Към родните места, бегом! Граждани стават селяни

В над 5 хиляди български села вече има около 2 млн. жители
Обновена: 13 юли 2015 14:01 | 13 юли 2015 09:00,
107
Към родните места, бегом! Граждани стават селяни
Снимка: архив, Булфото

Рекордна миграция от града към селото отчита националната статистика за първите четири месеца на 2015 г.

В над 5 хиляди български села вече има около 2 милиона жители.

Данните на националната статистика сочат, че към края на миналата година в градовете живеят над 73.1% от населението, а в селата - почти 27 на сто.

Преселението от града към селото вече е с по-голям относителен дял спрямо обратното направление - от селото към града: 26.3 срещу 21 процента.

През миналата година селата в Софийска област са най-желани за преселниците. Близо 18 хиляди са ги избрали за свой нов дом. Според демографите тези миграционни процеси показват, че българското село не умира, а се преструктурира.

Защо все пак градът започва да изглежда не толкова привлекателен за живот и бизнес - обяснението на първо място е, че на село е по-евтино. Близо 20% от предприятията са базирани в малките селища. 14.5 % от инвестициите са в тези райони. Цели 35 на сто от заетостта у нас е тъкмо в селата.

Според статистиката при преселението от града към селото хората до 39-годишна възраст тръгват с цялото си семейство.

"Има икономически обяснения, както са модерни сега биоземеделията и други дейности, които се развиват по селата. И наличието на деца в този поток говори, че те се местят с децата си", коментира пред bTV Магдалена Костова от НСИ.

Във вътрешната миграция най-голям дял имат т.нар. млади пенсионери. Това са хора, които се връщат по родните си места.

Преместването град-село на различни социални групи започва да се оформя като тенденция още в началото на 90-те. Според специалистите тези миграционни процеси са трайни и ще продължат за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
Кристко преди 8 години
Вие няма ли да спрете да пишете глупости!Като гледам в селата няма запустели къщи вече!Това са предизборни трикове и затова ги пишете тези глупости нали?!Как изведнъж за три месеца ще се напълнят селата!Не им вярвайте!Лъжци!
78
1
 
2
 
! Отговори
от 68до70 преди 8 години
Поради пословочната женска суета трудно девойка би зарязала градските удобства за сметка на селската идилия запечатана с един единствен мъж хиляди насекоми и криви сапове на земеделските принадлежности
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селска миграция за избори на есен.
76
0
 
11
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 8 години
Нареждаме на *** да изтрива незабавно постовете на неграмотните укропи, които пишат с *** маймуница. За Бога, братя и сестри, пишете с кирилицата, аман от тази тъпашка и имбецилна латиница! Нищо не се разбира, пък ако не можете да пишете - не пишете!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЖалко, какво знаеш въобще за живота
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
eheeee az edno vreme kyt bqh grajdanin kolko pari praih ama reshih da doida na selo da vi dam malko akyl ama bez pari dodah che belkim ste gi osrali :D
73
0
 
14
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Тъй де. А казват, че имало безработица. Няма. И никога не е имало. На село има работа за целия китайски народ, плюс неродените и незаплануваните. Още народния поет П. Р. Славейков беше писал - "нам са потребне ораче, копаче и сеяче, а не зяпаче"! В горското стопанство са необходими поне 60 000 човека за залесяване на стотиците хиляди декари незаконно изсечени гори. И то за период от поне 10 год., не кампанийно! У нас има най- благоприятни условия за извършване на високоблагородни трудови подвизи
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе здравословен,но не чак толкова.Като гледам милитите бабички как се кривят ту наляво ,ту надясно ,хич не ми се вижда да е бил лесен животът им.
71
0
 
17
 
! Отговори
ха, сега де... преди 8 години
....че нали доскоро беше обида да се каже, че си от село.Обрати в живота много.Иии да ,на село живота е труден за тези,които не са свикнали на физическо натоварване,но пък е по-спокоен и здравословен.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 какво декара или сто квадрата.Да си имаш градинка и да си сееш за удоволствие ,да хапваш пресен зеленчук и за направата на зимнина- може,но да се грижиш за прехраната на своето семейство си е много отговорно решение.
69
1
 
12
 
! Отговори
испански прованс преди 8 години
Щом англичаните могат на село да си карат джиповете да се напиват , напишват, , наядат и т.н. значи може , пари да има, не съм чул англичани да си купуват имоти в софия щот е столица.
68
0
 
15
 
! Отговори
Глупоси на търкалета преди 8 години
Животът на село е Ок, но си има чалъми. Ние като се преселихме на село нямахме и на идея от селски труд, но с Чичко Гугъл, помощ от публиката, проба и грешка стигнахме до наш си стериотип. Июаме 100 зеленчукова градина, на която купуваме разсада от градския пазар, имаме трева, защото райграса иска тежка земеделска поддръжка и пръскане с химии, имаме си и езерце с жабки и златни рибки. В един апартамент и 500 кв да е неможе да си го ситуираш. А ДАНЪК СГРАДИ НИ Е ДЕСЕТОРНО ПО МАЛЪК.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животът на село не е за граждани.Труден е селския труд и там е нужна опитност ,умения и борба за оцеляване.Не зная как би се издържал съвременен човек ,които не знае от къде се държи мотиката.Може би трябва да започне по отдалеч.Поне най-малко образование за агроном и умения да обгрижва животни.Откъде другаде ще му дойдат приходите.Възможно е да изплуваш ,но и тотално да се издънеш/
66
3
 
4
 
! Отговори
Прованс преди 8 години
У София ще останат 2-3 хиляди души...
65
1
 
5
 
! Отговори
лято на море преди 8 години
Какви мотики те гонят ве един мотокултиватор е на цена на един смартфон , да ли си струва всеки сам се преценява , мин раб зап е триста и нещо на село да се плати до около 400 лева , въпроса е колко е минималнлто заплаще в софия , ако е около 500 лева на месец то отговора ти е ясен , в австралия и аляска заплащането в провинцията е по голямо , та отговора ти е когато почнат да плащат ще има и живот. Всички заведения от софия се местят на морето лятото , що заради ПАРИ .
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туй злобарите умора нямат. Важното е че тези които си гледаме работата сме се оправили и ще стъваме по-добре, а електората на БСП "Българи на Социални Помощи" ще намалява до пълното му измиране.
63
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това по принцип щеше да е хубаво АКО БЕШЕ ИСТИНА :) Отново жалки опити за манипулация на масите
62
0
 
6
 
! Отговори
маке преди 8 години
до 74 абре ти за джепане не си ли слушал веке се гръми на поразия насекъде
61
5
 
20
 
! Отговори
simeon simeonov преди 8 години
Още една лъжа,тозикойти го пише ходил ли е на село.
60
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЧист въздух- да, но спокоен живот- постоянно да те ограбват , да слушаш виковете на пияниците, почнали в ранни зори, някой пубер да мачка наред с на дядо си жигулата- не мерси