Политически сюжет около гърменските роми

Ахмед Башев им дал удостоверения за търпимост на бараките
17 юли 2015 08:45,
32
Политически сюжет около гърменските роми
Снимка: архив, Булфото

В периода 2010 г. – 2011 г. общината в Гърмен е издала 124 удостоверения за търпимост на постройки в ромската махала на кв. "Кремиковци", но голяма част от тях след това са били дерогирани от ДНСК и така се е стигнало до заповедите за събарянето им, коментира адвокат Даниела Михайлова.

Именно по неин сигнал Европейският съд за правата на човека спря събарянето на къщи в махалата, започнало след поредица от кражби и нападения над българи и протести на местното население.

Още по темата

"Хората в Гърмен не от 5, а от повече години правят опити да узаконят своите жилища", подчерта тя пред bTV.

Михайлова посочи, че в семействата, които е трябвало да бъдат изведени на 13 юли, е имало бременна жена и две деца с тежки увреждания. По думите й не са верни твърденията, че голяма част от жителите на квартала са пришълци.

"Не само децата, но и родителите им имат актове за раждане, издадени в общината", настоя тя и допълни: "Чувствам се човек, който е направил всичко възможно да защити правата на хора, които не могат да го направят сами".

Жители на Гърмен коментираха, че след проверка на ДНСК в махалата през 2010 г. тогавашният кмет Ахмед Башев и главният архитект започнали ударно издаването на становища с невярно съдържание за това, че къщите са от преди 1987 г., като съдът установил, че постройките са вдигнати след 2000 г.

Според гърменци, не е невъзможно по времето на Башев да са издавани и подправени актове за раждане.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов беше категоричен: "Законът трябва да е еднакъв за всички. Голяма част от тези постройки са на частна земя. Върху тези земи частните собственици, на които им е отнета земята, плащат данъци".

По думите му неправителствените организации по-скоро трябва да се притесняват от ужасното състояние на сградите, които падат "от два ритника".

Според националиста, България има всички механизми да се защити пред ЕСПЧ и правителството не трябва да се съобразява с "това писмо за намерение" от Страсбург.

Каракачанов отбеляза, че проблемът в случая е нежеланието на ромите да се впишат в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
недоволен преди 8 години
Държавата не им обръща внимание за сметка на настанилите се там. Ето ти дискриминация. Визирам гр. Варна и кв. Максуда. Ето да вземе да се самосезира сега. Да видим колко добра адвокатка е. Според мен ще разберем, че е слаба адвокатка, ако трябва да защитава Българи. Защо ли? Ами защото законите са в ущърб на българите и тая адвокатка няма да има акъла да се справи. Защото всичките и дела са по един тертип водени.
12
2
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 8 години
Ей. Али-ту, 11, утри ши дода да си праим къщи у твойту двор; с цялуту мемлеке ши додим; и ни сми никакву славяни... ши даваш удустувирении за търпимуст, а? И ши нъ нараниш чи дисата риват гладни...и сми многу и исками заедну да сми си!
11
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
дпс да ги настани на хотел лъжат ги с по 20 лева ето го резултатаи така е в цяла българия не само в гърмен
10
1
 
6
 
! Отговори
nemam nervi преди 8 години
"Хората в Гърмен не от 5, а от повече години правят опити да узаконят своите жилища" -има разлика между постройка и жилище
9
0
 
28
 
! Отговори
Аз преди 8 години
" ... е имало бременна жена и две деца с тежки увреждания ..." - някой да ми посочи 1 (една) ромска къща/ барака, в която да няма бременна жена и поне едно дете с увреждане! Те всички са с ТЕЛК и всяка с цикъл е бременна.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ми се струва ,че много от тези хора са минали през някаква граница за, да се изсипят в България. Доскоро нямаше такъв наплив
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли закони в тази държава или няма? Как така ще строиш на частна земя и после нищо? За акво плащаме данъци ние!?
6
1
 
21
 
! Отговори
**** преди 8 години
ами защо сега този Ахмед Башев не вземе да подруса малко решетките ... че да е пример и за другите кметчета
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой и кога ги покръстил ромите та носят български имена
4
6
 
3
 
! Отговори
до: 2 преди 8 години
По този начин криеш манипулативно Дасикане Рома-християни , тоест българизираните роми на България , що не обясниш как са станали християни , кога са приели християнската вяра не пише в История на България
3
1
 
15
 
! Отговори
mimoza преди 8 години
Е как не мога да ги понасям! Само като ги видя и ми идва да..... Айде няма да казвам, да не ме изтрият...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a nema li nekoi da se zaeme s toq bashev
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се заеме прокуратурата с амед башев,и затвор!