България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а

Статистиката: Ще намаляваме с над 30 000 души годишно!
Обновена: 17 авг 2015 15:22 | 17 авг 2015 15:15,
273
България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а
Снимка: flickr

След 55 години населението на България може да се стопи до 4,9 млн. души. Тогава българите ще са едва със 100 000 повече, отколкото през 1920 г., когато страната започва да се възстановява след унищожителните последствия на три войни и две национални катастрофи, след които са й отнети огромни територии.

Това гласи песимистичният сценарий на Националния статистически институт (НСИ) за демографското развитие на България до 2070 г.

Прогнозата се основава на допускания от учените, че икономическите и социалните условия у нас ще се влошат, но не включва военни събития като тези от началото на 20 век.

Според най-вероятната реалистична прогноза в следващия половин век населението на България ще намалее с над 2 млн. души и ще бъде 5 132 023 души. В най-добрия случай през 2070 г. българите ще бъдат 5,5 млн. Души.

Това означава, че и при най-благоприятните условия експертите очакват, че българите ще намаляват с над 30 000 души годишно. Приблизително толкова хора в момента живеят в градове като Разград или Дупница.

Намаляването на населението ще е съпроводено със сериозно застаряване, висока смъртност и понижаване на раждаемостта. Натрупването на тези негативни фактори и продължаващата емиграция на млади хора ще влоши значително съотношението между хората в трудоспособна и тези в пенсионна възраст.

В момента 100 работещи издържат 78 пенсионери. След 30-ина години съотношението ще стане 100:109, обобщава "Труд".

Намаляването на работната сила означава липса на достатъчно подготвени кадри, които и сега не стигат. Това поставя под заплаха развитието на икономиката и подобряването на стандарта на живот - единственото, което би стимулирало младите да не напускат страната и да раждат повече деца.

БАН разработва вече националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г.

По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
До НИРВАНАъндърграунд Каза го след като говори БУШ драги ! Обама може да е светло патладжанен и да му прилича , но не ставаше дума за него !
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България се топи под 5 млн. сме до 2070-а" И НЕГРАМОТНО КАЗАНО И КАТО ЧЕ ЛИ ОТПРАВЕНО КЪМ ***.АКО СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА ЧЕТЯЩИТЕ ТУК Е 35 Г., НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ, ЧЕ КЪМ ОТНЕСЕНАТА ДАТА ТЕ ЩЕ БЪДАТ 90 ГОДИШНИ. И ТЪЙ КАТО ЧИТАТЕЛЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ СПИСВАЧИТЕ( МНОООГО ДАЛЕЧ ОТ ЖУРНАЛИСТИКАТА) МОГАТ ДА СМЯТАТ, ТО Е ЯСНО КАКВО ЩЕ СИ КАЖАТ. ДРЕМЕ МИ НА ОНАЯ РАБОТА ТОГАВА.АКО И СПИСВАЧИТЕ ПЪК СА НАЯСНО С ТОВА, ТО НЕ ИМ ПРАВИ ЧАСТ ДА НИ ВЗЕМАТ ЗА ***.НО АКО КАЖАТ ИСТИНСКАТА СТАТИСТИКА, ЕЕЕЕЕЕЕ
127
1
 
13
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
за съжаление БГ загива с по бързи темпове отколкото изчислява корумпираната некадърна стъкмистика За това е виновна крадливата червена мафия във всичките и окраски Те хем са алчни хем са глупави от такива гадове прогрес няма А забравих и завистливия *** народ
126
11
 
12
 
! Отговори
до 184 преди 8 години
Не знам дали оманците са изгонили ромите, но ако не бяха руснаците да ни освободят от османците, сега всички щяхте да носите фесове и вместо да пишете по форумите, кяхте да пушите наргилета и да маате баклава
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оказа се че най-после построихме Развитото Социалистическо Общество! Минахме през тунела бай Йордане, тунела дето нямаше край и какво ни чакаше там? Светлото бъдеще! Ура другари милиционери от ГРОБ! Последният да угаси лампата!
124
2
 
13
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Това е много приятна новина,но трябва да се мисли как да повиши стандарта на българина, а това ще стане като цената на тока скача всеки месец,така българина ще се научи да работи повече и покачествено.Минималната заплата от 380 лв на месец не трябва да мърда още поне 19г.
123
2
 
