Теч на сярна киселина замърси река Смядовска

Киселиността на водите е в норма, няма опасност за населението
25 сеп 2015 13:50, Анисия Иванова
2
Теч на сярна киселина замърси река Смядовска
Архив: Булфото

Теч на сярна киселина от цистерна, разположена на площадка в района на бившите химически заводи в Смядово е замърсил река Смядовска.

След получен сигнал за замърсяване по разпореждане на областния управител на Шумен Донка Иванова е сформирана работна група и са набелязани мерки за обезопасяването и спирането на теча, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Специалисти от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", РИОСВ, ВиК-Шумен, Басейновата дирекция и община Смядово от вчера са на мястото на инцидента и работят за овладяване на ситуацията.

Установено е, че има теч на сярна киселина. Веднага е разпоредено и са взети проби за анализ на водата от р. Смядовска, от кладенците в близост до реката и от река Брестова, в която се влива реката. Отворен е изпускателят на яз. "Качица" с цел повишаване на нивото на водата в р. Смядовска до достигане на безопасна концентрация на изтичащата в реката киселина.

По разпореждане на управителя на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов екипи от лабораторията на дружеството измерват киселинността на водоизточниците на всеки два часа.

По данни от 20.00 ч. на 24 септември пробите от шестте водоизточника, които снабдяват Смядово, показват киселинност в нормите. В нормите са и резултатите от шахтовите кладенци, от които се снабдяват с вода селата Янково и Бял бряг. Резултатите се потвърждават и от пробите на водата от 8.30 ч. днес; няма опасност за населението.

Поискано е съдействие от главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на мястото на инцидента са екипи на аварийно-спасителни отряди от Русе, Велико Търново, Варна, Бургас и София със специализирана техника и апаратура. Те, заедно с екипи на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", работят по обезопасяването и спирането на теча на сярна киселина от цистерната.  Екипи на ОД на МВР охраняват района и ограничават достъпа на хора. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАК ПРИЯТНО СИ БЪЛБУКА РЕКАТА :-)))
1
0
 
2
 
! Отговори
se edno преди 8 години
То цялата река да е сяра ще се каже, че всичко е в норма