За 10 дни – 14 трупа на пътя. Как да спрем войната?

Попитахме читателите ни и... разни хора, разни мнения
Обновена: 25 авг 2015 14:54 | 25 авг 2015 12:05, Екип на Dnes.bg
163
За 10 дни – 14 трупа на пътя. Как да спрем войната?
Снимка: архив, Булфото

Войната на пътя не секва. Всекидневно медиите се превърнахме в статистици, които заедно с МВР отчитаме за жалост бройките на жертвите и ранените.

Данните са повече от жестоки – българинът мре по пътя като гъби, както никнат след дъжд.

Къде заради превишена скорост и препиване, къде заради заспиване и липсата на книжка, но пък зад волана на собствена мощна кола. Къде заради модните напоследък гонки, които стресираха МВР, но пак като всичко у нас – всяко чудо за три дни.

Но статистиката е покъртително кървава – само за десетина дни по родните пътища са загубили живота си десетки българи, а за да бъдем по-конкретни – точно 14.

А до 21-и август от началото на 2015-а – 414 българи намериха смъртта си, 414 почернени семейства ще тънат в скръб за загубените си деца, роднини и близки.

Как да спрем войната на пътя? Това попитахме читателите на Dnes.bg в анкетата ни. И те ни отговориха, но не съвсем категорично. Разни хора, разни мнения.

Почти една трета (31%) от отговорилите 3300 души предлагат КАТ да отнема книжките и да налага солени глоби на провинилите се шофьори.

25 на сто се обявяват за ефективни присъди на причинилите смърт на пътя.

Почти толкова – 22%, смятат, че трябва да променим манталитета си на пътя, защото само с глоби няма да стане, нужно е и разсъдък зад волана.

Всеки десети смята, че при тежко провинение органите на властта трябва освен книжките, да остават на трупчета и колите на джигитите.

4% предлагат държавата да сложи още камери на пътя и да прати повече патрулки на пътя, които да всяват респект на хукналите да "летят" с колите си.

Не са малко и българите – 6 на сто, които по почина на кмета на Нова Загора предлагат да ръсим пътищата ни със светена вода, захар и мед, та да спрем злата поличба с паметници и кръстове на загиналите ни близки покрай пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Sokak tapia преди 8 години
150 chasa gradsko kormuvane iz c-ganskite mahali i togaz da zimat hartia shafiorite u bg.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яки глоби - ей това е решението. Когато сяляндура от чукундуруво трябва да плати 500 лв глоба, колкото струва астрата му нов внос, тогава ще се замисли за преди да направи поредната простотия на пътя.
128
0
 
0
 
! Отговори
до 148 преди 8 години
От 150- В катастрофата дето описах виновната водачка караше чисто нова служебна кола.Само,че е отклонила вниманието си от пътя и така е ударила челно насрещно движещият се автомобил.Бях шокиран от отношението и както към пострадалите така и към колата която тя е управлявала.Може би след такава катастрофа на такъв човек трябва да му се вземе книжката завинаги.Ако се загледате в новините ще видите,че най жестоките катастрофи стават по магистралите и с доста нови коли.
127
0
 
0
 
! Отговори
предложения преди 8 години
Първо-глоби и конфискация на колите на пияните.Второ-различни цени на гражданската отговорност за шофьори причинили катастрофи и такива дето години са карали без нарушения.Какво пречи този дето е карал 20 години без нарушения гражданската отговорност да му е 20 лева,а на другият дето е хващан пиян или глобяван 520?Наскоро бях свидетел на челен удар с леко пострадали и виновната каза"Е,какво пък-колата е служебна и с Каско".Докога ще плащаме заради такива водачи?
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички ревльовци,ревахте ревахте,КАТ ме спряха шото азе си карам спокойно с 90 в града а те се заяждат,радар сложили . Друг пък на червено минал ама не е виновен той то светофара му виновен постоянно си сменял цветовете а КАТ пак Акт.Е постигнахте своето,забраниха на полицията да спира... Е СЕГА СИ СЪРБАЙТЕ ПОПАРАТА.
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И никой не предлага да имаме по-хубави пътища и по-нови коли. Българите са с изкривено съзнание.
124
2
 
2
 
! Отговори
гневен преди 8 години
На едни знаците им пречили, на други маркировка, трети искат по-високи скорости, четвърти на майка им ***... Ей ***, знаците и правилата не са случайни, и, докато ги има, трябва да се спазват. На комплексирания ганьовец винаги нещо му е виновно, но не и самия той!!! Писнало ми е от *** на пътя...и са всякакви и такива с коли от 1000 лв. и такива за по 100 000 и такива по средата... Ако можеше, щях да пръскам поне по 5-6 празни, нагли, егоцентрични кратуни всеки път когато шофирам....
123
1
 
