В Шумен ще гледат звездите от нова обсерватория

Днес се открива новата астрономическа обсерватория
29 окт 2015 10:06, Боряна Павлова
8
В Шумен ще гледат звездите от нова обсерватория
Снимка: Facebook

Нова астрономическа обсерватория ще бъде открита официално днес на Шуменското плато, в близост до посетителския център на Паметника "Създатели на българската държава". Това съобщи пред БТА проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение.

Обсерваторията ще има два купола и ще разполага с два професионални телескопа - 40-сантиметров и 26-сантиметров. Те ще бъдат свързани с компютърна техника, което ще позволява наблюденията да се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията. 

"До няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно", отбеляза Кюркчиева. До обсерваторията, след заявки, ще има достъп цялата професионална астрономическа колегия, студенти, ученици и други желаещи, уточни Кюркчиева.

Тя допълни, че в обсерваторията ще бъде монтиран и трети по-малък телескоп, който ще може да се ползва от посетители при интересни астрономически явления.

Големият купол на обсерваторията е с размери пет и половина метра и има възможност там да бъде монтиран още по-голям телескоп - до 1,2 метра, за което ще се работи в бъдеще.

Обсерваторията ще е на втория етаж на сграда, изградена по проект на природния парк "Шуменско плато". На първия етаж ще се помещава нов информационен център на парка.


8
Още по темата: Шуменобсерватория
Още от
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Националната Обсерватория в Рожен е пред закриване и събира средства от месец и половина (безерезултатно), обаче се открива нова... ??...?
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шуменския жепейски шизофреник Наталия как така не се е изцвъкал под статията все още?
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
TIA SHTE TARSI IZGUBENI TURZI V KOSMOSA.