Германски професор поиска Чинията в ЮНЕСКО

Не оставяйте паметника на една партия, призова той
Обновена: 19 авг 2015 08:00 | 19 авг 2015 07:25,
53
Германски професор поиска Чинията в ЮНЕСКО
Снимка: архив, Булфото

Президентът на Международната организация за опазване на паметниците на културата (ИКОМОС) Йорг Хаспел предлага паметникът на Бузлуджа да бъде вписан в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, пише вестник "Труд".

Германският професор е на специално посещение в България, за да се запознае със състоянието на иначе атрактивния, но рушащ се социалистически паметник. Експертът се е срещнал с областния управител на Стара Загора Георги Ранов и архитект Дора Иванова, която е автор на проект за реновиране на паметника, за да обсъдят заедно идеите за неподдържания монумент.

По думите на проф. Хаспел сградата трябва да бъде възстановена и превърната в паметник на социалистическото изкуство. За реновация на съоръжението ще са нужни около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е "спящ великан", който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. "Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели", каза немският професор. Той смята още, че монументътможе да бъде поставен под егидата на ЮНЕСКО, но първо в международната организация трябва да разработят критерии за опазване на паметници на социалистическото наследство, каквато практика в момента нямало.

"В никакъв случай не трябва да бъде събарян този паметник, защото е архитектурен символ за цял един етап от развитието на Европа", смята Хаспел. Според професора средства за възстановяването на соцмонумента могат да бъдат привлечени от европейските програми, ако се подчетрае, че ще се използва за туристически цели. И сега много хора се качват на върха, за да разгледат атрактивния паметник, някои рискуват живота си и влизат в разрушения търбух на "спящия гигант".

С решение на Министерския съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия, обясни областният управител Георги Ранов. От БСП обаче така и не приеха щедрия държавен дар. И досега няма отговор на предложението, припомня всекидневникът.

"Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат", уточни Ранов. Той допълни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
10
 
! Отговори
BG преди 8 години
Чудно ми е, г-н професора ако беше живял в комунистическа България дали щеше да милее толкоз за един паметник символ на тая крадлива, престъпна *** ?!?! Тоя само ако трябваше да чака по 20 г да си купи една раздрънкана Лада или скапан Москвич щеше да поиска веднага Бузлуджа да я сринат до земята ! А не, като в Германия - кеф ти Мерцедес, кеф ти БМВ :)))
16
2
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Тогава в началото на 70-те обикаляха емисарите на ОФ и просеха по домовете пари за чинията на Бузлуджа , естествено всяко семейство даваше защото акто вика шопа ако не дадеш ще ти шупне гърбо . Перверзията на комунистите стигаше до там че събираха пари и от децата в училище под уж благовидния предлог че им дават възможност да си закупят марки с лика новостроящата се чиния . Така че сега да бъдат така добри да си я върнат на държавата . Тя не е тяхна ,а трябва да се намерят разумни хора които да
15
1
 
4
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Нека чуем и мнението на професор Бандера.
14
1
 
17
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Той не е първо собственост на БСП а трябва да е държавна собственост защото е строен с пари на целия народ и решението на ББ да го даде на комунистите е крайно погрешно ,а винаги би могъл да се реконструира в нещо полезно и атрактивно което да привлича туристи .Като казвам с пари на народа има предвид в буквалния смисъл на думата , защото за него събираха специално пари по линия на ОФ , събираха от ученици , студенти от всички тоест не е строен само с пари на държавния бюджет/не с пари на БКП
13
8
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Кой ще се изкачи чак там, за да си изходи естествените нужди?!По-добре да си го носят в Западна Европа, за да плашат децата: "Ако не си изядеш банана, ще дойдат едни комунисти с онази там летяща чиния и тогава ще виждаш банани само на снимка!"
12
2
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
От *** не очаквайте да дава и стотинка за нещо от джеба си - искат паметника, ама ако може държавата (данъкоплатеца) да му го реставрира, та да си ходи на хаджилък и да се гордее интернационално
11
6
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Още от Лениново време на запад е пълно с откачени интелектуалци, пригласящи на най-деспотичния режим на 20 век.И пак заради тях в края на века не се състоя ВТОРИ НЮРНБЕРГСКИ ПРОЦЕС - ТОЗИ ПЪТ СРЕЩУ КОМУНИЗМА.А че ООН и ЮНЕСКО са напълно излишни международни организации, бъкащи от комунисти, е отдавна известно.Така че нищо ново.
10
5
 
14
 
! Отговори
SD преди 8 години
*** сме, ако паметника на Бузлуджа беше в нормална държава, щеше да се поддържа и да се печели от това.Нека се помни историята.Но българина е глупав и мисли на парче от днес за утре, за това ще е беден, но за сметка на това и ***.Биг Брадър да има, кво ни интересуват някакви паметници.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паметникът трябва да бъде реставриран.Подкрепям човека,че това е част от историята ни.Защо пак чужденец трябва да ни го каже?А и в крайна сметка е построен с парите на нашите предци!Стига плюене,нека се намери начин за възстановяване.
8
8
 
7
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 8 години
КОМУНИЗЪМ-СОЦИАЛИЗЪМ Е РАВНО НА ФАШИЗЪМ . ТОЯ *** ДА СИ Я ДЕМОНТИРА И ДА СИ Я НОСИ С ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИ В ГЕРМАНИЯ . ТАМ СИ ИМАТ ПАМЕТНИЦИ ОТ НАЦИСТКАТА КУЛТУРА - КОНЦЛАГЕРИ .НИЕ КОНЦЛАГЕРИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА ДАДЕМ , НО ЧИНИЯТА ДА . ДА ПОКАЗВАТ , ЧЕ ДВЕТЕ КУЛТУРИ СА МНОГО БЛИЗКИ .В ГЕРМАНИЯ СА УБИВАЛИ БЕЗ СЪД , А В СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ СА БИЛИ ПО ХУМАННИ.ТУК ИЗБИХА БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ С НАРОДЕН СЪД .А СЕГА ТОПЯТ НАРОДА ЧРЕЗ ГЛАД И БЕЗРАБОТИЦА
7
5
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Тотално сте изперкали от жегата. Някой от вас да е ходил в Испания да види паметника на Салазар /ако някой знае кой е и какво е правил/. Да сте чули че на Пиночент са му вдигнали паметник. На това на Бузлуджа гледайте като строителна архитектура и не го свързвайте с нищо друго. Да сте ходили в Несебър да видите какъв битак представлява - той също се защитава от ЮНЕСКО. Стига сте плюли.
6
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ме кефят медиите - как величаят постоянно герберастките крадци и как сринаха за нула време Орешарски. Още преди да е започнал мандатът му.
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
професорът от АОНСУ ли е?
4
11
 
5
 
! Отговори
Г-н професоре,нямаме преди 8 години
пари.България има далеч по-важни задачи.Затова, убедете съответните европейски институции този монумент да бъде демонтиран и пренесен в някоя богата държава от ЕС. Там ще го опазят по-добре.Ще има и възпитателно значение: Като го гледат,западноевропейците няма да забравят какво ни причиниха, оставяйки ни "зад желязната завеса" и какво причиниха на себе си.Ако преди 50 г. ние бяхме започнали да прииждаме на запад,заради нуждата от работна ръка,днес най-популярното име при вас нямаше да е Мехмед
3
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано ремонтират паметника,после да натоварят всички *** в чинията и газ към тайгата.
2
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКОМУНИСТ ДА ПЛАЩА?! Да не си го сънувал нощес, Драги?
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Йорг Хаспел да плати за ремон като му е фетиш.