5
 
! Отговори
К.Иванов преди 8 години
до 148 и другите, за които са виновни КАТ, Сушата, Кишата и т.н. Истината е, че ДЪРЖАВАТА не иска да спре избиването. Нямам обяснение защо. А е лесно. Първо нарушение с висока скорост-някаква парична глоба, не фантастична, но за сметка на това неотменна като смъртта. Второ нарушение за скорост глобата по три, колата три месеца, а книжката шест на "трупчета", трето нарушение - малък затвор, примерно шест месеца с отбелязване в досието и две години без книжка.Шофираш без книжка -опит за убийство
122
1
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 8 години
Главите,главите са празни,нищо друго колко пъти съм го казвал че книжката не е само необходимост тя е и ОТГОВОРНОСТ ама който има акъл,който няма ще умре.
121
1
 
5
 
! Отговори
Дивотия до шия преди 8 години
Качвам се с усмивка и на първата минута един те изпреварва на забранено и те натиска,друг ти сече пътя,трети свири,четвърти прави забранен завой..... Пълна дивотия е това!
120
1
 
7
 
! Отговори
художника преди 8 години
Шофьор се става първо от семейството, после от шоф. курсове и накрая от опита.Ако видите човек край пътя да стои без причина и си говори по телефона, 90% ще тръгне да пресича без да се огледа.Ако минавате покрай спрял автобус или камион, гледайте в ниското, ако видите крака, значи ще ви изненада някой "заспал" пешеходец.Не изпреварвайте на главен път с пресечка ако има кола! Повечето шофьори гледат дали не идва автомобил от към тяхната страна и излизайки на пътя задължителен е челният удар.
119
4
 
14
 
! Отговори
BG преди 8 години
Друго си е като излезна на пътя с БМВ-то, па като дам газ до дупка, па като почна да изпреварвам на завой без видимост, па като нацепя челно едно семейство с миниван и ги утрепа до един. Леле, че как аз ще съм виновен, виновен е КАТ, съда, обществото, ако щеш, но не и аз, какво да правя като искам да карама с 200 км/ч, еми то си е тръпка ве. Па после по съдилища, що да ме мънкат, ми то голям стрес е за мен, нейсе глоба да ми пишат и пак на черното БМВ да се кача и пак...дай сеч.ГОлям кеф!
118
4
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ех, че съм будала, аз все си мислих, че за начина си на шофиране носи отговорност лично управляващия автомобила , а то отговорността се носела от КАТ. Мале,мале какъв сбъркан начин на мислене имам...Ами много ясно, че другите са ми виновни, не аз!
117
2
 
8
 
! Отговори
До 146 БГ преди 8 години
Начинът на шофиране в България е пряко следствие от действията и бездействията на КАТ. Колкото по-бързо КАТ се закрие и се замени с нещо работещо, толкова по-добре за нас шофьорите. Никой не иска да катастрофира, защото като пряко следствие от неработещият КАТ, много шофьори по опасен начин не спазват правилата. Затова КАТ е вреден и трябва веднага да се закрие. Не е нужно да иронизираш, когато загиват хора заради това, че КАТ не работи!
116
0
 
4
 
! Отговори
Н.Д. преди 8 години
"Данните са повече от жестоки българинът мре по пътя като гъби, както никнат след дъжд."Как може да публикувате такива безсмислици!
115
2
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
Дерзайте форумци, от утре се закрива КАТ, премахват се незаконните камери, премахва се праивлна за движение по пътищата...няма вече робство и полицейщина в страната ни...да живее свободната воля да натискаме *** до ламарината и да сме все най-отпред, първи на мегдана и НАЙ-ГОЛЕМИ в очите на останалите джигити! Урааааааааааааа..... да живее адреналина в кръвта! Това дано стана по-скоро, та повечето форумци да блажеят от удоволствие !
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възстановете връзката си с душата и излезте от его-съзнанието, и мое и а се опраите, дотогава глупостите ще продължават, защото така сте устроили света си, че да стимулира култ към материализъм, не към знания, към добродетелите и развитието на потенциала на човешкото съзнание и мозък, а към постигането на глупави, егоистични капризи и цели :D
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От цялата тази пропагандна кампания за увеличение на размера на глобите, разбирам че на КАТ още повече не им се работи и с по-малко труд искат да налагат поне същият сумарен обем глоби. Утре КАТ пак ще ги домързи да работят и ще увеличат десеторно размера на глобите, за да работят десет пъти по-малко.
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В основата на абсолютно всички действия стои конкретен начин на мислене на всички хора участващи в цялата картина. КАТ не си вършат задълженията, това е породено от конкретен начин на мислене, хората карат неразумно и се избиват по пътищата, резултат от конкретен начин на мислене, а в основата на всичко това стоят липса на знания, липса на мъдрост и осъзнаване на последствията, ниско ниво на съзнание - его-съзнание, материализъм. Просто човекът губи добродетелите си, връзката си с душата.
111
1
 
11
 
! Отговори
Няколко прости прави преди 8 години
1.Държавата да си събере глобите. 2. В Англия на всяка седмица глобата се удвоява и след определен период директно си връщаш книжката и влизаш където трябва.3 КАТ да заработи като в 21-ви век, а не като през 82-ра година. Полицаите да се стегнат и да спрат да мрънкат и да се хваната на работа, щото ако им стане някой частник работодател и регистрациите ще стават за 10 минути, и глобите ще си съберат , а може и багажа.