За 10 дни – 14 трупа на пътя. Как да спрем войната?

Попитахме читателите ни и... разни хора, разни мнения
Обновена: 25 авг 2015 14:54 | 25 авг 2015 12:05, Екип на Dnes.bg
163
За 10 дни – 14 трупа на пътя. Как да спрем войната?
Снимка: архив, Булфото

Войната на пътя не секва. Всекидневно медиите се превърнахме в статистици, които заедно с МВР отчитаме за жалост бройките на жертвите и ранените.

Данните са повече от жестоки – българинът мре по пътя като гъби, както никнат след дъжд.

Къде заради превишена скорост и препиване, къде заради заспиване и липсата на книжка, но пък зад волана на собствена мощна кола. Къде заради модните напоследък гонки, които стресираха МВР, но пак като всичко у нас – всяко чудо за три дни.

Но статистиката е покъртително кървава – само за десетина дни по родните пътища са загубили живота си десетки българи, а за да бъдем по-конкретни – точно 14.

А до 21-и август от началото на 2015-а – 414 българи намериха смъртта си, 414 почернени семейства ще тънат в скръб за загубените си деца, роднини и близки.

Как да спрем войната на пътя? Това попитахме читателите на Dnes.bg в анкетата ни. И те ни отговориха, но не съвсем категорично. Разни хора, разни мнения.

Почти една трета (31%) от отговорилите 3300 души предлагат КАТ да отнема книжките и да налага солени глоби на провинилите се шофьори.

25 на сто се обявяват за ефективни присъди на причинилите смърт на пътя.

Почти толкова – 22%, смятат, че трябва да променим манталитета си на пътя, защото само с глоби няма да стане, нужно е и разсъдък зад волана.

Всеки десети смята, че при тежко провинение органите на властта трябва освен книжките, да остават на трупчета и колите на джигитите.

4% предлагат държавата да сложи още камери на пътя и да прати повече патрулки на пътя, които да всяват респект на хукналите да "летят" с колите си.

Не са малко и българите – 6 на сто, които по почина на кмета на Нова Загора предлагат да ръсим пътищата ни със светена вода, захар и мед, та да спрем злата поличба с паметници и кръстове на загиналите ни близки покрай пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вината е 70% на контролните органи, защото при констатирано нарушение само срещу 10лв пускат нарушителя поживо-поздраво и тоя нарушител си знае, че може да прави каквото си иска и да се откупи. Едновременно с това други биват наказвани за дреболии. Друго нещо - всички знаят, че има определени хора, които се ползват с чадър от полицията и остават безнаказани дори и когато убият човек пред свидетели. Така пак опираме до полицията, която не си върши работата и взема пари за да не си я върши.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато има автомобили, ще има и война по пътищата. Когато е пуснат първия автомобил, пред него е ходел човек развявайки предуппредително един флаг, да се пазят хората!
8
1
 
18
 
! Отговори
селяни в Мерцедеси преди 8 години
Мноооого изпростя тоя народ. Всеки 2-ри е пълен ***. Тези с моторите и със лъскавите коли са много добър пример. Всеки ден умират ама на никой не му пука и продължават да карат като Шумахер. Лека и пръст на тая държава.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
върнете смъртното наказание и ограничете правото на притежание на личен автомобил!
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да се спира "войната по пътищата"? Просто ги оставете да се избиват на воля, така читавите ще оцелеят, а негодниците и наглите хлапетии ще отидат на оня свят... и готово. Защо да остават живи, за да убиват отново ли?
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ли? С връщане на смърното наказание както едно време. Само така може да се вкара тоя подивял народ в релси!
4
8
 
2
 
! Отговори
макето преди 8 години
я предлагам у сека патрулка да има подвижен бар студена биричка виски ракийка абе как си пише по книгите и ако фанат полицайте некой трезвен така да го напият че друг път и да не помисля да прави таквия глупости
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Начинът е само един - драконовски мерки срещу нарушителите, вкл. отнемане на книжката за години или завинаги и арест на колата. Когато джигитът види колата си на трупчета за месеци или години или направо се конфискува превозното средство, веднага ще му дойде умът в главата. Така се практикува на Запад от десетилетия и произшествията са сведени до минимум, направо рядкост.
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз пък смятам, че трябва драстично да бъдат намалени автомобилите - по-сигурно решение на проблема от това надали може да има.
1
9
 
4
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
извикайте Джон Джихадиста, той ще я спре.