5
 
! Отговори
до 169 да бе да преди 8 години
Верно си за 4-ти километър и да те закарат дотам с лъскава колица за 10-20 000 . Цинично е да пишеш за чалгарки, когато има болни и умиращи от мизерия мласи хора.
122
4
 
24
 
! Отговори
Възмутена преди 8 години
Да , верно е единственото ми дете избяга от България и няма намерение да се връща след като за 5 г. видя че нищо не се промени а ние си останахме тук да се мъчим - все не случваме на управляващи - а сега бати Боико съвсем ни докара до просешка тояга но ние сме си виновни че си траем като овце - проста нация сме че не сме ги измели всички до един от това управление - време е есента целия народ да се вдигне и да нападнем Парламента и да ги изгоним всички до един - Стачка и напред !!!
121
2
 
26
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Спокойно! До тогава в България ще пристигнат 10 милиона африканци и 15 милиона араби. Населението на страната ще стане 30 милиона от които ще работят 5 милиона, а другите ще получават социална помощ и детски от ЕС. Средния доход на глава от населението ще бъде 30 лева, колкото пенсия взимаше баба ми по Тошово време.
120
1
 
20
 
! Отговори
div selski reinjar преди 8 години
България след 30-50 г. няма да я има, тези за 2070 ми говорят.
119
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на *** България е била 9 милиона.Що така бе, Тиквени ратаи ?
118
6
 
6
 
! Отговори
абсолютно преди 8 години
същата тенденция както във всички европейски държави. Висок естествен ръст има в Африка и Азия, не и в Европа. Като намалеем какво ще стане, че ми е много интересно, да не би да настъпи края на света? Европа рано или късно ще стане една мега държава и ще се омешаме яко...
117
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С жена ми сме двама работещи родители, всеки със средна за страната заплата. И двамата с по 10 години стаж, редовни всички осигуровки. Детски не ни се полагат. Ми да ви го тура на социалната система!
116
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 работещи издържали 78 пенсионери. Това е абсолютна манипулация. Излиза все едно, че тези пенсионери не са работили и не са внасяли пенсионни осигуровки. Това че пенсионната ни система е сбъркана е друга тема.
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велик народ картинка жалка копае бавно своя гроб за него господ е с бухалка нормалният е ***. Народ ли е да го опишеш? Превърнаха го в пълен скот превил гърба и тежко диша ярема влачи той до гроб. Гърмят окови,вятър вее Лойола негов е кумир балкана тъжна песен пее на него дай му ти сеир. Издига в култ "Мамона"черен и вечно търси келепир на избори е пръв и верен кебапчето е елексир. Да спориш с него е трагедия за себе си е вечно прав живота ти минава във комедия изправен си пред пълен крах. За туй приятелю не чакай и бягай от такъв народ з
114
3
 
17
 
! Отговори
да бе да преди 8 години
Мизерията била виновна.Как пак не мога да определя 20-30 годишна жена караща лъскава колица за 10-20 хиляди и сменяща айфона си всяка година като мизерна?В София болшинството от неженените бездетни моми са точно такива.Предполагам,че в другите градове е същото.Когато не бръмчи по чалготеките и по моловете уж ходи на неква измислена работа ама всъщност добре че са техните или гаджето- и то милото с джип живо да го ожалиш.Тва не са бедни хора.
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е целта на сегашното правителство. Хората да намаляват, за да плащат по-малко пенсии.
112
3
 
7
 
! Отговори
balkando преди 8 години
до 161 - а паралел между урбанизирани и неурбанизирани ? Факторите за решението колко деца да има в семейството са няколко - удобствата и дали децата ще ги нарушат, пространството и дали децата ще го намалят притеснително, издръжката на живот и дали децата ще носят приход или ще са разход... Например в най-големите ни градове, в централните части раждаемостта е най-ниска, защото децата там пречат най-много на удобствата и личното пространство.
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарение на водената "българска"политика.Мизерията в България е по ужасна от комунизма.Ние гледаме да живеем а не да оцеляваме.Сървайвър Бойко до там я докара.Децата ни избягаха зад граница за по добър живот.Какво предлага България?Магистрали,пречиствателни станции,и едно голямо село СОФИЯ(БЪЛГАРИЯ това е София)всичко друго си е *ало майката.Няма да се чудите, също са "българи"образовани,учени,дейци на българската култура.Докато САЩ си гледат интересите може и да станем ислямска държава.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още няколко години управление на ГЕРБ и топенето ще се ускори до 5 войни