Частните школа не искат пари от хазната срещу безплатна квота

Обмислят да обжалват текстовете пред ЕС
Обновена: 5 сеп 2015 08:51 | 5 сеп 2015 08:49, Анисия Иванова
42
Частните школа не искат пари от хазната срещу безплатна квота
Снимка, архив Булфото

Болшинството от частните училища не биха използвали държавна субсидия за обучение в случай, че бъдат задължени да осигурят 20% безплатна квота.

Това обясни пред „Монитор” шефката на Асоциацията на частните училища Милка Славчева, след като в четвъртък депутатите гласуваха частните школа да получават пари от държавата, но само при условие, че 20% от учениците им учат безплатно.

В това число ще влизат и деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Според Славчева с това условие замисълът на закона става неизпълним.

В момента таксите в частните училища са около 8000 лв. на година. Парите, които отпуска държавата за ученик, са около 1400 лв. Това означава, че частните школа трябва да поемат останалите 6600 лв. на дете от безплатната квота, обясни Милка Славчева.

Във вторник управителният съвет ще реши какви действия да предприеме вследствие на решението на депутатите. Шефката на БАЧУ не изключи и варианта за обжалване на гласуваните текстове пред Европейския съд.

След като парламентът реши, че държавата ще финансира и частните училища и забавачки, от БСП оцениха, че “това е първият пирон, който беше забит в тялото на образованието” и то е “застрашено”.

Вчера лидерът на левицата Михаил Миков поръча на кандидат-кметовете на партията да направят допитване в районите си дали приемат казуса "държавни пари за частни училища".

Изцяло новият образователен закон се гледа на второ четене в пленарната зала от сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1chovekПриятелю написал си един куп глупости. Преди 10 г. аз и жена ми започнахме в София общо вземахме 1200 лв. От няколко години тези 1200 станаха 5000. Колата ни струва 5000 и си скъсваме ... от бачкане.. Най-обикновени хора сме. Даже и частен бизнес нямаме. В частното училище на детето ни и останалите хора са така - няма лимузини бате. Има училища където децата ги карат с шофьори, но ние не сме от тях. Таксата ни е около 1000 на месец. Не можем да си позволим детето ни да учи в държавно
31
1
 
4
 
! Отговори
Да ви обясня преди 8 години
За всяко БГ дете годишно се полагат ~1400 лв. Децата които не посещават държавни училища не получават тези пари. Те остават в бюджета и чиновниците ги крадат под някаква форма. Колкото по-лошо е образованието толкова повече печели чиновника - по-голям брой деца в частните у-ща и повече излишък за крадене.Всяко БГ семейство трябва да получава тези пари и то да решава къде да запише детето си да учи
30
2
 
3
 
! Отговори
КТ преди 8 години
До 32Комуналните разходи не са пряко пропорционални на броя ученици, нали?! Обществените училища имат в пъти повече деца, а оттук и делът на комуналните разходи е по-нисък в общата стойност на образователната услуга. Аналогично за всички останали разходи. Какво ще кажете за сградния фонд ? Обществените стопанисват безплатно, а частните в най-добрия случай плащат наем. И т.н.
29
1
 
5
 
! Отговори
пешо преди 8 години
не е редно дете първо по успех да учи с еднаква такса като онова, прието на последно място. умните трябва да се награждават и именно за това бих използвал специалната квота. но да се ползва социално - не! който няма пари, да ходи на обикновено училище. а това за 8-те бона на година силно ме съмнява да струва толкова.
28
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Аз защо си мисля че тук частните училища се опитват да защитават правата на абсолютно всички деца, имащи право на образование субсидирано от държавата?
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз работя и си плащам данъците съвестно и ИСКАМ моите деца също да бъдат субсидирани от държавата за да получат образование. Пък дали ще си доплатя за частно школо или с тези пари ще си живея живота си е само моя работа. Миков да ходи по регионите и да пита дали всички деца ли заслужават държавна субсидия за образование или само нечии деца от определени групи - социални и малцинствени
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези 8000 лева как ги сметнаха, какви разходи имат за едно дете, 80 % от народа работят за 500-600 лева, тия май си мислятче живеят в америка
25
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Таксата следва задължително да се намалява с отпуснатата субсидия за да няма опити за събиране на пари от държавата и родителите за едно и също. При нарушение - отнемане на лиценза.
24
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Идеята е неудачна - редно е частните училища получаващи държавни субсидии да нямат право да искат от родителите пари за включени в базовия пакет платен от държавата услуги и при такъв случай да губят лиценз, но не е редно да се задължават да предоставят безплатно допълнителни услуги като извънкласни занимания, хранене и т.н. Може примерно да ги задължат да приемат 20% ученици без задължение да предоставят допълнителни услуги и съответно без допълнително заплащане.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен-Ами нали те се натискаха да взимат тази субсидия.И като им поставиха условията, се оказа, че вече не искат.Така е в държавните училища бюджет не стига, но там ученик не носи 8000 на година, а 1450 и като се умножи по броя деца, това е бюджета.И с него се покрива парно, вода,ток,ремонти, заплати и какво ли не, консумативи.Защото е лесно когато ти постъпват пари или се субсидира от родителите,но като се опре до държавни пари,нормално е и да има изисквания как да се потребяват тези пари
22
1
 
