Влезем ли в Шенген, бежанската вълна ще ни удави

Безлов: България ще стане удобен коридор
Обновена: 19 окт 2015 15:54 | 19 окт 2015 15:50, Анисия Иванова
83
Влезем ли в Шенген, бежанската вълна ще ни удави
Снимка: Reuters, архив

В условията на бежанската вълна Шенген е неефективен механизъм. Това заяви в предаването "Днес" на телевизия Bulgaria ON AIR Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията. В подкрепа на думите си той припомни, че повечето страни в Централна Европа отново въведоха граничен контрол, включително Германия и Австрия.

"Става въпрос за много неконтролируем процес. От август 2013 г. в България месечно влизат между 2000 – 3000 души, а през 2015 г. натискът се засили. В момента вълната преминава през Гърция, Македония, Сърбия. Основният ни шанс е, че имаме договорености с Турция, които отклоняват бежанския поток. Но с началото на зимния период, когато преминаването по море става по-трудно, има опасност мигрантите отново да се ориентират през нашата страна", каза Безлов.

По думите му в момента у нас около 1000 мигранти биват залавяни. "Предполага се, че още толкова преминават границите ни, но полицейските власти не ги засичат“, разкри Безлов. 

Той определи като шанс факта, че тези хора преминават бързо през родината ни, без да остават в лагерите - "това позволява допълнително да не се натоварваме финансово".

Безлов подчерта, че ако страната ни се присъедини към Шенген в настоящия момент, ще стане много по-удобен коридор и основният поток ще минава през Гърция и България, защото няма да има граничен контрол.

В модела "Шенген“ има проблеми. "Това, което са го мислели създателите му, очевидно е подложено на натиск. Част от проблема на този механизъм е, че страните по границите му се натоварват с много сериозни ангажименти за сигурността на цялата зона", е оценката на експерта.
 
Една от причините страната ни все още да е извън Шенген е заради недобър граничен контрол, припомни Безлов.

"Ако минават толкова хора през границите и те се ловят във вътрешността или на изход от страната, явно има проблем, защото са били допуснати да влязат. Бежанският натиск показа това“, убеден е експертът.

Още новини от "България" четете в bgonair.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
21
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Синедрионът е определил Европа за унищожаване. В тази си акция към България ся най усърдни. Защо? Еврейска прозрачна тайна. И с Шенген и без Шенген България ще се обработва по план. Изход? - избиване на евреите!
4
5
 
32
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Набутаха ни в ЕС, поне не сме в Шенген и Еврозоната. ЕС е един разпадащ се съюз, не ни трябва да се заробваме още повече с него.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" В условията на бежанската вълна Шенген е неефективен механизъм. "Да , да - гроздето е кисело.Понеже не ни пускат в Шенгена - така ше викаме - това Шенген не е добро нещо. Понеже за САЩ ни трябват визи - там не е добре / стрелят се по улиците. Руснаците и те ни искат визи - и там е зле и са комунисти.Изобщо гроздето си е кисело.
2
3
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Безлов е абсолютно прав
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова ги давете още като плуват със салове по море!