Кичозният замък Равадиново и 100-те туристически обекта. Защо?

Корицата на новите книжки възмути последователите на Алеко
24 сеп 2015 18:00,
42
Кичозният замък Равадиново и 100-те туристически обекта. Защо?
Снимка: Facebook

Спомняте ли си книжките, в които туристите събират печати от посетените забележителности? Мил спомен за редица туристи, втурнали се в дирене на красивите кътчета на родината. От години насам хиляди туристи събират печати в малките книжки.

И докато някои събират печати в книжки, на чиито корици гордо стоят Рилският манастир, музеят в Клисура или Шипченската епопея, то най-новите книжки са украсени не с исторически или природен обект.

Не, от родния туристически съюз са решили, че не например Самуиловата крепост или гледката на Вихрен са достойни да красят книжките, в които се събират печати. На корицата гордо е застанал... замъкът Равадиново.

Така нареченият "замък" не е нищо повече от една съвременна постройка, въплътила в себе си детската мечта на един борец. В стил, който се опитва да наподобни ренесансовия барок и замъкът Нойшванщайн, сградата и парка около нея прилягат повече на някой увеселителен парк, отколкото на пейзажа на родното Черноморие.

Снимка с корицата на новата книжка беше споделена във Facebook през последните дни с въпрос с какво този пищен и еклектичен замък е заслужил да окичи един от символите на туристическото движение в България, основано преди 120 години от Алеко.

Все пак последователите на Алеко се успокояват дружно - замъкът не е успял да се подреди между 100-те обекта, поне засега. А други пък възкликват по повода: "Пази Боже, сляпо да прогледа!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Шефът му дори не благоволява да поздрави туристите , идващи там , а си седи на лафката с безалкохолни . На входа самонадеяни "принцове " буквално те грабват уж за снимка-спомен , за да ти вземат ...5лв за нея на излизане... КОЛКО ЛИ Е ПЛАТИЛ НА НЯКОГО , ЗА ДА НАКИПРЯТ ТОВА ТАМ И ТОЛКОЗ ЛИ СА ПРОДАЖНИ ИЗДАТЕЛИТЕ???
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами вижте кой е премиер, вижте кои са министри, вижте кой ни управлява и коментарът става повече от излишен.Пълна липса на морал и ценности.
25
0
 
9
 
! Отговори
Кс преди 8 години
Трябва директно да се сампуволни този "Туристически съюз" заедно с министъра.. Интересно кому е хрумнало и въобще кой е решил това недоразумение да бъде сложено на кориците на този справочник.
24
0
 
6
 
! Отговори
PROROK преди 8 години
I TOZI e UMRQL
23
1
 
28
 
! Отговори
От Созопол преди 8 години
Преди няколко години заедно с приятели от чужбина посетихме мястото. Останахме отвратени- собственика беше се разположил на маса в градината и около него му слугуваха няколко прислужника , а той се изживяваше като благородник. Всъщност с какво се различава кичозния "замък" от мутробароковите хотели по морето? Все същите пари с неясен произход и липса на вкус .
22
0
 
21
 
! Отговори
обидно преди 8 години
МОЛЯ ВИ НЕ ОБИЖДАЙГЕ НОЙШВАНЩАЙН! ЕДНОТО Е КОЛОС, А ТОВА Е ОБИКНОВЕН КИЧ С ***! ХУБАВО Е ДА ПЪТУВАТ ПОВЕЧКО С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ РАЗНИ "ФАКТОРИ", ОТ ЧИИТО РЕШЕНИЯ ТУРИЗМА СЪВСЕМ ПРИКЛЮЧИ, ОСВЕН ЗА НАЙ-БЕДНИТЕ ПИШМАН ТУРИСТИ!
21
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да му ставам защитник на човека, мутра ли е, не знам, може и да е, но докато на болшинството умници, идеите им стигнаха до там да бетонират черноморието с хотели и апартаменти, този човек построи туристическа атракция която се радва на голяма популярност. Аз съм водил туристи там и хората са оставали доволни! След като е туристическа атракция и е интересна за постетителите, що да не е на корицата? А и щом си е платил! Реклами на обекти има по всички туристически гайдове. Пазарна икономика!
20
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На който не му харесва да не ходи, който иска да ходи. Толкова е просто. Няма как всички да мислят еднакво. Чудите се каква драма да измислите. В България има носталгия по изгубения ни излаз на Егейско море и съответно изгубения субтропик с палми и маслини намиращ се на 40-50 км от нашата граница.Същата носталгия имаме по-добре разрушцените от турците замъци и липсата на такива в България.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърках се!Ся борците мутри ли са?Повечето са съгласни останалите са категорично ...да!Защо държавата харчи за тях нашите пари?
18
0
 
