Държавата - подготвена да реагира при бедствия

От 1 г. не са чистени каналите, твърди потърпевша от Аспарухово
Обновена: 30 сеп 2015 23:02 | 30 сеп 2015 21:14,
5
Държавата - подготвена да реагира при бедствия
Снимка: архив, Булфото

Имаме високо ниво на организация, реакция и техника за справяне с наводнения и бедствени положения, каза старши комисар Красимир Шотаров в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите на експерта се е повишила много и подготовката на екипите на пожарна безопасност.

"Разполагаме с повече модерна техника, която е съизмерима и с европейската. Имаме оборудване, защитни средства, служителите са обучени. Оперативните органи са повишили възможностите си за реакция", обясни той и добави, че и комуникацията между институциите се е подобрила.

Експертът уточни, че два пъти в годината се прави проверка на територията на страната. Проверяват се речните корита и критичните участъци. Комисар Шотаров описа как протича една проверка на рисков участък.

"Със заповед на областната управа се създава междуведомствена комисия, в която участват експерти. Извършват се проверки и след това експертите дават предписания на общините, за да се отстранят нередностите. Най-често препоръките са да се почистват и разширяват речните корита, да бъдат изградени диги, стени. Изготвят се проекти, осигурява се финансиране", обясни той.

По повод на обявения червен код в Област Бургас, областният управител на града Вълчо Чолаков каза, че обстановката е спокойна и нивата на реките и язовирите са в норма. Взети са всички необходими мерки и са предупредени всички общини, обясни той.

Чолаков посочи, че всички критични участъци, които са създали проблем при миналите наводнения, са почистени. Общината обаче не разполагала с необходимата тежка техника за нужното почистване.

По думите на Ганка Георгиева, която е потърпевша от наводненията в Аспарухово, каналите отдавна не са били чистени.

"Миналата година хукнаха да почистват канали, да отводняват, но от една година не съм видяла да почистват каналите, тъй като чуват и виждат какви дъждове се задават", каза тя.

68-годишната жена споделя, че с притеснение и страх посреща дъждовете, тъй като миналата година къщата ѝ е била сериозно засегната от наводненията.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
..... преди 8 години
Хаха каква подготовка....пълна пародия....всеки с мслко пиратки и гумен меч би привзел някой части на страната ни...да не говорим за маиката природа
1
0
 
13
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Поредния *** изтипосал се да дърдори колко сме готови трай бабо да не ни срещне мечка , че с тази допотопна техника с която разполагате можете само да източвате наводнени къщи и дворове и то с дни след бедствието .