Чиновниците в Русе – най-подкупни! После митничари, магистрати

Най-малко се шири корупцията в Столична община, сочи изследване
19
Чиновниците в Русе – най-подкупни! После митничари, магистрати
Снимка: Архив Reuters

Русе оглави класацията за най-корумпирани чиновници в проучване на "Барометър България", направено по поръчка на фондация "Европа".

Изследването обхваща пет общини – София, Пловдив, Стара Загора, Русе и Велико Търново.

Средно за страната рушвет е искан на около 30 на сто от хората, обобщи Николай Николов, управител на "Барометър България".

Оказа се, че най-голяма е корупцията в Русе. На 53% от анкетираните русенци е искан подкуп.

39,9% заявяват, че подкуп не им е искан, а 7,1% не са отговорили на въпроса.

Най-често подкупи искат чиновниците от общинската администрация на Русе - 21,3% . Следват митничарите - 20,7%, магистратите – 19,9%, лекарите - 11%, полицаите - 9,3%, данъчните - 8,8%.

Изненадващо се оказа, че в София искането на рушвети е най-малко в сравнение с останалите градове от изследването.

Само 25% от столичани признават, че им е искан подкуп, 44,3 на сто отговорят отрицателно, а 30% не са отговорили на въпроса.

Близо 38 на сто от анкетираните жители на община Велико Търново на въпрос: "На Вас лично искали ли са Ви подкуп" отговарят утвърдително. 14% твърдят, че подкуп не им е бил искан, а 48,1% не дават отговор.

В Пловдив 35,7% обявяват, че им е бил искан подкуп. Пари не са искани от 46,5% от анкетираните пловдивчани, а 17,8% не отговарят на въпроса.

На 33 на сто от жителите на Стара Загора им е искан подкуп. 20,6% заявяват, че подкуп не им е искан, а 46,5% не дават отговор на въпроса.

Според анкетираните и в петте общини най-високо е нивото на корупция в данъчната администрация, митниците, съдебната система, здравеопазването, полицията, общинската администрация и образованието.

Въпреки че от данните излезе, че в София корупцията е най-ниска, според столичани все повече чиновници си искат рушвети. 20,8% от анкетираните посочват, че според тях корупцията в София се увеличава.

Както във всяко социологичеко проучване и от това стана ясно, че настоящият кмет Йорданка Фандъкова печели доверието на софиянци. От всички градоначалници през последните години тя се радва на одобрението на най-много хора - 44% от анкетираните.

Жителите на Пловдив също смятат, че корупцията се увеличава. На това мнение са 39,5 % от участавалите в проучването. В Русе също признават, че нещата стават по-зле. Според 41,1% корупцията се увеличава.

5,3% от запитаните във Велико Търново смятат, че корупцията в общината намалява срещу 37,6%, които са на обратното мнение. В Стара Загора картината не е по-различна. И там повечето – 36 на сто от анкетираните, смятат, че все повече чиновници искат подкупи.

От изследването става ясно също, че над половината от запитаните са на мнение, че в страната няма политическа сила, която да иска да се бори с корупцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
Това за коя държава пишете ?? Невъзможно е да говорите за България ??
10
1
 
4
 
! Отговори
customer service преди 8 години
Русе произвежда Корумпирани Митничари , тоест Базата за Обучение на Митничари курс на Обучение 9 месеца затова са корумпирани и неквалифицирани
9
3
 
5
 
! Отговори
Батко ти Петър преди 8 години
Дядо Петре , твоите ментори от БКП-БСП ги търпяхме 50 години сега малко ще потърпим ГЕРБ . Например поне 20 години. Сегашните са по добри поне 100 пъти от вашите мандраджии и каскетаджии .
8
0
 
8
 
! Отговори
Желев преди 8 години
Най-после да сме първи в нещо.
7
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
София е разкопана на всякъде.Гушките на приятелчетата са препълнени.Комисионните са прибрани.Партийната каса на ГРОБарите пращи.Следващите избори са купени.ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТИЯ РАЗБОЙНИЦИ?
6
2
 
14
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 8 години
Навремето Тодор Живков бил на посещение в Индия и там му показвали най различни фокуси. След това нашия казал ,в България имам 8 милиона факири . Аз им давам по 100 лв. заплата , а те харчат по 300 лв. Това казва всичко за морала , който насади БКП-БСП. Навсякъде по ТКЗС-тата и държавните фабрики се крадеше като за световно .
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпо!!!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според анкетата данъчните са на 6-то място в Русе. По надолу откривам коментар, че в петте общини най-корумпирани са данъчните. Пълни глупости.Изворът на корупцията в България- София направо пресъхва. Много сте умилителни в демагогията която се опитвате да наложите.
3
0
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
интересно, мен единствено пътни полицаи са ми искали веднъж, и то не пряко а само с намеци, аз не им дадох и ме пуснаха. кви са тия администрации, и то 50% от хората, все едно всички са някви фирмаджии и имат работа с администрацията.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne e samo v ruse plovdiv Sofia Burgas Varna pasardjik Pernik tn vse Mutri agenti komandvat
1
1
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Докторите са извън класирането ,крадат си от касата при това законно