Незаконна мина в Перник може да остави хора без дом

Почвата е като швейцарско сирене, признава кметът
11 авг 2015 09:42,
16
Незаконна мина в Перник може да остави хора без дом
Снимка: BTV

Бедственото положение в пернишкия квартал "Рудничар" остава в сила. Сериозен е рискът няколко къщи да паднат, защото основите им са подкопани от незаконен въгледобив.

По последна информация на жители на квартала укрепването на къщите няма да започне, докато земята не спре да се мести. Някои са се преместили в осигурени от общината жилища, други остават.

Още по темата

"Мислим тук да живеем, докато не падне върху нас", каза мъж пред bTV. Според него накрая "Рудничар" просто може да бъде закрит.

Друг човек от квартала коментира, че докато улегне земята вероятно най-застрашените домове ще са паднали.

Кметът Иван Иванов посочи, че специалисти от Минно-геоложкия институт са доказали с проби, че става дума не за свлачище, а за потъване на земни маси от незаконния добив на въглища. "Под почвата е като швейцарско сирене надупчено", призна той.

По думите му се избира метод за запълване на дупките, като още в началото на следващата седмица ще се направи обследване на къщите. Иванов не се ангажира със срок кога кварталът ще бъде укрепен.

Хората не останаха доволни от отговора – смятат, че повечето къщи ще паднат преди общината да е взела реални мерки. "Къщата ми се е наклонила като Кулата в Пиза, необитаема е ", разказа човек от квартала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до някои 5,Да знаем. Подобно на бизнеса със селскостопанска продукция има производители и прекупвачи. И тук е така. Но поради ред причини т.нар. роми са в основата на пирамидата. Ще кажеш: бедни, неграмотни, гладни... Но това е само част от картината. Работил съм с тях на голям строителен обект и мога да твърдя, че винаги могат да се съчетаят и пресекат интересите. И винаги ме е учудвало как може цял ден да се блъска с *** зарязан панелза 5-10 кг джелезо, но да се отказва да ходи на работа
3
1
 
16
 
! Отговори
akud преди 8 години
голяма вина имаме и ние Българите които купуваме като луди всичко крадено корто продават малцинствата
2
1
 
13
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Просто прекрасно, изровили там 1000 тона въглища *** от Рудничар, шитнали ги на черно, дайте сега за укрепване да напълним дупките с бетон за 1 млн. лева, щото къщите са им застрашени от срутване. Пък идат избори и не бива да гледаме по новините тълпи от протестирващи братчеди.
1
1
 
34
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Кмета да не се прави на луд ,а да назове нещата с истинските им имена и да прекрати копането на въглища от пишман "миньорите",но май не му стиска защото са се задали избори и са необходими удобни избиратели.