34
 
! Отговори
турист преди 8 години
Във Фейсбук бе публикуван и отговорът на БТС - "Ами те си платиха." Което още веднъж доказва, че в България с пари всичко може да се постигне и всякаква простотия да мине.
17
0
 
29
 
! Отговори
Хa-Ха-Ха преди 8 години
Имам чувството, че всички от които нещо зависи в България са ***... останалите са свестни хора.
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детска мечка, краставици на търкалета! Всяка идиотия ли ще минава метър под благовиден претекст? Нещо взе да ни писва от многото "културни" явления напоследък, то брадъри, реалита, турски сериали, чалга, чалгарки и мятане на салфетки, адреналинки, триполови, петполови, политическо "коректно" говорене...То гърненцето ври, а кашата прегаря...
15
2
 
27
 
! Отговори
mathur преди 8 години
Може и САРАИТЕ на доган да сложат.....*** !!!!!
14
1
 
40
 
! Отговори
Минка преди 8 години
Абе прочетете малко за мутрата - създател. Как е възможно да се оповестява като туристическа забележителност нещо, построено по"най-честния" познат ни в последните деситилетия висадсжийски и сикаджийски начин...Направо ми се повръща..
13
2
 
41
 
! Отговори
До Боряна Павлова преди 8 години
Понятието "ренесансов барок" е абсурдно в своята неточност и показва пълно невежество по отношение на историята на европейската култура! Допускате елементарни грешки с пълния член! Преговорете си учебния материал от 5 - 10 клас и тогава заповядайте да давате оценки на иначе също толкова абсурдните архитектурни творения на други забогателите и самозабравили се неграмотници!
12
2
 
17
 
! Отговори
az преди 8 години
До АнонименПърво - пиши на кирилица! Второ - личният живот на авторката не те засяга! Трето - за мен също това е един кич!
11
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази постройка е смешна и жалка. Все едно американец се е проявил. Всъщност, ония купуват истински европейски замъци от преди три, четири века и камък по камък ги пренасят и реконструират на техен терен, защото си нямат истински. И да сравниш Перперикон с тази *** е повече от невежество, това си е наглост. Чалгарска постройка от чалгарския ни преход към насилственото нивторичното подивяване!
10
1
 
10
 
! Отговори
To6 преди 8 години
Защо се учудвате, простотията вече се запълва. Няма да можем да го посетим защото има охрана от ........
9
7
 
17
 
! Отговори
До 7. Може би тези, преди 8 години
които са го харесали разбират, че това е всъщност една реализирана детска мечта. Като дете всеки е строил пясъчни замъци. В началните класове, когато се подготвят училищни пиески, всеки иска да изпълни ролята на рицар или на принцеса. Някои абитуриентки не имитират чалга певици, а искат да са като принцесата, която са искали да бъдат в детството си. После забравяме тези наши детски мечти.Възможно е, този синковец от Равадиново се е видял с повече пари и е решил да реализира детската си мечта
8
4
 
25
 
! Отговори
таня маринова преди 8 години
И ние решихме да посетим Равадиново ,но около него видях колко е мръсно.И защо са тези 10 лв?