Съкровището на цар Шишман скрито в пещера в Кайлъка

Според преданието там се намира златна колесница, пълна с жълтици
Обновена: 4 окт 2015 08:04 | 4 окт 2015 07:44,
30
Съкровището на цар Шишман скрито в пещера в Кайлъка
Снимка: 24 часа

Цялата от чисто злато и пълна догоре с жълтици, колесницата на цар Иван Шишман призрачно се появява в пещера в Кайлъка, пише "24 часа".

“Според османските хроники Шишман е обезглавен на 3 юни 1395 г., в деня, когато Баязид I влиза в Никопол, столица на Втората българска държава в продължение на 2 г.”, лаконичен е Мартин Дяков, археолог в плевенския музей. Понеже няма данни за екзекуцията, нито къде е погребан царят, народната мълва удължава живота му. В годините на робството се говорело, че оцелял по чудо, Иван Шишман хванал черен път, криволичещ 50-ина километра между селата, минал покрай Плевен и намерил убежище в манастира “Свети Георги”, потулен на 6 км навътре в Кайлъшкия каньон.

Толкова бил отчаян, че след 2 седмици напуснал живота по собствена воля. Говорело се, че последният български владетел се е заклал с уред, направен от пружина и 2 ножа. Притиснал се към пружината и остриетата го проболи едновременно. След смъртта болярите, които го придружавали, положили тялото му в царската кола. Вътре наредили златото от хазната, покрили всичко с меча кожа и го спуснали в подземие в Кайлъшката долина.

Мястото на заравянето било описано със загадъчни знаци. Слуховете притуряли, че калугерите, известени за тайното погребение, дали обет за мълчание. Предупредили ги, че царското злато трябва да дочака освобождението на България.”

Това пише акад. Юрдан Трифонов в “История на Плевен”.

Преди 20-ина години археолози правили сондажи на терена, където по твърдения на летописци се е намирал манастирът “Свети Георги”. Стигнали до малко на брой и силно раздробена антична и средновековна керамика. “Няма сигурни доказателства, че манастирът е съществувал. И да го е имало, следите са изчезнали”, смята днес археологът Мартин Дяков.

За шест века в Кайлъшките пещери не е намерено злато, но от надупчения карст излизат безброй следи от живот. Преди хилядолетия първите хора се настанили в Голямата пещера. За да направят по-уютно жилището си, древните измазвали пода с глина, а стените украсявали с растения. При разкопките там археолозите попаднали на дълбоки и плитки паници, нашарени в червено, черно и сиво, а отвън излъскани и изрисувани с графити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
гном преди 8 години
безкраино спорно по реално е твърдението че ни управлява али баба и 125 разбоиника
16
1
 
13
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Златна манна за еврейските господари у нас .След като си капарираха влака със злато в Полша , сега е ред и на златото на Шишман по женска линия - Еврейката царица !
15
4
 
9
 
! Отговори
Ако преди 8 години
Иван Шишман имаше злато щеше да си купи наемници - войска, скоято да посрещне турците. Бил е беден като църковна мишка.
14
0
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
03.11.2011 "Откриха съкровище на цар Иван ШишманЕкип археолози откри съкровище на цар Иван Шишман в крепостта "Кокалянски Урвич" край София, съобщиха на пресконференция в БТА ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Бони Петрунова."Нали вече е открито,какво ще търсим още?"Колесницата с жълтици на цар Шишман заровена край Никопол"-31.10.2012 г.-24 часа-Същата статия,малко преработена се появява сега като нова?Само дето колесницата се е преместила от Никопол в Плевен!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOLIARITE SA GO RAZGRABILI--A TOZI PROFESOR BAI URDAN E POLUCIL SVDENIATA OT KOSMOSA.
12
1
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Сладки мечти! Дрън, дрън. Звучи като за пещерата на "Али Баба и четиридесетте разбойници".
11
0
 
11
 
! Отговори
Утре БГ преди 8 години
Асен Генов да не би да е *** в ДНЕС бг ?!
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости на търкалета! Още по влемето на соца го намериха в искърското дефиле, в района на Елисейна и тихом, мълком го изнесоха в незнайна посока. Откри го бивш военен ли, милиционер ли, нещо под пагон.
9
0
 
23
 
! Отговори
знайко преди 8 години
А за Турската златна банка в стара планина кога ще ни напишете? Днес,кога?!
8
2
 
14
 
! Отговори
Методи Хъша преди 8 години
или фантасмагориите на българския Индиана Джоунс - Овчаров Николай!
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната Димка-Божидарка.
6
1
 
11
 
! Отговори
Baj Ganjo преди 8 години
Za sega samo GRANCI.Zlatoto otlezava v glavite na gladnite kokoshki.
5
4
 
19
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Интересно? Няма мнението нито на Овчаров, нито на другия корифей Божо.
4
2
 
43
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До най-тъпия гошо Армията е символ и стожер на държавноста.След 1944 година царската армия бе трансформирана в соц. армия по обясними причини;смени се формата на държавно управление.Това не унищожи армията,напротив държавата създаде модерно въоръжени и подготвени въоръжени сили способни да спрат всяка агресия.Сега, в условията на т.н....демокрация,армията стана изкупителна жертва на амбицията на самозвани политически еднодневки,виждащи в армията реална опасност за собственото си оцеляване.
3
2
 
25
 
! Отговори
Tina преди 8 години
А браво!Пускайте такива статии, че 'сичкото иманяр да хукне да копае за златната колесница с многото жълтици...
2
6
 
18
 
! Отговори
жив е преди 8 години
Цар Шишман е жив! Само чака да го откопаят и да подкара златната колесница от пещерата.
1
4
 
47
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Феодалите по време на Шишман са раздробили България на няколко княжества и...царства.За това са ни завладели османлиите.Същото става и сега,в условията на седераската демокрация. Партийните феодали си живеят чудесно със свитите си,но народът тегли и държавноста е разградена.Един от елементите на държавноста е армията,умишлено бе съсипана дружно,за да няма сила,която да стопира...безхаберните политически ***.