Гонка тунинг! Легенда: Лада с двигател на Порше

"Нощем излизаме от контрол. Тръпка, его, адреналин..."
Обновена: 26 авг 2015 12:19 | 26 авг 2015 09:14,
105
Гонка тунинг! Легенда: Лада с двигател на Порше
Снимка: flickr

Любителите на гонки с автомобили вече се събират на пътя Ботевград - Враца, след като МВР засили контрола в столицата, разказва пред "24 часа" участник в нелегалните състезания.

Момчетата с бензин в кръвта имат алтернативни трасета извън града и често ги сменят, за да не бъдат изненадани от служителите на реда. Едно от тях е магистралата към Перник.

Начинаещите в екстремния спорт предпочитат новоасфалтирани улици в крайните квартали, на които няма легнали полицаи.

Още по темата

След няколко пътни инцидента с жертви в страната в МВР ще правят карта на местата, където се провеждат нелегалните автогонки.

В София това са отсечката от околовръстното шосе надолу по бул. “България” - от бул. “Гоце Делчев” до НДК и от околовръстното към Бояна, бул. “Рожен” в “Надежда”, “Христофор Колумб” в “Дружба” и двете ленти на еднопосочния бул. 202, който започва от надлез “Надежда” и приключва с арката на Централните гробища в кв. “Орландовци”. Тези трасета обаче напоследък рядко се използват от нелегалните състезатели, които от години мерят сили с тунингованите си автомобили. Лада петица, с двигател на Порше, е легендата на автогонките в София.

Мъже от 20 до 25 г., със средно образование, от обикновени работнически семейства - това е профилът на състезателите в автокушиите. Автомобилите им най-често са БМВ-та и Голф 4-ки, които обаче са тунинговани за по 10-15 хил. лв.

Много от участниците дори не живеят в София, а в селата около града. Там са и най-върлите автоманиаци, чието основно занимание е да тунинговат колите си в гаража на къщата. Уреждат си срещи по форумите в интернет, но напоследък са много предпазливи. Това важи за масовите състезатели, които са започнали отскоро и са най-рисковите в нелегалните гонки.

Има и други, които са с луксозни коли и са от богати семейства или имат частен бизнес. Те се наговарят за гонка помежду си, за да не изтича информация и да не идват навлеци.

Любимото време за състезания е късно през нощта, след полунощ, когато движението е най-спокойно. Обикновено в неделя срещу понеделник, когато хората лягат по-рано, защото са на работа следващия ден.

Залогът между участниците в най-масовите софийски гонки са загубилият състезанието да плати бензина на победителя. Понякога обаче се залагат пари - от 50 до 20 хил. лв. за различните състезатели. Отделно зрителите също могат да залагат.

Най-опасният номер на гонкаджиите в София е руска рулетка. Най-често се практикува по бул. “България”. Участниците се движат с висока скорост и преминават през светофарите на червено. Шеговито наричат Моста на влюбените до НДК “Арката на смъртта”.

"Когато не сме на гонка и отиваме на работа, сме от най-примерните шофьори, които спазват всички знаци и ограничения на скоростта. Нощем обаче излизаме от контрол. Тръпка, его, адреналин, не знам как да го нарека, но започнеш ли веднъж, няма спиране", твърди участник в нелегалните гонки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей мръсни ***! Вече не ви дишам ама въобще!!! Всичко което е написано в тази статия е долна лъжа и е тотално изкривено от реалната ситуация!!! Не мога да разбера до кога ще пишете тези глупости!!! Тези долни лъжи и тотални измислици!!! Няма такова нещо като организирани гонки! Цялата ситуация е тотално различна! Няма такива залози, няма такива уговорки! А това че са хора от 20 до 25 със средно образование е пълна глупост!!!
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само глупости са написани в тази псевдо журналистическа статия, че има проблем с гонките има, но не е чак толкова голям , какъвто бива представен от медиите. Навсякъде по света има ентусиасти , които харесват моторните спортове и " тунингованите " автомобили, но у нас те биват приравнени с неандерталците. Всеки ден стават катастрофи и загиват хора и ако МВР изкара истинска статистика, ще се види , че загиналите от невнимание и алкохол са доста повече от тези при новата медийна сензация- ГОНКИТЕ.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забравили сте да вметнете че ходят и полицай на тия гонки къде със собствени коли къде със конфискувани . Днес поне като ще се правите на медия дори и зависима поне изпипвайте статиите докрай. Също така има и доста опели на тия гонки с по 300- 400 коня мотори, от който опели падат доста сносни коли за по няколко десетки и стотици хиляди левове.
76
1
 
