Показаха уникален кръст от древния град Мисионис

Сред находките е и фигурка на римския бог Марс
7

Снимка: БТА

Уникален оловен кръст-реликварий от древния град Мисионис край Търговище, на който от едната страна има изображение на разпънатия на кръста Исус Христос, а от другата страна са образите на трима от апостолите - ученици на Христос, показа днес археологът проф. Николай Овчаров.

Според него двама от тези изобразени апостоли са Павел и Андрей. Този оловен кръст е уникален, защото имаме такива със затварящи се две части от бронз, злато и сребро, но това е първият подобен кръст от олово, обясни проф. Овчаров. По думите му това е една от най-ценните разкопки от тази година, намерени при археологическите проучвания в древния град Мисионис. Кръстът беше почистен преди дни, за да може да се виждат добре изображенията на него, поясни проф. Овчаров, цитиран от БТА.

Находките от древния град Мисионис са многобройни, тъй като той се простира на площ от над 700 декара, каза Ангел Конаклиев - уредник в Историческия музей в Търговище. Той разказа и за други интересни археологически находки от това лято.

Сред тях е фигурка на римския бог Марс, която е с ритуално отрязани глава, ръце и крака. Това е начин, по който притежателят на тази фигурка е показал, че се отказва от старите езически богове и приема християнството, обясни Конаклиев.

Той съобщи, че при археологическите проучвания в Мисионис са намерени също гребени от кост - от ранновизантийския период, които са се използвали не толкова за сресване, а по-скоро за украса на косите на знатните византийки. Друга ценна находка е сребърна монета с образа на Георги Първи Тертер, която е единствена в България.

Първите разкопки в античния и средновековен град Мисионис са започнали през 1962 г. от моя баща археолога проф. Димитър Овчаров, припомни проф. Овчаров. През годините проучванията са били прекратени, като Николай Овчаров ги е възобновил преди две години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Николай Овчаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей колко важна новина - направо се обогатих културно до немай-къде!Как с много приказки една грозна буца метал става светиня, съкровище и т.н.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKO PORAZPITAT OVCARA,MALKO DA GO PRITISNAT DE SHTE KAGE CE DORI I ZLATNI RELIKVI SA OTKRILI,NO ZA SIGURNOST SAPOSTAVENI V CASTNI KOLEKZII.
5
6
 
7
 
! Отговори
ss преди 8 години
оловота моловота кажете колко кг злато изкарахте и си го прибрахте, само хвърлят прах в очите на хората с железните дранкулки, истинските златни реликви потъват в частни колекционери
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOVA E EDNO MENTE,KOETO NIAMA ORIGINAL--IZMISLIZA E NA OVCARA.
3
7
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
винаги се пише ИИСУС - с двойно И
2
4
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Уважаеми,не бъди по-католик от Папата!
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, журналята, не се пише Исус Христос сякаш е някаква обикновена личност, а се пише Господ Исус Христос, месията и спасителя на човешкия род.