Една трета от нарушителите на пътя се скатават от глоба

От КАТ обаче предупреждават - рано или късно се плаща!
18 окт 2015 21:18,
19
Една трета от нарушителите на пътя се скатават от глоба
Снимка: Reuters, архив

Една трета от заснетите от камерите на пътя нарушители не плащат глобите си. А близо половината от получилите призовка за съставяне на акт не се явяват в Пътна полиция.

Според КАТ шофьорите, които нарушат правилата могат единствено да отложат във времето, но не и да избягат от плащането на глобата. 30 на сто от водачите, превишили скоростта, например, не си плащат санкцията, наложена им с електронен фиш. В края на всеки месец обаче от Пътна полиция изпращат списък с длъжниците към НАП. Така, рано или късно, дължимото трябва се плати.

 А освен видеонаблюдението на КАТ, контрол на пътя вече оказват и самите граждани като заснемат нарушенията, разказва бТВ. От началото на годината над 150 шофьори са санкционирани след изпратени в Пътна полиция видеозаписи.

В КАТ Орлин отива, за да поднови документите си. Там обаче разбира, че преди близо две години той е заснет в нарушение. "За превишена скорост ме обвиняват - на определени места, снимано с камери, не знам сега ще установяваме какво се случва и кой е карал автомобила”, казва той. Той твърди, че не е получавал по пощата електронен фиш или пък призовка да се яви в КАТ.

"Между 50 и 60 процента са хората, които реално служителите откриват на адреса и получават ел. фишове. Когато това не се случи самият документ - електронен фиш ли ще е, наказателно постановление ли е, се връща в Пътна полиция, разпределяме го по местоживеене и той се издирва от районния инспектор. Като от тези 40%, които изпращанме за намиране от районните между 35-40% от тях се намират", поясни инспектор Николай Крушарски

А шампионът“ сред нарушителите, заснети от КАТ, е превишил допустимата скорост в рада с цели 72 километра в час. Той ще получи призовката си след около седмица, за да му бъде връчен акта за нарушението. Дори шофьорът да не обърне внимание на призовката, при явяването му по друг повод в КАТ нарушението ще му бъде припомнено, както и когато отиде да си плати данъците.

Нарушителите дебне и т.нар. "граждански контрол" - чрез записи от телефони, камери или видеорегистратори. От началото на годината досега в пътна полиция има подадени над 400 сигнала от граждани.

От КАТ припомнят – при плащане на глобата от електронен фиш в 14-дневен срок след получаването му, шофьорите получават 30 процента отстъпка. Все повече шофьори – около 70 на сто – се възползват от тази възможност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Наско преди 8 години
Че не прощават не прощават аз питам ще го арестуват ли нали нещо такова се говори или това не е в сила ?
12
0
 
1
 
! Отговори
Абсолютна лъжа преди 8 години
Всичко каквото съставите, като акт се събира до стотинка няма отървал се. ЧСИ не прощава !!!!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
Наско преди 8 години
Миналата седмица бях изпреварен със около 160 км/ч на околовръстното след Казичане посока София.Мисля,че там се води извънградско и ще му бъде съставена глоба,ако е бил аснет.Ще бъде ли вкаран в затвора този джигит или ще се размине само със глоба?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да прокопсаме, докато в закона не се запишат наказания и за КАТ, когато не си върши работата. Катастрофата в Витиня е заради КАТ и АПИ.
9
1
 
4
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Не е вярно,ако не си регистриран в НАП,какво ще ти вземат?
8
0
 
5
 
! Отговори
BqloZelenoCherveno преди 8 години
Точно така НАП наистина си събират парите от нас лесно лесно. Да попитам защо не се справят така добре и с футболните клубове... Оставят ги да разсрочват без много натиск натрупват се милиони.... За едни се опрощава или се назначават спонсори да плащат, а на другите се копае гроб и искат да отнемат или пратят в кома за 5 години любимото им хоби, страст любов начин за релаксация и като цяло 50 % от мислите и отделеното време на над 1000 крайни 1000 ултраси и над 500 000 привърженици на ЦСКА
7
0
 
9
 
! Отговори
nik преди 8 години
Около 18:00 имаше катастрофа на Пушкин и оковръстното с шефа на 6-то рпу и гена му. ???
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кога е това "рано или късно" за ония, дето на бяло не работят и нищо не им е писано на името?Конфискация на автомобилите! Само това оправя наглеците!но не би. Понеже в кюпа са и лекетата на мутрафоните, затова.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама и хубава снимка сте сложили, истинска - ушевия скрит зад храстчето и дебне с камерката!!! Красота!
4
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Някой повярва ли му,че полицията е толкова работлива и така усърдно си върши работата? Ха-ха,смешка.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
плащам само и само да не ми вземат синия талон което е противозаконо според мен и чист терор за човек регистриран в провинцията иникакво електрони услуги не работи в тази тоталитарен кат не виждатели вси ден всеки час шофюра е виновен за тях и обичат масовите наказание вместо да си мрьднат меките задни части
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И който предлага и който получава подкуп е виновен. Събираемостта е толкова бавна... Бавна... Бавна. Спират те в нарушение на място се плаща. Ни трябват кадърни и честни хора в кат. Не хайвани.
1
2
 
15
 
! Отговори
полезно е да знаем преди 8 години
Нарушителите дебне и т.нар. "граждански контрол" - чрез записи от телефони, камери или видеорегистратори. Отнася ли се и до служители на КАТ при рекет за подкуп Грьмко и ясно Не те в този случай имат право да ти осигурят безплатни нощувки и други неща. Впрочем какво стана сьс младежа от миналата година снимал катаджията в центьра на София, *** кьде сте бе, да не сте гльтнали палка.Що не разкажете за терора.