България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а

Статистиката: Ще намаляваме с над 30 000 души годишно!
Обновена: 17 авг 2015 15:22 | 17 авг 2015 15:15,
273
България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а
Снимка: flickr

След 55 години населението на България може да се стопи до 4,9 млн. души. Тогава българите ще са едва със 100 000 повече, отколкото през 1920 г., когато страната започва да се възстановява след унищожителните последствия на три войни и две национални катастрофи, след които са й отнети огромни територии.

Това гласи песимистичният сценарий на Националния статистически институт (НСИ) за демографското развитие на България до 2070 г.

Прогнозата се основава на допускания от учените, че икономическите и социалните условия у нас ще се влошат, но не включва военни събития като тези от началото на 20 век.

Според най-вероятната реалистична прогноза в следващия половин век населението на България ще намалее с над 2 млн. души и ще бъде 5 132 023 души. В най-добрия случай през 2070 г. българите ще бъдат 5,5 млн. Души.

Това означава, че и при най-благоприятните условия експертите очакват, че българите ще намаляват с над 30 000 души годишно. Приблизително толкова хора в момента живеят в градове като Разград или Дупница.

Намаляването на населението ще е съпроводено със сериозно застаряване, висока смъртност и понижаване на раждаемостта. Натрупването на тези негативни фактори и продължаващата емиграция на млади хора ще влоши значително съотношението между хората в трудоспособна и тези в пенсионна възраст.

В момента 100 работещи издържат 78 пенсионери. След 30-ина години съотношението ще стане 100:109, обобщава "Труд".

Намаляването на работната сила означава липса на достатъчно подготвени кадри, които и сега не стигат. Това поставя под заплаха развитието на икономиката и подобряването на стандарта на живот - единственото, което би стимулирало младите да не напускат страната и да раждат повече деца.

БАН разработва вече националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г.

По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
2
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Ж ГанчевАз ли съм бос или ти? Ти тогава не си бил роден. Искам да ти кажа, че това са *** конспирации, в които ТВЪРДЕ много хора започнаха да вярват, от както ни станаха правата повече от свободите. Типично е това за държави като САЩ, вече става и типично за нас. Стига вярвахте в нелепи конспирации, за които нямате НИТО 1 АРГУМЕНТ. Не знам, кой е по-бос при положение, че ти пишеш все едно си бил на подписването на плана, а вероятно не си бил роден.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нов начин на мислене и възприемане, нова гледна точка - нова реалност, по-висше ниво на съзнание!
87
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
По-точна и ясна атестация за тази политическа с-*** няма. Други управници дори с война не са имали такава "успеваемост" за ликвидиране населението на собствените си държави! Нашите ще са първите, коита са го постигнали по "законен" път и със сигурност ще влезнат в Гинес. Дори е възможно чисто нов раздел да открият за тях там.
86
2
 
4
 
! Отговори
Ж Ганчев преди 8 години
До 123 от Що ?Я пак ми прочети коментара, ако трябва три пъти. Ти видя ли някъда да се пише за илюминати или триъгълничета ?Те са май само в твоята глава, а аз какво чета си е за мен, и не ме интересува ти в какво вярваш, вярвай ако искаш в Баба Яга никой не ти пречи.Но нищо не пишеш по материята, което озночава че си много бос !!!!
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2020 сме под 5 000 000 иначе САЩ губят битката с Русия за България!РАН!!!!!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да осъзнаете връзката на съзнанието с реалността и как начина на мислене влияе на поведението, и да се промените към по-добро.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Властта е окупирана от хора, на които начина им на мислене е концентриран в личните им изгоди и дивиденти, не толкова в това народа и държавата да са добре, те поддържат народа в някакъв що годе поносим жизнен стандарт, докато те си живеят в лукс и хайлайф, докато често даже ви презират. Те дори и не искат да се захващат с проблема, сами виждате колко трудно се случва една елементарна реформа, независимо в кой сектор е, тя изисква нов начин на мислене и действане, неизгоден за тях.
82
10
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ВСИЧКО Е МНОГО ЛЕСНО ,НО НЕ ГО ПРАВИТЕ! ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ПАРИТЕ ДАВАНИ ОТ ЕС ! МОДЕРНИЗИРАЙТЕ ЗАВОДИТЕ,ТЕХНОЛОГИИТЕ И ЗАМЕНЕТЕ НЕПРОДУКТИВНИТЕ РУСКИ МАШИНИ С КАЧЕСТВЕНИ ЗАПАДНИ МАШИНИ ,С ПОМОЩА НА КОИТО ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТЕ КАЧЕСТВЕНИ СТОКИ С НИСКА СЕБЕСТОЙНОСТ ! ТОГАВА И БИЗНЕСЪТ ЩЕ ТРЪГНЕ НАГОРЕ ,НАРОДЪТ ОТ САМОСЕБЕ СИ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ! А " ПОЛЕЗНИТЕ ***.И" НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ ПРАВЯТ ТОЧНО ОБРАТНОТО ,ПРАХОСВАТ ТЕЗИ ПАРИ НЕ МОДЕРНИЗИРАТ НИЩО И УГАЖДАТ НА РУСИЯ !
81
6
 
