Двама горски и полицай в схема за незаконна сеч

Дървесината била маркирана като законно добита
16
Двама горски и полицай в схема за незаконна сеч
Снимка: архив, БулФото

Граничен полицай от село Микрево и двама служители на Държавното горско стопанство в Струмяни са уличени в незаконен добив и превоз на дървесина, която после маркирали като законно добита. Акцията по разкриване на канала е била съвместна на Югозападното държавно предприятие и МВР.

Съвместната проверка е заловила нарушителите на място, съобщи БНР.

От извършените досега следствени действия е установено, че 20-те кубика букови дърва за огрев са добити на територията на горското стопанство в петричкото село Първомай, почти на държавната граница с Македония.

Полицаят организирал незаконната сеч и транспортирал дървесината с камиони, чиято собственост по документи е на баща му, а горските после я маркирали като законно добита и издавали съответните документи.

Тепърва ще се установява дали става дума за единичен случай или за отработена във времето схема за контрабандна търговия с участието на горски служители и служител на МВР.  Досега засилените проверки срещу незаконната сеч разкриваха предимно единични участници с малки количества, предимно дърва за огрев.
Напоследък обаче контролните звена на Югозападното държавно предприятие разкриват организирани схеми с участието на горски служители - в Петрич, Симитли, Белица, Първомай, Струмяни.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов уточни, че проверката продължава, за да се установи дали става дума за отработена във времето схема и умишлени действия от страна на горските служители и граничния полицай.

Трудно е да кажа, че е организирана схема, но фактът, че те си позволяват по такъв начин да издават документи, показва, че може и да има организация, коментира той.

По думите му зсилените проверки за ограничаване на незаконната сеч и търговия с дървесина са извадили на повърхността доста случаи, в които участват горски служители. По думите му те са най-малко 10-15%.

Промените в Закона за горите вече дава възможност на провинените служители да се отнема лицензът, което на практика ги оставя без работа, дори те да не бъдат уволнени, допълни шефът на държавното горско предприятие, Той не отрече, че все още продължават опитите за покровителство върху пазара, но те са все по-рядко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: незаконна сеч
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименhai-ni e verno--to devolot goe napravil.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A KAKVO DRUGO DA PRAVI BEDNIAT POLIZAI--GLADAT E LOSH SAVETNIK.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Жан Габенне си прав - и 100 000лв да вземат пак ще са корумпирани - да не би депутатите и съдиите да вземат малка заплата
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Луцифернеправилно се изразяваш - правилното е "че кой полицай няма престъпна банда ?!"
9
0
 
4
 
! Отговори
Лесовъд преди 8 години
На страницата на ДАГ лесно всеки може да провери за кой имот има издадено позволително за сеч и на кого. Хиляди и т.Н. звучи несериозно.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между черни вит и ямна това лято като минах по пътя имаше свлечени няколко десетки хиляди кубика бор. Направи ми впечатление че не режат дърветата а с танк и много дебели въжета ги вадят направо с корените. Някой е направил мега дебела пачка
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма престъпление без участието на държавен хрантутник. А тук три корумпирани некадърни парчета.
6
2
 
0
 
! Отговори
Лесовъд преди 8 години
От закона за горите е целесъобразно да се премахнат Брежнев и брежневистите.
5
0
 
13
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Че в коя престъпна група няма полицай.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до жан габен: абе ти сериозен ли си???? как да стане това увеличение на заплатите? не трябва ли първо да се изчистим от тия *** дето работят по държавни службици и ЧАК тогава да мислим за увеличение. та нали ако всички взимаме по-големи заплати същите тия безполезни *** ще искат още по-големи рушвети
3
8
 
6
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Не ги защитавам м.ършите, но корупцията е навсякъде, контрабандата е навсякъде... докато не се вдигнат заплатите или иначе казано, докато не се повишат доходите на българина - така ще е. Всеки гледа да изкара някой лев за да живее нормално. Борбата с корупцията трябва да почне първо от това. Повишаване на доходите на хората. Аз ако вземам 1200-1300 евро заплата, както е в ЕС (нали сме пълноправни членове на ЕС) аз няма да отида да крада или да взема подкуп. Но сега - откъдето мога и докато мога.
2
0
 
6
 
! Отговори
atakict преди 8 години
До Шокиран NEMA IZNENADA ''''' CEOTO DPC E VATRE CACATA CPI ZIMEN CAN
1
0
 
25
 
! Отговори
Шокиран преди 8 години
О, Господи каква изненада. Никога не бих си помислил, че горските ( закриляни от полицията ) могат да участват в такива схеми. Друго си е да наближават избори....