Мъртви пеликани открити в покрайнините на Бургас

Птиците са открити под далекопроводи с наранявания по телата
2 окт 2015 17:28, Анисия Иванова
2
Мъртви пеликани открити в покрайнините на Бургас
Архив: Булфото

Трийсет и девет пеликани са намерени мъртви в покрайнините на бургаския кв. "Долно Езерово" през последните две седмици, съобщиха от РИОСВ-Бургас.

Други три пострадали птици от ятото са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в "Спасителен център за диви животни" в Стара Загора, а един пеликан, след оказана първа помощ, е освободен на подходящо място в природата.

Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени сигнали в РИОСВ – Бургас. Птиците се наблюдават на големи струпвания в района на Бургаските езера, където почиват по време на пролетната и есенната миграция.

Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания и вероятна причина за смъртта е сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип.

РИОСВ – Бургас организира работна среща в началото на следващата седмица със собствениците на електропреносните съоръжения, в която ще вземат участие и представители на фондация "Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици.

Двата вида пеликани – розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове гражданите трябва са уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на ИАГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари