Към родните места, бегом! Граждани стават селяни

В над 5 хиляди български села вече има около 2 млн. жители
Обновена: 13 юли 2015 14:01 | 13 юли 2015 09:00,
107
Към родните места, бегом! Граждани стават селяни
Снимка: архив, Булфото

Рекордна миграция от града към селото отчита националната статистика за първите четири месеца на 2015 г.

В над 5 хиляди български села вече има около 2 милиона жители.

Данните на националната статистика сочат, че към края на миналата година в градовете живеят над 73.1% от населението, а в селата - почти 27 на сто.

Преселението от града към селото вече е с по-голям относителен дял спрямо обратното направление - от селото към града: 26.3 срещу 21 процента.

През миналата година селата в Софийска област са най-желани за преселниците. Близо 18 хиляди са ги избрали за свой нов дом. Според демографите тези миграционни процеси показват, че българското село не умира, а се преструктурира.

Защо все пак градът започва да изглежда не толкова привлекателен за живот и бизнес - обяснението на първо място е, че на село е по-евтино. Близо 20% от предприятията са базирани в малките селища. 14.5 % от инвестициите са в тези райони. Цели 35 на сто от заетостта у нас е тъкмо в селата.

Според статистиката при преселението от града към селото хората до 39-годишна възраст тръгват с цялото си семейство.

"Има икономически обяснения, както са модерни сега биоземеделията и други дейности, които се развиват по селата. И наличието на деца в този поток говори, че те се местят с децата си", коментира пред bTV Магдалена Костова от НСИ.

Във вътрешната миграция най-голям дял имат т.нар. млади пенсионери. Това са хора, които се връщат по родните си места.

Преместването град-село на различни социални групи започва да се оформя като тенденция още в началото на 90-те. Според специалистите тези миграционни процеси са трайни и ще продължат за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес, отново ви е много селско заглавието. Много хора са предпочели по-спокойния живот на село, без да им е родното място, за което ги уважавам. Аз лично предпочитам живота в град, който има доста по-чист, клутурен, зелен, човеколюбив и аристократичен вид от село София, но живея в последното заради хубавата работа и приличната заплата. Не знам дали си струва. Моята мечта е да се върна в град като Русе, но да имам възможност за професионална реализация и добра заплата. И не съм единствената.
18
2
 
14
 
! Отговори
Сектанта преди 8 години
Избори идат трябат избиратели в селата :)
17
2
 
20
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
100% ли сте сигурен в това дето го пишете?. Защото аз виждам по селата еденици хора които са взели десетки, стотици хиляди декара земя под аренда или купена за жълти стотинки от бедни хора и то специално за евросубсидийте а от нея каквото дойде. Вашият коментар е като лозунг от времето на социализма.
16
9
 
11
 
! Отговори
социолог преди 8 години
По принцип в селата няма никаква безработица , защото всеки има земя и трябва да е обработва. Това значи си пълноценен работник - земеделец . Навремето в личната карта на хората от село е пишело професия - земеделец . Те обаче искат нещо по така , е няма друго на село .
15
6
 
10
 
! Отговори
овеч преди 8 години
и аз бих се върнал на село
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рекордна е миграцията защото идват избори, трябва гласове. Реалността е ,че селата замират...
13
7
 
22
 
! Отговори
пенсионер-селянин преди 8 години
Голяма мъка на другарите по ТКЗС-тата и държавните фабрики. Там уж работеха , а крадяха денонощно и всичко . Сега хората се връщат , но си обработват собствените земи и се чувстват пълноценни .
12
15
 
23
 
! Отговори
s преди 8 години
Не може да им по-кретеническо изказване от това, че комунизма е разкатал селата. Значи всички фабрики, заводи, ТКЗС-та, дето бяха построени във ВСЯКО едно село, и дето даваха работа и поминък на хората са ги изгонили към трите големи градове в България? Или "демокрацията", дето приватизира и разпродаде всичко, включително и държавата, накара хората да търсят спасение в градовете? Комунизма, с всичките си недостатъци, прокламираше ТРУД, а сега идеала е губене на време по моловете и затъпяване.
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто много хора се пенсионират и отиват да живеят по родните си места. Въпросът обаче е ще има ли кой да работи и да им плаща пенсиите?
10
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен пък мечтата ми е да имам апартамент на бул."Витоша" в София и да виждам готини мацки като изляза на балкона. Вие си стойте на село при говедата, на "чист въздух"!
9
4
 
18
 
! Отговори
анев преди 8 години
До 2-ри ДАА ЖИВКОВ НАПРАВИ СЕЛЯНИТЕ ГРАЖДАНИ ДАДЕ ИМ АПАРТАМЕНТИ ЗА ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДАРКИ РАЗДАДЕ ИМ МЕСТА ОКОЛО ГРАДОВЕТЕ ЗА САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ А ТЕ СИ ПОСТРОИХА ВИЛИ И НЕ ИСКАТ ДА ГИ ВРЪЩАТ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ А ТЯХНИТЕ НИВИ СИ ГИ ВЗЕХА И ВЗЕМАТ РЕНТИ ВМЕСТО ДА КОПАТ ГИ ПРАШТАШЕ ПО КУРОРТИ НО ГЮВЕЧА СВЪРШИ СЕГА ТРЯБВА ГЪРЧЕНЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР НА НИВАТА НО ВАЖНОТО Е ЧЕ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ ЕВРО ЦЕННОСТИ САМО ДЕТО НЕМА МАНГИЗИ
8
8
 
37
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Точно при социализма селата бяха пълни с хора . Работеше се много. Имаше развито селско стопанство. Вие явно сте роден след 1989 година. Желателно е да не пишете глупости. И спрете да използвате наркотици преди да пишете тук.
7
4
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
В Северна България по селата е разруха.Тая статистика винаги ми е била смешна,но последните години вече е жалко.Пишат глупости на поразия.Овсен в Южна да е пълно през 5 метра със села по 3 хил. човека!!!
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При добра инфраструктура и транспорт защо не?! И аз бих живял на 20-30 км от града, в който работя и да си копая доматите и картофите вечер.
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във вътрешната миграция най-голям дял имат т.нар. млади пенсионери. Всички знаем кои са това. Тези неудачници затова не им се напуска държавната хранилка, защото нищо друго не могат да правят .
4
5
 
34
 
! Отговори
Фернандес преди 8 години
Всички търсят прогрес,а нашите управници ни връщат на село.Така е,омръзнаха ни "пластмасовите"домати,кренвиршите"от месо",пилешкото "от вдовици" и яйцата от "щастливи"кокошки!
3
5
 
49
 
! Отговори
Москва слезом не вер преди 8 години
като знам кой прави статистиките и кой пише статиите - грам не вярвам... ако питаме статистическия институт ромите намаляват. Но всички знаем, че това няма как да е истина след като средно всяко ромско семейство има 4 деца, някои имат по 10... Пълна трагедия
2
38
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е доста обнадеждаващо! Дано българското село се запази и модернизира! Вече 70 години не може да се възстанови от поразиите, които му нанесоха комунистите русоблизци!
1
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дефакто на гражданин в днешни времена няма да му липсва нищо ако отиде на село да живее. Има си интернет има си булсат...има си всичко което го има и в града.