Водата от Плиска не става за пиене!

В нея има нитрати и причинява стомашни проблеми
14 авг 2015 22:00,
34
Водата от Плиска не става за пиене!
Снимка: Булфото

Пробите на водата от Голямата Базилика в Плиска показват, че водата не трябва да се използва за питейно-битови цели, съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен.

Още по темата

Първите резултати от направените анализи на водата в разкрития кладенец, при археологическите разкопки в Плиска, показаха повишено съдържание на нитрати, според информация на Министерството на здравеопазването.

Тогава бе съобщено, че РЗИ - Шумен е взела три проби от кладенеца - една на 11 август и две на следващия ден.

Първите резултати показаха, че съдържанието на нитрати в измерените количества, може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба.

Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите.

Кладенецът бе открит при разкопки в Плиска на 24 юли. Лично директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена. По думите му баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода.

На 3 август премиерът Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
намръщен преди 8 години
До Бай КольоСъщото казвам и аз. Пък и кой е казал, че в по-далечните времена са пиели вода като сълзица чиста. Отделно, едва ли от този кладенец се е наливала вода за пиене. Всеки що-годе запознат със средновековната ни история знае, че КАВХАН ИСБУЛ Е ПОСТРОИЛ ВОДОПРОВОД В СТОЛИЦАТА. Със сигурност е имало някакви чешми, откъдето гражданството си е набавяло вода и не е допряло да вади от кладенеца в Голямата базилика
27
1
 
0
 
! Отговори
намръщен преди 8 години
Нитрати има на сума ти места. А че водата не е чиста е нормално. Нали се влиза вътре в кладенеца, строи се (или ремонтира, не знам). Да сте видели стая, в която се боядисва или сеслагат тапети да е чиста?
26
1
 
0
 
! Отговори
владетеля преди 8 години
КАК ИМА НИТРАТИ.ОТКОГА Е ТОЗИ КЛАДЕНЕЦ????МНОГО Е СЪМНИТЕЛНА ТАЗИ КОНСТАТАЦИЯ,НЕ МИ СЕ ВЯРВА ТОВА ДА Е ИСТИНА!!!!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има един средновековен разказ за това как хан Крум, когато обсаждал Константинопол, събрал войската си, умил се във водите на Златния рог, а после сред виковетв на своите наложници поръсил със същата тая вода главите на войските си и така ги благословил. Сетне Крум забил копието си в Златната порта на Града и така заявил, че го иска за себе си. Кажете ми сега дали Б. Димитров не е разказала тази история на Бойко Борисов?
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук суперархеологът Павел Георгиев създаде тази "сензация"! Цялата му кариера е изградена върху подобни невероятни открития - то не беше гробът на Енравота, личният пръстен на Омуртаг, върху който се чете нещо съвсем различно, но ханът, разбирате ли, решил да скрие името си зад някаква главоблъсканица, която само П. Г. успял да разчете, и не на последно място манастирът на княз Борис. А знаете ли, че българският патриарх е резидирал в Хераклея Понтийска? О, да! П. Г. го е доказал!
23
5
 
2
 
! Отговори
ant преди 8 години
Характерна черта на българина е да оплюва някого и да знае повече от някого и да подлее вода на някого та да падне ! Скъпи сънародници , от опит знам , че другите нации се обединяват за да постигнат по висококачествено и по добро ! Ама хич да не се сърдим че държавата ни боксува все на едно място!!!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво търсите майка си по кладенци, бре? Нямате ли си магистрали?
21
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 8 години
Ако някой е очаквал кладенец затрупан 10-12 века след почистването му веднага да излезе питейна вода,не разбира нищо от кладенци.След пълното почистване трябва водата да се изчерпва поне десетина пъти за да се оправи.А до колкото знам той е процес на почистване.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя професор само се чуди какво "чудо" да измисли, то не бяха свещени мощи, то не бяха храмове, то какво ли не. Явно са му поставили задача да развива някакъв туризъм, но го прави много грубичко. До момента му пиша двойка.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Епохално ! Свещен нужник в Кенефландия ! Какво повече му трябва на човек...
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бай Кольодебил, не е ли тоз извор чудотворен и естествен? как така строят?
17
7
 
10
 
! Отговори
Бай Кольо преди 8 години
Нормално е да е замърсен , още го копаят и влизат вътре , ясно се вижда от репортажите , че работника е до кръста във водата. Така става с всеки нов кладенец или сондаж , трябва се остави известно време да се прочисти . Наоколо няма селски тоалетни или обори, че да се просмукват фекални води , очевидно това е от строителството , ама нали трябва да се *** за пари , та така ...
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете държавата, искам да сляза!
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще изчакам второто и третото мнение относно водата и чак тогава ще паля колата и да пълня бидончето. Ако не става за пиене- ще я продавам на гербераските индианци като вода, в която се е къпал техния Вожд... Слава, вечна слава на Вожда, на гербераското племе и на шлифера.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя кирльо замърси цялата страна та кладенеца в Плиска ли .......
13
0
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Колега, ти изби рибата с този лаф.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"От РЗИ предупреждават, че тя не трябва да се използва за питейно - битови цели." Само за къпане. Тиквените глави са неподатливи на зарази. Факт!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте писали "Свещената вода" нищо свещено няма - може и тоалетна или умивалня да е било мястото Впрочем и многото нитрати и анаеробни бактерии говорят за това че в нея се е пишкало! поне слагайте Свещената вода в кавички! е жалко -на божо ченгето му се развали далаверата -а доста парици е смятам да изкара от пикливата вода! щом се опита да накара бойко да забрани анализите на водата. Дори го използва за рекламната кампания!
10
1
 
15
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Свщенната вода на Бойко води до чревно и духовно пречистване.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ие верно ! Нарочно ни баламостват. Като пиете от "Свещения кладенец" и се подмладявате. Тва е "живата вода". Нарочно ни лъжат ! Те искат да живеят вечно само те !Вървете и лочете !!!Всичко у нас е свещено ! Особено простотията !!!