Радио на турски в Кърджали? Опасно разделение!

Шефът на БНР Радослав Янкулов търсил подкрепа от ДПС
87
Радио на турски в Кърджали? Опасно разделение!
Снимка: Булфото, архив

Преди месеци шефът на БНР Радослав Янкулов се е срещнал с кмета на Кърджали Хасан Азис и му е обещал да има регионално радио, което ще излъчва предавания и на турски език. Това разкри Мария Стоянова от СЕМ пред Нова телевизия, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че явно Янкулов търси политическа подкрепа от ДПС.

Още по темата

"Хората се сепарират в Кърджали и това е опасно", коментира той. Според него и Стоянова идеята на ръководството на БНР за създаване на програма на турски език за района на Кърджали е провокация.

Двамата се обединиха около мнението, че подобна програма би разединила хората и, че по-полезно би било излъчването например на образователни предавания за онези, които не говорят български.

Молбата за издаване на лицензия на програмата била отхвърлена от СЕМ на заседание преди месец заради съществени пропуски.  Като цяло идеята е да има 6-часова програма, която ще се излъчва на ултракъси вълни. В половината от ефирното време ще се говори на турски, а в останалите три часа – на български. Всички музикални паузи ще бъдат запълнени с турски фолклор. Освен това ще се разискват и писма на слушатели по религиозни теми. През останалата част от денонощието пък ще върви програма "Хоризонт".

"Ние дори нямаме ресурс да контролираме въпросното съдържание на турски език", призна Стоянова. Красимир Каракачанов пък бе категоричен, че вместо да интегрира българските турци, подобна програма би имала обратния ефект.

"Целта е засилване на турското влияние в България", коментира воеводата. Според него от години България е обект на "всякакви напъни от южната ни съседка да засили влиянието си у нас и във всяко едно районно мюфтийство има по един политкомисар от Истанбул".

"Защо да няма радио на руски или на арменски или на иврит, защо точно на турски и защо ще обхваща и Смолян, там няма турскоговорящи", риторично попита Каракачанов.

Съдбата на предложението, идващо от шефа на БНР Радослав Янкулов, вероятно ще се реши на следващото заседание на медийния регулатор на 8 септември, а Каракачанов се закани, че симпатизанти на ВМРО отново ще са пред СЕМ за да протестират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече става прекалено! Това е моята държава, името й е България, официалният език е български! На който не му харесва да си ходи в турция!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, директора на радиото, ти си директор на БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО, а не на турското. Този трябва да напусне поста си заради този гаф. ОСТАВКА!!!
30
3
 
15
 
! Отговори
Дуло преди 8 години
Не мога да разбера...защо трябва новини на турски?!?В България сме,логично новините трябва да са на БЪЛГАРСКИ...Хораааа,в Германия има много повече турци от тук,но там новините са им само и единственно на немски.Осъзнайте се...Срамота!!!
29
2
 
12
 
! Отговори
Коко преди 8 години
До НизифеМи марш в Истанбул да си слушаш турско радио като искаш. Какво правиш тук? Лежиш на социални и претенции проявяваш....
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизборно стягане на ДПС редици
27
2
 
11
 
! Отговори
88 преди 8 години
В Кърджалийско вероятно се хващат поне 5 турски радиостанции и то по-ясно от БНР, така че е добре да има поне едно , което да излъчва на български...но, това просто е поредния пирон в ковчега на българската държава, забит от ДПС - сбирщина от бивши ДС ченгета-*** и турски екстремисти !
26
0
 
0
 
! Отговори
Местан преди 8 години
Буирун ефендита аферим чок гюзел Искам турските сериали с субтитри!
25
0
 
3
 
! Отговори
5555 преди 8 години
РАДИО КЪРДЖА АЛИ. урааааааа
24
3
 
7
 
! Отговори
Везко преди 8 години
Тук в Медицинския Университет Плевен имаме индийски студенти. За тях ня ли да напраим радио програма на майчин? Ми на арменски? Иврит? ? Що така дискриминирате хората бе да е. . ....
23
2
 
8
 
! Отговори
БНР преди 8 години
Българското Национално Турчадио
22
3
 
10
 
! Отговори
Ахмед Муса преди 8 години
Стъпка по стъпка. Леко с вазелин. Така се постигат целите. Нищо не става бързо.
21
4
 
7
 
! Отговори
Кърджалиец преди 8 години
Каква прекрасна новина! Всички, без значение от език и произход, ще имат достъп до български новини. Мигар има нещо лошо в това?
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас, ужас
19
6
 
5
 
! Отговори
Дубро мумче ну Торче преди 8 години
Ай направо им го подарете тоя регион на Турците, закво се занимаваме с некви глупости. Да ни дадат шестин милярда и да го купуват - и без тва не ходя там.
18
5
 
8
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Те и без това си хващат радио на турски от турция и имат сателки и си гледат турско. В 16 ч могат да си пуснат бнт1 в 16 да разберат какво става в бг на майчин език. По черноморието лятото не можем нашите станции да хванем, само маанета се месят. Това е просто абсурдно ! Хора не бива да даваме кърждалийска район на тепсия и без бой. Това е гавра. Кой ще контролира какво се говори инпропагандира. Нима в сем има турско говорящи?
17
2
 
8
 
! Отговори
Дурчак Алиев преди 8 години
Аз изкам радио и ТВ на чеченски. Не може само на турски да се говори. Това е дискриминация.
16
0
 
3
 
! Отговори
Алиосман преди 8 години
До ОсманТази "система" е много стара и не е измислена от турците.
15
2
 
2
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Много ще станат честотите на програма "Хоризонт" Сега са на 105.0 мхц и на 90.0 мхц. като има възможност да се слуша и на турски език на 90.0 мхц. Остава и на трета честота да пуснат, а спряха програмата на радио Стара Загора на 90.0 мхц Защо ???
14
11
 
5
 
! Отговори
не забравяйте преди 8 години
Преди 100г с помощта на Турция Добруджа се освободи от руските окупатори.По времето на руското иго са много повече. Добре че не сме били 500г под руско че щеше да изчезнем като Волжка България.
13
8
 
5
 
! Отговори
Низифе преди 8 години
Не може да има руска тв Алфа а да няма наша тв и радио!