0
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
До 84-ти! Е хубаво де изкривените мантинели и следите от спирачки само от "гонкаджии" ли са?! Автоматично ви отговарям не. Като цяло в България сме кофти шофьори пътувал съм доста с автомобил и смея да твърдя ,че самочуствието ни на добри шофьори няма никакво покритие просто сме малко като бройка и заради това си мислиме ,че сме по-добри. Мисълта ми е ,че се измества фокуса на проблема ,а той е лесно издаване на СУППС и лоша инфраструктура. Не се става шофьор с 20-30 часа кормуване в тази среда!
75
0
 
0
 
! Отговори
АТИЛА преди 8 години
До -91 Не мога да разбера за какво трябва да плащамеизобщо данък на автомобил и то според мощността
74
1
 
3
 
! Отговори
Z преди 8 години
Заради някакви льохмани, които не могат да карат и правят простотии по пътищата, сега всички трябва да страдаме Изумява ме с каква готовност и задоволство приемате завишените ограничения и контрол Искате държавата да ви глобява по-солено, без да сте предизвикали ПТП, да има повече куки в храстите с мобилни камери и да ви спират и тормозят по-редовно Това не е поведение на свободен и отговорен човек. Защо да наказваме всички, когато жертвите са заради точно определен тип група (<10% от шофьорите)
73
1
 
2
 
! Отговори
не4о преди 8 години
погребалните бюра бая работа ще имат
72
1
 
8
 
! Отговори
Radoslav преди 8 години
Има писти, track days и прочие. Улиците не са пригодени за такива неща. BTW: И аз имам голяма тръпка към скорости и състезания, но имам акъл!
71
2
 
2
 
! Отговори
соросоид преди 8 години
И Путин кара Лада Нива с двигател на Опел..ха..ха
70
1
 
7
 
! Отговори
Психолог преди 8 години
"Тръпка, его, адреналин, не знам как да го нарека, но започнеш ли веднъж, няма спиране".Аз бих го нарекъл:"Липса на активно спортуване".
69
0
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
До За Витков!Вярно е, че има катастрофи и жертви заради лоши пътища, но много повече са тези ранени или загинали на чисто нови и ремонтирани пътища. Пътувай по ремонтираната част на АМ "Тракия" и други нови пътища и ще видиш пресните следи от спирачки, потрошени мантинели и прясно ожулени дървета.
68
2
 
2
 
! Отговори
Евдоки преди 8 години
Влезте малко в час журналяги не сме 78-*** големия Катеричи пожар
67
6
 
2
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
Тоя с Ладата е изтръгнал четирицилиндров редови двигател от някое старо Порше модел 944 или нещо от рода, което за нищо не става е дал ръш на машината. По същество това са двигатели с 2.5-3 литра, и не са нещо особено. Виждал съм ги с хиляди.
66
4
 
3
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
Гледам и се смея на тия новобранци... Да се гонят с тия трошляци!? Преди като шофьори в ТКЗС-то го правехме със ЗиЛове, като вместо бензин сипвахме разредител. Напоследък, обаче, се опаричихме, и яхнахме нитро-бегачките. Най-яка е надпреварата по стария път на Витиня след село Чурек по качването. Тия на околовръстното нищо не разбират.
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Море една крива дряновица
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете ги да се трепят! Така или иначе, нищо не може да се направи, щом са слабоумни и не ценят живота! Дано само да са минимални невинните жертви, ако може и без такива да бъде! Иначе, за т.нар. "джигити" няма какво да плачем и да ги съжаляваме, когато се размажат някъде.
63
3
 
12
 
! Отговори
WhatTheFcuk преди 8 години
Точно преди един час, чаках на един светофар с детето ми да пресечеме ... имаше един *** с кросов мотор, като потегли изкара акъла на малкото ... разплака се детето защото се стрсна от рева на ***! ... Е тоя ако се пребие някъде без да има невинни жертви ... ще съм повече от доволен!!! А има много такива ... за съжаление!!!
62
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слизам от баварец,паля си холандец!
61
3
 
10
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
Цялата държава оправихме ,незаконните гонки ни останаха! Оправете шосетата ,че процентно ако сметнем колко хора са измряли по улиците опитвайки се да избегнат някоя неравност по пътя ще се окаже ,че държявата трябва да се справя сама със себеси. Лошото е ,че статистика няма навсякъде се пише не съобразена скорост и реално няма статистика за отнетия ,човешки живот от тази престъпна небрежност. над 70% от катастрофите са заради лоша инфрастуктура! Смее ли някой обаче да си признае .
60
1
 
31
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Започнеш ли веднъж няма спиране ? Оо, има, има .. паркираш се директно в дървена тапицерия за постоянно.. лошото е, че заради вас и невинни хора страдат.