"Радецки" тръгва отново по Дунав за 22 септември

Малки и големи на борда на символична цена
7
"Радецки" тръгва отново по Дунав за 22 септември
Снимка: Национален музей параход Радецки

Корабът "Радецки" тръгва отново по река Дунав в навечерието на Деня на Независимостта на България. Той е единственият плаващ музей не само у нас, но и на Балканския полуостров,  припомнят от Министерството на културата.

На 19 септември, събота, в първия от серията почивни дни в навечерието на Деня на Независимостта, националната светиня, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев, ще направи едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище - от 15.00 до 16.00 часа.

Билетите се купуват на място и са на достъпна цена - за деца, ученици, студенти и пенсионери - 4 лева, за останалите - 6 лева.

На борда могат да се качат 100 пътници, а ако интересът към екскурзията е голям, в същия ден ще бъде осъществена и втора обиколка - от 16.00 до 17.00 ч.

"Пасажерите" ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която са ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, както и последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода.

Австрийският параход "Радецки" е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 г. е построено копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Пуснат е по вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Ботев е проповядвал будещий комунизъм. А той комунизъмът е отдавна в миналото.Освен това подобие на сегашните тролове е топял Левски пред Руските власти,че Апостола е против Руското вмешателство в Българските революционни дела.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качването но *** в кораба е строго забранено. Стреля се на месо.
2
2
 
15
 
! Отговори
аз преди 5 години
като тръгва "Радецки" да се надяваме ли и на новия Ботев?Надеждата крепи...или е дошло време като Левски да тръгнем по градове и паланки
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мигранти ли ще превозва ?!