Близо 20% от предприятията са базирани в малките селища. 14.5 % от инвестициите са в тези райони. Цели 35 на сто от заетостта у нас е тъкмо в селата.

Според статистиката при преселението от града към селото хората до 39-годишна възраст тръгват с цялото си семейство.

"Има икономически обяснения, както са модерни сега биоземеделията и други дейности, които се развиват по селата. И наличието на деца в този поток говори, че те се местят с децата си", коментира пред bTV Магдалена Костова от НСИ.

Във вътрешната миграция най-голям дял имат т.нар. млади пенсионери. Това са хора, които се връщат по родните си места.

Преместването град-село на различни социални групи започва да се оформя като тенденция още в началото на 90-те. Според специалистите тези миграционни процеси са трайни и ще продължат за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е фиктивна предизборна миграция. Важното е да се печелят избори.
38
5
 
17
 
! Отговори
От Несебър преди 8 години
Какви местни,какво скубане,то местните по морето са изчезващи видове.Всичко е нагли софиянци,перачи на пари
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Индустриализацията и урбанизацията на България не са се случили по естествен път, а са резултат на продължително субсидиране със свежи съветски пари на отрсли, за които нямаме ресурси и ноухау. Обратния процес е нормален за нашата държава. Не може всички да са чантаджии трябва някои да кара трактор да сади и да бере.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !Първо не е всичкото софиянец, а от цяла България. А вече и доста хора предпочитат морето на Гърция и Турция пред нашето. И да, софиянци ходят на морето с парите си, където местните ги скубят, както намерят за добре, след което си се връщат в София, а не остават там да живеят и заемат работни места!
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би истината е някъде по средата. Да живее човек в голямо село или град от селски тип в близост до по - голям - София, Пловдив и пр. В къща, естествено, градинка, спокойствие, но поне да има нещо като бърза помощ (една инжекция, не дай боже, ако се наложи да бият) и полиция (да има къде да ти потъват жалбите) и да знаеш, че за 30-40 минути напускаш Мордор и стигаш до цивилизацията. Задължително и добри пътища, особено ако някой от семейството работи в града.
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !А през останалите месеци от годината, всичкото селянин идва в София, и прави мазало
33
6
 
11
 
! Отговори
! преди 8 години
а като дойде лятото и всичкото Софианец се преселва на морето и прави задръствания по пътищата - после ми се оплаквате, че всички селяни ходили в София.
32
9
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 8 години
Това на снимката е зеле а не тютюн
31
2
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
А аз, като си нямам село, къде да ходя? Като бях малък, много ме беше яд, че през ваканциите почти всичките ми приятели и съученици си ходеха на село, а аз си стоях в квартала.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизборна регистрация на "избиратели". Селата са мъртви, минахме краш точката за необратимост на демографския срив. Всичко опира до уникалната безхаберност на управляващата компрадорска прислойка и беззаконието на всички нива. Но на ония горе им през....
29
3
 
34
 
! Отговори
ив преди 8 години
Задължителните условия, за да се върнеш на село са: децата ти да са пораснали и вече да не ходят на училище, да имаш железно здраве,за да не ти трябва лекар и да задраскаш завинаги желанието си да ходиш чат-пат на театър или концерт. А пък ако си млад мъж или жена се обричаш на ергенлък до гроб.
28
1
 
17
 
! Отговори
Батман преди 8 години
Ами да не е лъжа, че все по-млади семейства бягат по селата или покрайнините на градовете - вилните зони. За мен лично е по-спокойно, няма изнервени хора сеят си доматки и им е кеф. Не е по евтино, но бих жертвал да пътувам повече време до центъра на града от колкото някой да ми се прави на баровец и да ме псува кой бил,,,,,
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора дори не знаят какво виждат на тази снимка, имате ли си представа как се отглежда тютюн и как се молят тези производители на изкупвачите да им изкупят тютюня. Някой хора получават голяма печалба от гърба на тези трудолюбиви хора, а и същевременно голяма част от държавния бюджет се пълни от тютюнопроизводителите, защото България изнася сух български тютюн. Селата са пусти, не са вече уния села, където кипеше живот, имаше училище, детска градина и здравна служба а сега дори и кучета няма
26
1
 
30
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До Анонимен30 Това е начин да се унищожи една държава,пущаш мародерите-роми свободно да върлуват из страната,дори когато на някой му писва ,ги обграждаш с кордони полиция да ги защитиш,човек остава безсилен и напуща държавата.Същото стана с Босна,там албанците постепенно чрез кражби и убийства изместиха коренното население.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пълни глупости, що за статистици и демографски 'специалисти'? просто експериментът всички да се натъпчат в един град вече свърши - няма място, не остана кьорава градинка в софия и хората се местят около града. така живеят всички нормални европейци - в центъра на града обикновено има офиси и молове, а жилищните зони са около града. второ, какво съживяване на селото, я вижте видинско, ямболско или да речем, силистренско! ако не е софия и чужденците по морето, никой няма да живее на село.
24
3
 
11
 
! Отговори
РАДОСТЕН РОМ преди 8 години
ЗАПОЧВАМЕ ДА ИМ ПРАВИМ НОЩНИ РЕВИЗИИ!
23
8
 
31
 
! Отговори
Х преди 8 години
Това ли е най добрата политика,да докараш хората до просешка тояга ,за да ги върнеш на село.Изборът да гладуват по малко!
22
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работа работа и пак работа от сутрин до вечер с мотиката само така ще прогресира българина много лошо ви научи комунизма за 45 години гащници такива само политика бистрите но от нея полза няма гърч гърч и пак гърч
21
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години исках къща на село и след много проблеми купшх една полурозрушена в едно хубаво село Караш до гр.Роман. Природа и река, чудо. Поизчистих, заключих и до следващата Събота. Отивам и какво да видя, всичко разбито!!! Преживях го някак си. Отивам отново и изненада, някой напълнил приземното помещение със сено. И от оградада от големи камъни отмъкнато като че танк е минал. Това беше 1992. Там е пълно с . А сега когато те разрушават всичко кой ще ми защити собствеността?Да стрелям ли
20
2
 
20
 
! Отговори
глупости преди 8 години
Дори да е вярна статистиката, едва ли това е устойчива тенденция. Кой ще ти живее на село с деца, ако на 30-40 км. няма болница, ако не се почистват пътищата зимата, училище за децата, само интернет и телевизия не стигат. От държавата зависи ПЪРВО да обезпечи нещата, така че като живеят хората на село да не изпадат в изолация, например да има транспорт или медицинско обслужване. Другия вариант, да се пълнят от самосебе си с хора и деца и тогава да им създаваме условия звучи нереално.