ОССЕ се зае с ромската сага в Гърмен

Антиромската риторика била ехо от тъмен исторически период
97
ОССЕ се зае с ромската сага в Гърмен
Снимка: Булфото, архив

Проблемите с ромите в Гърмен, които живея в незаконни постройки и трябва да бъдат бутнати, стигна и до ОССЕ.

Планираното за днес събаряне на още две постройки вече, беше отложено заради писмо от Европейския съд по правата на човека, който настоява българското правителство да спре разрушенията, "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели", а сега от ОССЕ настояват да се спре преселването на ромите.

Още по темата

Освен това председателят на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на ОССЕ Изабел Сантуш разкритикува политическите лидери на страната за използване на езика на омразата.

"Набелязването на ромските общности с надеждата за политически дивиденти е ехо от наистина тъмен период от историята на Европа. Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни, някои политици неуместно решиха да използват разделенията", заяви Сантуш, цитирана от пресцентъра на ОССЕ.

В прессъобщението се посочва насилственото изселване на ромски семейства от домовете им в Гърмен на 29 юни.

Текстът отбелязва, че евакуирането е извършено в контекста на поредица антиромски протести в Гърмен и на други места в България, както и в атмосферата на силна антиромска реторика от страна на някои политически партии.

"Призовавам за незабавно спиране на изселването на ромската общност. Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани", подчерта Сантуш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
Ala Bala преди 8 години
Абе малко на изток (Домбас) едни там със свастики рушат с артирелия и бомби жилищата хората и то законно построени избивайки и обитателите им.За това от организацията си затварят очите. Вероятно щото обитателите им там не са с правилната геополитическа ориентация.
52
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Това. което са писали от ОССЕ има само препоръчителен характер. Защо това не е писано в статията?
51
1
 
5
 
! Отговори
SOS преди 8 години
Докато Кунева знае да казва само: "йес-йес", народът ни български ще вика безпомощно:"SOS"
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** статияКаква санкция ни чака ако не се подчиним на глупавата Санташ(мадам Шантаж)Пишете деИ защо да не ке подминимНали Кунева(мадамЙес-йес) ни управлява
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оссе ?И за тия плащаме чл.вносСрам за БойкоАко беше Ципрас щеше да им каже,ама нашто правителство клще клекне като пуделче
48
1
 
7
 
! Отговори
клоун-идиот преди 8 години
Индийци, индийци - навсякъде индийци!
47
0
 
16
 
! Отговори
Каката не виждаДобре преди 8 години
П Р А В И Л Н О !!!Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани!" - правилно призовава Изабел Сантуш!Досега политическите лидери в България работиха преди всичко в името на интересите на олигархията, а също и в името на интересите на ромите. Само че от Европа, отдалеч, това не се вижда.Крайно време е управляващите да заработят и за интересите на всички останали граждани, защото те - останалите граждани, са данъкоплатците, благодарение на които държавата съществува!
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейският съюз е враг на всички българи,както и нашите марионетки които отново няма да заемат достойна позиция.Алоо сантуш,не е ли малко неудобно да даваш на един горд,и достоен народ акъл.Ако беше прочела поне малко щеше да знаеш че половината държави от вашия прогнил съюз до вчера заробваха държави,и продаваха роби по цял свят.Лицемери и двуличници сте вие,но и вие ще свършите като римската империя,и то по скоро от колкото си мислите.
45
0
 
17
 
! Отговори
художника преди 8 години
...Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани...----------------------------------------------Да, но гражданите на дадена страна спазват законите и си плащат данъците.А тези, които не го правят какви са? И те ли са "граждани" ? И като България е в ЕС, значи ли, че са европейски граждани? Ако е така, тогава що ги гоните от всякъде?ПИТАМ и ОТГОВОР НЕ ИСКАМ !!!
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България законите ще се спазват ли или не. Ако не, да почнем да строим курници където ни падне и ще чакаме ОССЕ да ни защитава. Българина си дава последните стотинки за наем и данъци, а ромите искали да се узакони незаконното иначе ще ни съдят. Няма такава държава.
43
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато си мислим че ромите са ни виновни, няма как да се оправим.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две бедняшки бараки - въпросът, който вълнува цялата държава. Е как да се оправим?
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot Turchin do razdelqi i vladei!Mnogo e prav Gurbetchiqta!Da kashtite sa nezakonni! Zashto ot Garmen reagirat tochno sega ot desetiletiq nared? Ima veroqtnost nqkoq partiika da im e zavartqla glavata!
40
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, значи за едни закони има и в тяхно име никой не трябва да работи, те са подвижни касички и нищо друго, така ли? А пък за други закони няма, те може да не работят, да вършат престъпления безнаказано и политиците трябва да работят в тяхно име! Вън ЕС и НАТО от България! Само негативи има за нас от цялата история!
39
1
 
22
 
! Отговори
още нещо преди 8 години
да ми каже община софия къде да подам документи за да си пукя земя по еФтинко (в града), да речем 2-4 лв. кв. ако се налага първо ще скова отгоре една барака.
38
1
 
32
 
! Отговори
Клоун Биби преди 8 години
Скоро в тази държава ще живеят само индианци и 240 клоуна. Боже,Боже...
37
1
 
29
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Когато бутаха табините в Париж и други градове на Франция от ОССЕ си мълчаха!Сега Боце си мълчи! Защо ли!?
36
4
 
19
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯТАМодератора ми изтри коментара, но аз не съм забравил как подви опашка преди около месец (сигурен съм, че и ти помниш)... Точно с теб повече нямам намерение да си губя времето. Да седя и да ти пиша като на първолак нямам желание. Каквото съм искал да напиша, го написах, а който трябваше го разбра.
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да им преместим катуна пред сградата на ЕК в брюксел, да може Изабел Сантуш да си ги наглежда всяка сутрин като отива на работа.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*аните лицемери от ЕС да мълчат.