Красново – все по-обгазено след жалбите на хората

Цех за въглища обгазява жителите денонощно
Обновена: 7 окт 2015 12:01 | 28 сеп 2015 09:35,
4
Красново – все по-обгазено след жалбите на хората
Снимка: Dnes.bg

След жалбите на жителите на хисарското село Красново срещу цех за производство на въглища, който обгазява жителите ежедневно, той заработи с още по-голяма пара, алармират потърпевшите в писмо до Dnes.bg.

"Сега 24 часа, а не само през нощта, получават дози отровни газове жителите на Красново. И то само 10 дни след като медии излъчиха репортаж как цех за производство на въглища обгазява хисарското село. Вместо да затвори, цехът работи с още по-голяма пара", алармират потърпевшите. Дори се подготвя влизането в експлоатация и на втори цех.

След 2-годишна битка за затварянето на цеха за производство за дървени въглища жителите на балнеоложкото селище разбраха, че Инспекцията по околната среда и водите е наложила санкция на въпросната фирма, заради превишаване на емисионните норми. Оказва се, че фирмата ще си плаща глобата, която впоследствие се разбра, че е само 49.97 лв. на месец, и ще продължава да обгазява Красново.

"Това е геноцид срещу селото, срещу българите. През нощта, след 2 часа е някакъв ад, не може да се диша, носи се силна миризма на изгоряло",  жалват се потърпевшите от обстановката, в която са принудени да живеят вече 4 години. От задушливия дим, който ги обгръща, боледуват хората, а растенията загиват. Пчелите вече са избягали от отровните газове.

Кой и с какво право разреши на 150 метра от къщите да работи цех за дървени въглища, питат се от Красново. В селото има два цеха, като първият е спрял производство през 2013 г., но вторият продължава да бълва отрова.

Според жителите на селото пловдивски бизнесмен подготвя също такъв цех, с 24-часово непрекъснато производство. Те описват неволите си в жалба, която в края на август подават до министрите на здравеопазването, на околната среда и водите, на енергетиката.

"50 лв. ли е цената на човешкото здраве и живот", чудят се жителите на Красново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалба до европейския съд
1
4
 
19
 
! Отговори
Мехурчо преди 8 години
Ми хванете две туби бензин и само вие си знайте какво да сторите с тоя цех.Аллах е казал "Който е предупредил, не носи вина"