7
 
! Отговори
п преди 8 години
До 8-Ами как ще искат.Нали ще отидат и деца,които са проблемни, дисциплината им ще се срине, нивото ще падне.Лесно се работи с мотивирани деца, трудно се мотивират деца, които нямат желание за работа в час.Освен това никъде по света държавата не субсидира частното образование, което в крайна сметка е избор на родителя. Като парите следват детето, да си направят и приема с НВО след 7 клас, за да приемат с всякакъв успех.И тогава да сравняваме постижения между държавно и частно.
21
6
 
10
 
! Отговори
8 преди 8 години
МОЛЯ,НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ КЪДЕ ПО СВЕТА ДЪРЖАВАТА ДАВА ПАРИ НА ЧАСТНИ УЧИЛИЩА,ДЕТСКИ ГРАДИНИ И БОЛНИЦИ?!
20
3
 
11
 
! Отговори
Позиция преди 8 години
Никой трезвомислещ родител няма да запише детето си в частно училище, за което да си плаща таксата и в същото време да има квота за деца, които нищо не плащат, но са там, не защото са талантливи, а поради друга причина. Така, че частните училища ще се съобразят с волята на родителите, внасящи големи такси и едва ли ще се възползват от държавната субсидия.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо частните училища имат основание да не приемат предложението.: Да посмятаме - училището има такса 8,000 лева,и100 деца с 20% квота ще станат 125. Училището ще получи 125*1400=175,000 лева. Разходите за новите 25 деца 25*6600=165,000 лева. Нетен доход 10,000 лева. Цялата програма може да се разглежда като имидж, но не и бизнес.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я, кво стана бе, поддръжници на държавното финансиране на частните училища? Глейте, че и те не искат, щото трябвало да се бръкнат да дадат! Ох, ама то не е точно да са на загуба, щото няма да дадат, а само ще пропуснат ползи, ама кво толкова, за богатите у нас тия две неща са едно и също. А и не искат, явно, да пуснат в скъпарските си училища деца със специални образователни потребности. Гледай ти... Що? Ще им пречат ли, кво?
17
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Ако не сте разбрали - образованието е за богатите - така е в цял Свят- отделен е проблема че богаташчетата са мързеливи и не учат - бедните деца трябва много да се борят - да покажат големи качества и познания - за да управляват един ден -капиталите на фирмите собственост на неуки богаташчета -
16
7
 
15
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
"Парите следват детето", парите от твоите данъци. Те съвсем не се "издърпват" от държавното училище. Ако едно дете не е отишло в държавно школо, значи онези 1 400 лева, които държавата отделя за неговото образование, няма основание "да отидат" в държавно училище, за да се ползват там за други цели!"Парите следват детето" и отиват там, където то е отишло да учи. Всякакво друго решение е дискриминация, както лишаването на част от децата от детски надбавки!Ти искаш да хрантутим индийците. Защо?!
15
1
 
10
 
! Отговори
Костадин Томов преди 8 години
Проблемите в образованието са комплексни. Но за съжаление всички са се концентрирали върху най-първичното - финансовите ресурси. Обществената среда е гнила и това рефлектира върху качеството на обучението. Има качествени и частни, и обществени училища. Основна е ролята на директора и учителите. И тук ключови са регионалните инспекторати, които създават нездрава атмосфера. Трябва да има истински училищни настоятелства, те да определят визията на училището и да избират ръководството.
14
10
 
18
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Частните училища да са си частни! Искате детето ви да учи там и имате пари - плащайте. За какви субсидии говорите! Аз ли да ви плащам болните амбиции???
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kakво очаквате от вносителките Дамянова и Дукова-и даете имат лични интереси.Повръща ми се от тези *** интересчиики.