България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а

Статистиката: Ще намаляваме с над 30 000 души годишно!
Обновена: 17 авг 2015 15:22 | 17 авг 2015 15:15,
273
България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а
Снимка: flickr

След 55 години населението на България може да се стопи до 4,9 млн. души. Тогава българите ще са едва със 100 000 повече, отколкото през 1920 г., когато страната започва да се възстановява след унищожителните последствия на три войни и две национални катастрофи, след които са й отнети огромни територии.

Това гласи песимистичният сценарий на Националния статистически институт (НСИ) за демографското развитие на България до 2070 г.

Прогнозата се основава на допускания от учените, че икономическите и социалните условия у нас ще се влошат, но не включва военни събития като тези от началото на 20 век.

Според най-вероятната реалистична прогноза в следващия половин век населението на България ще намалее с над 2 млн. души и ще бъде 5 132 023 души. В най-добрия случай през 2070 г. българите ще бъдат 5,5 млн. Души.

Това означава, че и при най-благоприятните условия експертите очакват, че българите ще намаляват с над 30 000 души годишно. Приблизително толкова хора в момента живеят в градове като Разград или Дупница.

Намаляването на населението ще е съпроводено със сериозно застаряване, висока смъртност и понижаване на раждаемостта. Натрупването на тези негативни фактори и продължаващата емиграция на млади хора ще влоши значително съотношението между хората в трудоспособна и тези в пенсионна възраст.

В момента 100 работещи издържат 78 пенсионери. След 30-ина години съотношението ще стане 100:109, обобщава "Труд".

Намаляването на работната сила означава липса на достатъчно подготвени кадри, които и сега не стигат. Това поставя под заплаха развитието на икономиката и подобряването на стандарта на живот - единственото, което би стимулирало младите да не напускат страната и да раждат повече деца.

БАН разработва вече националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г.

По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквайте след 5 години пак някоя банка да изгърми, нов заем, пенсиониране на 77, да ви казват, че вдигат минималната заплата и след 2 месеца, че вдигат цената на нещо, защото те не се съсипаха да крадат, само градят, плащате техните своеволия от вашите заработени пари, вие си знаете :)
68
6
 
14
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Проблемът на България са самите българи. Вместо да бързате да ми цъкате минуси помислете малко. Политиците са българи, кметове и прочие са българи. "Бизнесмените" са българи. Кой е виновен? Един пример примерно с Германия - за всеки глас на избори партиите получават по 2 лева там а у нас 11 лв. Защо? Австрия - депутати 245 а население 8 милиона а при нас 6 милиона народ 240 депутати. Да не говорим за Турция с население 75 милиона и 550 депутата.
67
16
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ,НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ ПИШЕЩИ СЕ СА БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ ! ПАТРИОТИЗМЪТ И НАЦИОНАЛИЗМЪТ СА ХУБАВО НЕЩО ЗА ВСЯКА НАЦИЯ ,НО КОГАТО ТЕ СА СЪЧЕТАНИ И С ПРОС.ТАЩИНА ,ТОВА ВЕЧЕ Е ОПАСНО ЗА САМАТА НАЦИЯ ! АКО ЕДНА НАЦИЯ СЕ ОПИТВА ДА ЗАЩИТАВА НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТО ИЗПОЛЗВАЙКИ ПРОС.ТАЩИНА ,ТОВА Е КАТАСТРОФА ,АЗ ПОНЕ В ГЕРМАНИЯ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ТАКОВА НЕЩО ! В БГ. ЗАКОН БОЖИ / СТЕРЕОТИП/ -КОЙТО СЛУША ЧАЛГА Е НАЦ. ПРЕДАТЕЛ И ХУЛИГАНИН
66
12
 
3
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Ж ГанчевГлупости, глупости, глупости. Вземете и четете, кои са тея Ран и Ът и стига сте писали тъпотии, от които 101% са изсмукани от нечии пръсти. На първо място за смъртта на България бих обвинявал "справедливата" европейска политика към нас и такива ***, които се доверяват на конспирации все едно в Библията ги пише. До 2006 България има икономически ръст от 8% на година, повече от на Китай. Какви рановци, какви ътовци?
65
3
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Щом за собствената си държава сме бели роби защо да стоим тук ?В белия свят на всякъде уважават работниците защото те им правят фирмите велики.
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А така, дръжте си децата тук, образовайте ги, научете ги как да слугуват на мутрите с достойнство :)
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА, СЛЕД 20 ГОДИНИ ЩЕ СА МНОЗИНСТВО!
62
4
 
9
 
! Отговори
Ж Ганчев преди 8 години
Той плана РАН - ЪТ, си се изпълнява от 1990, год че и то сега, независимо кой е на власт. Но няма да успеят да ни затрият, каквото и да сторят. По скоро да се готви ЕС, и НАТО...Ха са влезли в съюз с нас, ха са се разпаднали...примери не е един.
61
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си пускам чалгата и жуля ракията. Заплата 350 лева на месец, боб и леща всеки ден, понякога картофена супа и много рядко кренвирши сготвени с гореща вода. ПЪРВО плащам тока, водата и интернета и псувам всички.
60
6
 
4
 
! Отговори
ао преди 8 години
Това е статистика за българи на цялата планета ,нали?
59
7
 
7
 
! Отговори
велика България преди 8 години
със увеличаването на българите извън страната се увеличавт парите които влизат в България , за сега са 1 милярд на година . Всеки който напуска мисли да се върне в близкото бъдеще на стари години . По долу един турчин пише че ще успеем ако вървим ръка за ръка и аз вярвам наистина че е така . Господи благослови България
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още в следващите 10 години мн млади, сега навлизащи в живота и системата ще видят за какво става въпрос и направо ще се ометат от тази простотия причинена от хора с ограничен и глупав начин на мислене.
57
1
 
12
 
! Отговори
anonomen преди 8 години
Не се притеснявайте. Братята роми ще се погрижат това дс не стане.
56
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВА 2070 ГОДИНА ВИ ГОНИ БЕ? В МОМЕНТА СМЕ ПОД 6 МИЛИОНА. РАЗПОЛАГАМ С ТОЧНИ ДАННИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО В БГ. ТОВА ЧЕ ВИ ЛЪЖАТ ЧЕ СТЕ НАД 7 МИЛИОНА ТОВА СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ. ТОЧНАТА ЦИФРА Е 5 795 320 ЧОВЕКА БАРАБАР С БЕБЕТАТА. ТАЗИ ЦИФРА НИКЪДЕ НЕ Е УПОМЕНАТА ОФИЦИАЛНО.
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-бързо ще стане от прогнозираното.
54
4
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Abe imali takava DARJAVIca !!!
53
3
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 8 години
Украинци с и без Български корени.Те се чудят къде да избягат от войната и мизерята.А на нас ни трябват хора славяни и православни христиани.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 71Не харесвам София повече от Варна, това е и идеята, ама ти не схващаш, защото приемаш нещата лично и се пенявиш. НАЛАГА СЕ да живея и работя в София, както и много други Варненци, Русенци, Търновци, Плевенчани, Свищовлии и прочие.Варна е прекрасен град, обожавам я. Обаче питай съгражданите си щастливи ли са. Поинтересувай се колко от тях работят по неволя в София. Ако си хлапе и все-още си в гимназията, няма да ме разбереш, а ще скочиш пак да го приемаш лично.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не казват в статията етническите българи колко ще са, понеже те са тези, които плащат данъци. Другите раждат български граждани - ползватели на социалната система
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как се гледат 3 деца с две минимални заплати и под наем а ? много ясно че искаме да се изнесем по на запад .