Една година е малко! Няма виновен за Горни Лом

Експерт: Грешката е човешка, виновните са си заминали!
30 сеп 2015 09:30,
6
Една година е малко! Няма виновен за Горни Лом
Снимка: БТА

На 1 октомври се навършва една година от трагедията в село Горни Лом. Трагедия, която отне живота на общо 15 души – 13 мъже и 2 жени, след взрив, избухнал в цех за обезвреждане на противопехотни мини на завода "Миджур". Но виновен за трагичния инцидент все още няма.

Вечерта на 1 октомври 2014 г. силна експлозия избухва в близката барутна фабрика до село Горни Лом. Часове по-късно районът е отцепен, а близки на работниците се събират с надежда да получат информация.

Техника и роботи на Военното министерство се включват в спасителната акция, но тя завършва без успех. Оцелели няма. Два дни по-късно България е в траур.

Още по темата

Пожарникарят Пламен Петров е първият, който влиза на терена след трагедията. Виждайки разрушенията, той вече знае, че оцелели няма.

Инцидентът не е единствен за фабриката, а няколко седмици преди трагедията са открити редица нарушения. Мерки, обаче, не са взети.

"Явно контролът при работата, при спазване на технологията, явно не е бил на високо ниво, аз само така мога да си го обясня", коментира тогава служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

"Докато беше държавно, контролът беше много по-голям, след 2000 г. контролът е занижен до нула. Голата истина е една. Идат и полиция, идат и пожарна и всякакви. Влизат в канцеларията, разплащат се и си заминават. Това е голата истина", обясни след инцидента бивш работник.

Една година е много малко време за толкова тежко разследване, коментира пред bTV депутатът от ГЕРБ и експерт по боеприпасите Валентин Радев за това, че все още няма посочени виновни.

Според него в световен мащаб подобни взривове отнемат много време, докато приключи разследването. По думите му след взрива на мястото на цеха е било буквално лунен пейзаж.

Той подчерта, че е имало нерегламентирано количество взривни вещества в близост до експлозията. "Иначе нямаше да има толкова жертви", посочи експертът.

Според него причина за взрива е човешка грешка и виновните са си заминали. "Началникът на цеха, специалистите, които са работили в момента там – някой от тях е направил грешка", заяви Радев. Той все пак посочи, че вероятно и контролът е бил недостатъчен.

Депутатът подчерта, че първото нещо, което са направили от ГЕРБ, като са дошли на власт е да забранят вноса на боеприпаси за утилизация, за да не отидат в частни фирми, където контролът е занижен.

Радев заяви, че боеприпасите, които трябва да бъдат унищожени са в пъти по-малко отпреди години. Има 900 тона касетъчни боеприпаси, които се намират в складовете на Министерството на отбраната, 500 тона артилерийски боеприпаси. Трябва да бъдат унищожени и течни горива от ракети, което обаче ще стане извън страната ни, със съдействието на ОССЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Според него причина за взрива е човешка грешка и виновните са си заминали. "Началникът на цеха, специалистите, които са работили в момента там някой от тях е направил грешка", заяви Радев. Той все пак посочи, че вероятно и контролът е бил недостатъчен."Ако е верен коментарът, аман от такива "удобни" експерти - пито, платено и следващия, моля! А кой е подписал договорите за количествата и сроковете, кой е бил наясно с примитивните и в разрез с каквато и да е безопасност условия на работа?...
3
0
 
20
 
! Отговори
pppp преди 8 години
Виновниците, г-н Експерт, са в комисията, издала лиценз за утализация на боеприпаси на един обект, който изобщо не е пригоден за такава дейност.И ГЕРБ да не си изтриват ръцете с някакво решение. В продължение на 4 г. те стимулираха тази дейност в разни бази, ръководени от техни хора, като имитираха, че създавали работни места.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Удобно.... и лъжовно.
1
5
 
15
 
! Отговори
123 преди 8 години
Там има много римляни обичат да си берат