Съживява се строителството на жилища в София

Столицата и Пловдив - "най-оживените строителни площадки"
3 авг 2015 14:50, Миглена Иванова
45
Съживява се строителството на жилища в София
Снимка: Reuters, архив

Жилищното строителство в София се съживява с бързи темпове, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Пловдив остава най-оживената строителна площадка, що се отнася до започнатите нови сгради, но на база издадените разрешителни за строеж се очертава столицата отново да заеме първенството.

При жилищното строителство тенденцията плавно се променя – вече не се строят непременно по-малки сгради, а площта се увеличава, включително и тази на жилищата.

Офис проектите обаче са по-малки в сравнение с годините преди кризата. Строят се и все повече и все по-големи други сгради, което е добър индикатор за разрастването на индустрията.

София и Пловдив – най-големите строителни площадки

През второто тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София отбелязват 22% ръст спрямо първото тримесечие и 54,5% ръст на годишна база до съответно 187 и 340. Въпреки силното увеличение обаче броят на разрешителните все още е доста под най-силната за бранша 2008 г. (съответно 319 и 630 за второто тримесечие и за първото полугодие).

Данните показват, че София-град е номер едно за периода април-юни по брой издадени разрешителни за строеж – общо 187, следвана от Пловдив със 147, Бургас - 98, Варна - 91, и София-област – 83.

Столицата е и лидер по брой на жилищата, чието строителство предстои да започне - 1 423, следвана от Варна - 323, Бургас - 322, Пловдив - 307, и Кърджали – 145, сочат още данните.

В Пловдив издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават със съответно 2% за тримесечието и близо 13% за полугодието, като отново броят им е почти наполовина по-малък спрямо най-силната за строителството и имотите 2008 г.

Във Варна издадените през второто тримесечие разрешителни за строеж намаляват с 9 на сто спрямо предходното тримесечие до 91, но се увеличават с 11% до 191 за полугодието спрямо същия период на миналата година.

В Бургас спадът на издадените разрешителни за строеж за тримесечието е още по-силен – малко под 20 на сто. За полугодието намалението на годишна база е още по-сериозно и достига 33%, като се обяснява със затихващата активност в сегмента на ваканционните комплекси.

София-град се очертава като лидер и в строителството на офис сгради, плътно следвана от Пловдив. Вторият най-голям град в страната обаче е безапелационен лидер в строителството на т.нар. от статистиката други сгради, в които попадат всички нежилищни и неадминистративни строежи, заради разрастващата се индустрия в региона.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Като додеме на власт ние българските *** ше национализираме офис сградите, а после с ромски труд ще преправим интериора на жилища за българите. Е, ще има и за ромите в някое хале на Метро или Била в покрайнините на града, все пак да не бачкат съвсем на вересия.
11
15
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Гледай сега, аз съм с 4 години трудов стаж и взимам 3500лв. и са ми малко- има работа за повече, в скоро време ще се местя. 700лв. в София взимат не малко хора, спор няма. Живея в нов блок и съсед с под 2-3000лв. заплата аз просто нямам. Именно такива хора купуват новите жилища. Вярно е, не са много, но не са и малко. Да не говорим, че всички развити европейски държави са капиталистически. В любимата ти Русия хората мизерстват, спор няма.
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София е *** миризлива клоака. Хората подгонени от безработицата прииждат в София където всчичко е много по скъпо за да мизерстват със 700 лева заплата, но нямат друг избор. Да живее пазарния капитализъм.
9
6
 
7
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Каква новина Брейкинг Нюз!!!Оставаше в Горно Нанадолнище да се е съживил жилищния пазар.Баби със сто лева пенсия теглят кредити за жилища с италиански мебели и испанско кухненско оборудване...вай вай забоатеаме ръйш ли?Няма ли с какво друго да си запълвате колонките или пишете едни и същи глупости до втръсване по график?
8
6
 
10
 
! Отговори
инвестиция преди 8 години
В София хората са фрашкани с пари и се чудят как да ги похарчат. Затова яко инвестират в жилища.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, наследници на Гьобелс, повторете платените лъжи още 100 пъти, белким станат истина!
6
3
 
22
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Нови свежи пари трябва спешно да се изперат. Срещу плажа Диана строи ФИЛТО - те нямата една свястна сграда досега. Строят примитивно и шумно. Новата 8 етажна къща на Артекс на ул Елемаг е празна, сега ремонтират терасата на последния етаж. Повече от 20 % от апартаментите на новите сгради са празни.Разбойниците са си вложили изпраните пари ,открадната от държавата, на която не плащат данъци. Тези строежи не съживяват икономиката на България ! Те я затормозяват !
5
2
 
7
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Тези дето ще живеят, ще ги внесат. Предвижда се бонус, по една черга да си бият главите и по един автомат да отстрелват съседите, които не искат да живеят с терористи.
4
3
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Тези дето ще живеят там ,къде ще работят ?
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко да се съживи един мъртвец?
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо пък се строят толкова много жилища в Кърджали, а не в по-големи градове като Стара Загора, Плевен, Хасково и др.?
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките пак надуват имотния плондер и отчитат куха печалба.