Октомври: Кучи студ в началото, циганско лято в края

Първо ще потреперим на минус 1°С, а после ще се сгреем с цели 25
29 сеп 2015 10:50,
8
Октомври: Кучи студ в началото, циганско лято в края
Снимка: Reuters, архив

Температурите през октомври ще варират от -1 до 25 градуса, съобщи синоптикът от Националния институт по метеорология и хидриология към БАН Красимир Стоев.

Най-ниските температури през октомври ще се движат между -1 и 4 градуса, а най-високите – 20-25 градуса.

Средномесечното количество на валежите в Северозападна България ще бъде между 2 и 10 л/кв.м, а в източната част на страната може да достигат и до 70 л/кв.м.

Най-слаби ще бъдат преваляванията през последното десетдневие на октомври, каза той пред Нова тв.

Валежите, които обхванаха страната през изминалите дни, ще спрат окончателно в четвъртък. Тогава ще започне и затопляне. До края на седмицата температурите ще бъдат около 20 градуса. От 10 октомври отново ще стане по-хладно, но само за няколко дни.

Според синоптика октомври може да ни изненада дори с циганско лято, но чак след 26-ти, а иначе днес ще бъде облачно и дъждовно, с максимални температури до 18°-20°.

С до умерен, в източната половина от страната и силен северен вятър, ще нахлува студен въздух и температурите ще продължат да се понижават. Значителни ще са валежите в Източна България и особено в югоизточните райони, където ще има и гръмотевици.

В югозападните райони ще бъде без валежи и с разкъсвания и намаления на облачността. Там ще и най-топло с максимални температури до 18°-20°, докато в останалата част от страната температурите ще останат почти без дневен ход - между 10° и 15°, в София около 10°.

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа силен и бурен северен вятър. По южното крайбрежие валежите ще са най-значителни и с гръмотевици. Максимални температури от 12-13° по северното крайбрежие до 17° по южното. Температурата на морската вода е 23°. Вълнението на морето ще бъде 3-5 бала.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и с валежи. Ще духа умерен и силен североизточен вятър, а по най-високите части на Рила и Пирин по-късно през деня северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 9°, на 2000 метра – около 5°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Празник Минчеков преди 8 години
Прогноза за след повече от три дена е , меко казано , невярна .
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
въобще не са им верни прогнозите
2
2
 
5
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Заглавието е под всякаква критика. Посочили минималнта и максималната да стреснат хората... Посочете максималната в началото на месеца и тази в края и тогава да говорим.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сиромашко лято също става