5
 
! Отговори
Територия преди 8 години
От България ще остане само територия. Дошли сме неканени по тези земи, отвоювали сме ги с усилията на много жертви и страдания. Преминали сме през изпитанията на византийско подтисничество, на османско владение, на съветско влияние и сме устоявали. Сега, когато всичко зависи от самите нас и всичко е в наши ръце НИЕ ЩЕ изчезнем. Ако освен не се събудим и започнем отново с децата си (а не като ги натирваме в чужбина) да градим България. Просто е !
80
2
 
7
 
! Отговори
Как? преди 8 години
До 2040 ще са към 2.5-3 милиона, до 2070 ще са поне 2 пъти повече от това. България никога няма да падне под 5 милиона, българите ще паднат обаче под 5 и то по-скоро от 2070!
79
0
 
2
 
! Отговори
jewnews до 81.. преди 8 години
...налага активна мисловна дейност и дейна воля за изява...както се опитах да подскажа в предишния коментар...Доста хора не са наясно с това и може би никога няма да бъдат, а то е толкова лесно за разбиране поне, ако ли не за изпълнениеНе мога да се сдържа да не подчертая, че колкото и дя цуцахме от БКПто преди, Съюза и т.н., същите тия бащици и децата им ни скроиха много тежко, но това е повод на друг коментар.
78
6
 
1
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Ж Ганчев 122С това вашето четене между редовете започнахте да ми говорите за планове Ран Ът, секретни общества (илюминати), които контролирали света и промивали мозъците на децата, като рисували триъгълничета. То даже това с илюминати не звучи толкова тъпо. Стига вярва на видеа, а виж какво са направили ран и ът, поканени са да ни кажат как да не фалираме 100 пъти до 2000та година и горе долу са се справили. А тея видеа правени от 18 годишни комунисти, които не са били живи тогава-ГЛУПОСТИ!
77
2
 
5
 
! Отговори
Ж Ганчев преди 8 години
До 118А ти какво чакаш да ти ги съобщят по тв. ли , или в нашата "независима " преса ? Чети, чети и между редовете /ако можеш / и ще разбереш .
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реалността ви е отражение на начина ви на мислене, действията ви са резултат от начина ви на мислене, след като има такива действия, след които държавата става по-зле, то те са резултат от начина на мислене на тези, които правят действията. Като промените начина си на мислене и започнете да действате по начин, който да допринесе за добруването на държавата, тогава ще стане по-добре, но засега, властта е окупирана от хора с егоистичен начин на мислене, и затова България се топи.
75
0
 
8
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Ихааа, колко бързо ме изтрихте, евала :)
74
2
 
4
 
! Отговори
jewnews до 81 преди 8 години
Демокрацията е просто форма на управление, приетя с мнозинствено решение и скрепена с обществен договор-Конституция.Като такава форма на народно управление е стара, колкото диктатурата(като концентрирана, несменяема власт).При всички случаи власта е неминуема социална проява и нейната форма се заявява, приема от отделния човек, семейството му, общесъвото.Каква ще е тази форма е въпрос на избор.Демокрацията теоритично ти дава възможност за управленски решения, което пък от своя страна налага.
73
0
 
0
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Ж Ганчев 116Аз тея работи не ги знам, интересно ми е ти от къде ги знаеш. И онова клипче в ютюб, кой шпионин присъствал го е направил.
72
3
 
3
 
! Отговори
Ж Ганчев преди 8 години
До 109Аз съм чел достатъчно, а ти знаеш ли по коя покана идват те тук, и знаеш ли че е имало и секретно споразумение към договореното, а знаеш ли че тези които са го чели тогава, са им се е изправила косата от това което ще последва ? Това иеждаш ли го което стана тук, още там е било договорено...
71
3
 
1
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До ПрофесорМи ако сложиш германските уплавници с твърда ръка да ни управляват и наще мързеливи ***, които гледат само да крадят ги сложиш да управляват немците. Какво ще стане? Аз не казвам, че ще стане по-добре от тях, защото не е вярно. ОБАЧЕ ние ще се развиваме, онея ги чакат ядове.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновен е начина ви на мислене!