Ски, спа, даже зъби – потенциал за родния туризъм

Според експерти у нас има неразработени туристически ниши
5 окт 2015 22:13,
2
Ски, спа, даже зъби – потенциал за родния туризъм
Снимка: Булфото, ахрив

Според експерти България има неразработен туристически потенциал, който трябва да се развие чрез алтернативни форми на туризъм. Необходимо е фокусът от Черноморието да се измести към вътрешността на страната, коментира за БТА Димитър Попов, експерт, туроператор, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

По думите му трудностите в този бранш са свързани с намаляване на нощувките, на приходите, влошаване на туристическия продукт, най-вече от застрояването на Черноморието. Затова трябва да се развиват алтернативните форми на туризъм с висока принадена стойност, които са важни за икономиката и за регионите.

"В България има потенциал за развитие на пешеходния, вело и ски туризма, балнеолечението, алпинизма, конния, дори и денталния туризъм и други. Тези форми се крепят на квалифицирани кадри и могат да се предлагат целогодишно", смята Попов. "Необходимо е обаче експерти в Министерството на туризма да изработят стратегия за всяка от тях", посочи той.

Според него най-устойчивият продукт е насочен към малки групи или индивидуални туристи, които посещават Северозападна България, Предбалкана, Източните Родопи. Нощувките се реализират в малки къщи, пансионати. Предлагат им се пешеходни маршрути или възможност за планинско колоездене.

По думите на Попов българите не са пътуваща нация поради ниските покупателни възможности. Сънародниците ни предпочитат автобусни екскурзии в Европа.

"Ние нямаме достатъчно пазарен сегмент за чартъри за дестинации като Тайланд, Индия и т. н. Още не е назрял пазарът, най-много стигаме до Дубай и Египет. Българинът обаче става все по-грамотен в компютърно отношение, изискванията му се увеличават. Расте броят на екскурзиите с опознавателен елемент спрямо почивките", отбеляза Попов.

"Като проблем за туроператорите е, че голяма част от българите се отказват от услугите и сами организират своето пътуване и престой", посочи експертът.

"Това е закономерен принцип в международен план. Затова туроператорът трябва да работи много за дадената дестинация, за да се утвърди като експерт, да даде най-добрата цена за пакет, но и най-доброто обслужване", допълни той.

"С цел да се повиши качеството на туристическия продукт Министерството на туризма предлага двойно намаляване на таксите за административни услуги по Закона за туризма. Това са такси, свързани с категоризацията на местата за настаняване, прекатегоризация, сертифицирането на спа центровете, на туроператори и туристически агенции", заяви пред БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

"Важна предпоставка за развитието на туризма е туристическото райониране, за което вече е приета концепция от Министерския съвет", отбеляза още Георгиева.

Друг приоритет на министерството е развитието на балнеолечението и създаването на съвременна система за предлагане на спа и медицински туризъм.

"Важната стъпка е направена чрез създадената наредба за спа услугите, която посочва нормативната рамка за качеството им, което се очаква да бъде предопределено от материалната база. Целта е България освен популярна, да стане и притегателна дестинация за оказване на такъв вид услуги. Ние имаме идеалните природни условия за това, имаме и добри специалисти. Работим добре и с туристическите организации. Това е целогодишен вид туризъм и очакваме той да се развива", каза още Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато българските бизнесмени се чудят, защо българите не почиват на нашето черноморие, а предпочитат чужбина, няма как да имаме туризъм. В петзвезден хотел в България, сервитьора, говори на диалект, не спазва елементарни правила на сервиране, обноски и т.н. и ние искаме бизнес, е как ще стане тази работа. Или в Банско.....епа тука е спа, че....разговор в хотела.....обучение, стандарти, подходящи заплати....а не само парне на пари и далавери и никаква идея на истински бизнес.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туризъм има и то голям,всичките българи които изпращат пари от чужбина, само на това се крепи тая държавичка все още!