Кичозният замък Равадиново и 100-те туристически обекта. Защо?

Корицата на новите книжки възмути последователите на Алеко
24 сеп 2015 18:00,
42
Кичозният замък Равадиново и 100-те туристически обекта. Защо?
Снимка: Facebook

Спомняте ли си книжките, в които туристите събират печати от посетените забележителности? Мил спомен за редица туристи, втурнали се в дирене на красивите кътчета на родината. От години насам хиляди туристи събират печати в малките книжки.

И докато някои събират печати в книжки, на чиито корици гордо стоят Рилският манастир, музеят в Клисура или Шипченската епопея, то най-новите книжки са украсени не с исторически или природен обект.

Не, от родния туристически съюз са решили, че не например Самуиловата крепост или гледката на Вихрен са достойни да красят книжките, в които се събират печати. На корицата гордо е застанал... замъкът Равадиново.

Така нареченият "замък" не е нищо повече от една съвременна постройка, въплътила в себе си детската мечта на един борец. В стил, който се опитва да наподобни ренесансовия барок и замъкът Нойшванщайн, сградата и парка около нея прилягат повече на някой увеселителен парк, отколкото на пейзажа на родното Черноморие.

Снимка с корицата на новата книжка беше споделена във Facebook през последните дни с въпрос с какво този пищен и еклектичен замък е заслужил да окичи един от символите на туристическото движение в България, основано преди 120 години от Алеко.

Все пак последователите на Алеко се успокояват дружно - замъкът не е успял да се подреди между 100-те обекта, поне засега. А други пък възкликват по повода: "Пази Боже, сляпо да прогледа!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
52
 
12
 
! Отговори
yokozuna преди 8 години
За мнозина може да е кич, но е единствената сград бв Бг с подобна архитектурура , плод на многогддишен труд със собствени средства, не еврофондове. Когато някой в България се извиси много високо винаги се номират завистници и комплексари които дао го критикуват. С каво е по лош от съвременното надгарждане на разрушените ни средновековни крепости или легендите за Перперикон или Татул не основани на ни един писмен източник.
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Установих, че с годините интелектуалните българи намаляват за сметка на чалгарите, любителите на кича и халтурата! В спор да кичозния замък от 10 човека, 7 го харесват!Това за какво ви говори!?
5
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да види истински средновековен замък да посети такъв в Англия или Австрия, това тук е просто модерна сграда.
4
3
 
83
 
! Отговори
истината преди 8 години
Това,което повечето хора не знаят:построен е с труда на много хора от околните села почти без да им се плаща.Не с доброволен труд, не!Просто мутрата ги е използвал и когато трябвало да плати,ги изритвал.Много хора са изгорели така.Защо сградата е с половин покрив? Борчето решило да прекара така и една чужда фирма и хората възмутени го зарязали.Как е напълнен рова с вода?Много просто:режеш тръбата на главния водопровод на селото и пълниш, после селото плаща.А сега дайте 10 лева на изверга!
3
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото интересно и вълнуващо там бяха пауните според мен, всичко друго бе наистина помпозно-кичозно, че и 10 лв. вход вземат без билет , талон и т.н. и т.н.
2
3
 
33
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Добре казано.
1
8
 
72
 
! Отговори
случаен преди 8 години
В чалгаджииска държава всичко е възможно !!!