В Шумен ще гледат звездите от нова обсерватория

Днес се открива новата астрономическа обсерватория
29 окт 2015 10:06,
8
В Шумен ще гледат звездите от нова обсерватория
Снимка: Facebook

Нова астрономическа обсерватория ще бъде открита официално днес на Шуменското плато, в близост до посетителския център на Паметника "Създатели на българската държава". Това съобщи пред БТА проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение.

Обсерваторията ще има два купола и ще разполага с два професионални телескопа - 40-сантиметров и 26-сантиметров. Те ще бъдат свързани с компютърна техника, което ще позволява наблюденията да се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията. 

"До няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно", отбеляза Кюркчиева. До обсерваторията, след заявки, ще има достъп цялата професионална астрономическа колегия, студенти, ученици и други желаещи, уточни Кюркчиева.

Тя допълни, че в обсерваторията ще бъде монтиран и трети по-малък телескоп, който ще може да се ползва от посетители при интересни астрономически явления.

Големият купол на обсерваторията е с размери пет и половина метра и има възможност там да бъде монтиран още по-голям телескоп - до 1,2 метра, за което ще се работи в бъдеще.

Обсерваторията ще е на втория етаж на сграда, изградена по проект на природния парк "Шуменско плато". На първия етаж ще се помещава нов информационен център на парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: шуменобсерватория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
интересно преди 8 години
Националната Обсерватория в Рожен е пред закриване и събира средства от месец и половина (безерезултатно), обаче се открива нова... ??...?
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шуменския жепейски шизофреник Наталия как така не се е изцвъкал под статията все още?
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TIA SHTE TARSI IZGUBENI TURZI V KOSMOSA.